Biblia Diavolului ar fi fost scrisă la mănăstirea benedictină din Podlažice, în Boemia, adică Cehia din ziua de astăzi. Manuscrisul a fost scris în latină, pe 160 de piei de animale, dar în paginile sale există și pasaje în ebraică, greacă și slavonă.
Cartea are o greutate de 75 de kilograme și se crede că este creația unui călugăr care a făcut pact cu diavolul. Imaginea lui Lucifer se află pe una dintre pagini, fiind imortalizat ci cerneală. Conform cercetătorilor, la început avea 320 de pagini, far unele s-au rupt de-a lungul timpului. Nu se cunoaște motivul, dar se bănuiește că ar fi conținut reguli secrete din mănăstirile benedictine, care nu trebuie să fie aflate de nimeni.
Potrivit studiilor, Biblia Diavolului ar fi fost scrisă de o singură persoană, un călugăr care a încălcat jurămintele secrete și a fost condamnat să fie zidit de viu într-un turn de mănăstire. Pentru a scăpa de această pedeapsă cruntă, monahul a promis că va scrie un manusctis care va aduce slavă mănăstirii, unde să se regăsească toate cunoștințele umanității.
În timpul procesului de creație, acesta a realizat că lucrarea nu va fi gata și a înălțat o rugăciune către Lucifer, căruia i-a cerut să-l ajute să termine Biblia, dându-i la schimb sufletul său. Diavolul i-a dat ajutorul cerut, iar, ca recompensă, călugărul i-a pus imaginea într-una dintre paginile Bibliei.
Cercetătorii susțin că au fost necesari cinci ani de scris fără oprire pentru ca Biblia Diavolului să fie gata. După ce a terminat, călugărul nu și-a mai găsit liniștea sufletească. S-a rugat Maicii Domnului pentru iertare, Preacurata a fost de acord, dar a murit cu puțin timp înainte de a fi izbăvit.
Codex Gigas se află în Biblioteca Națională din Stockholm din Suedia.