Cutremur puternic în România, luni după-amiază. UPDATE
Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până când nu va fi pus la punct un sistem care poate anunţa acest lucru cu o perioadă de timp suficientă de mare înainte.
„Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur. Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă inducem panică”, a spus Arafat, la postul Digi 24.
El a explicat că alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar ar trebui şi ca populaţia să fie educată în acest sens şi să acţioneze corespunzător.
„Plus că există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primeşti mesajul cu una-două secunde înainte – toate astea trebuie analizate, nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor şi locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic”, a mai spus Arafat.
El a adăugat că există şi vor mai foarte multe discuţii cu privire la acest subiect până când se va găsi o soluţie şi un standard de abordare unitar în toată lumea.
Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs luni, la ora 17,40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut loc la adâncimea de 152,53 kilometri, în apropierea oraşelor: 52 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 54 km est de Braşov, 62 km nord-vest de Buzău, 70 km vest de Focşani, 72 km nord Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte.
Cutremurul s-a resimţit şi la Bucureşti.
Raed Arafat, șeful DSU, a explicat că mesajele Ro-Alert nu se dau înainte de producerea unui cutremur. Astfel de mesaje se dau doar dacă autoritățile vor să transmită instrucțiuni populației după un astfel de fenomen.
”Este normal să apară un moment de panică şi un moment în care toată lumea vorbeşte despre al doilea cutremur. Panica este cauzată fie pentru că oamenii văd, simt cutremurul în zona în care nu sunt obişnuiţi, poate, dar ea poate duce la greşeli de comportament şi la probleme mult mai mari dacă oamenii nu se pregătesc şi nu înţeleg cum să reacţioneze. În timpul cutremurului, panica este posibil să fie ucigătoare, motiv pentru care revin cu instrucţiunile pe care le-am dat de mai multe ori la nivelul IGSU privind cutremurul. În primul rând, mesaje Ro-Alert nu se dau înainte de cutremur, iar după cutremur se dau numai dacă avem de dat indicaţii, dacă sunt efecte grave şi unde trebuie transmis anumite informaţii populaţiei în regim de urgenţă. Altfel, a doua sursă de informare rămâne aplicaţia DSU, pe care vă sfătuim să o descărcaţi, sau portalul Fii pregătit”, a explicat Raed Arafat în urmă cu un an.
De asemenea, șeful DSU atrăgea atenția asupra dezinformărilor care pot apărea în cazul unui cutremur și a sfătuit populația să se informeze din surse oficiale. În plus, el a mai adăugat în ceea ce privește trimiterea mesajelor Ro-Alert în cazul cutremurelor că aceste fenomene nu pot fi prezise și că nu există „o soluție” magică pentru asta.
Un cutremur semnificativ, cu magnitudinea de 5,4, s-a produs, luni după-amiază, în judeţul Buzău, arată Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. Seismul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri şi a fost resimţit în mai multe regiuni, dar şi în ţările învecinate – Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina.
Seismul a fost resimțit în mai multe zone din țară, inclusiv în Capitală.
Cutremurul din România s-a resimțit și în R. Moldova. Maia Sandu, surprinsă de seism în direct, într-o emisiune
Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 s-a înregistrat în România, luni, la ora 17.40. Cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe din țară, dar și în Republica Moldova. Maia Sandu a fost surprinsă de seism în direct, în timpul unui interviu la postul de televiziune Moldova1.
Cutremurul a avut loc în timp ce preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se afla în platoul unei Ediţii Speciale la Moldova 1. Momentul a fost surprins în direct de către postul de televiziune.
Cutremurul s-a produs luni seară în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut loc la adâncimea de 152,53 kilometri, în apropierea oraşelor: 52 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 54 km est
Seismologul Mihai Diaconescu, după cutremurul puternic din România: ‘Zona Vrancea este plină de surprize’
Seismologul Mihai Diaconescu a vorbit, luni seara, la Antena 3, despre cutremurul puternic de luni din România, care s-a resimțit și la București. „Nu se remarcă prin absolut nimic. Vin informații de la observatoarele seismice. Unda noi o percepem vertical. După aceea apar undele S, de forfecare.
Zona Vrancea este plină de surprize. Poate veni oricând un alt cutremur, în altă parte a zonei seismice din Vrancea.
Cutremurele din zona Vrancea nu au nici o legătură cu ceea ce se petrece în sudul continentului. În zon Vrancea este o chestie de moment. Nu se poate face nici o corelație cu numărul de cutremur și un cutremur mai mare”, a spus Mihai Diaconescu.