Cel mai mare meteorit din lume, descoperit în România, susţine un speolog amator VIDEO

Speologul amator Marius Petru Paniti susţine că ar fi descoperit cel mai mare meteorit căzut vreodată pe Terra, într-o peşteră din Caraş Severin. Este un meteorit gigantic, vechi de peste 60 de milioane de ani, din perioada în care oceanele acopereau mare parte din planetă.
Romania TV
01 oct. 2012, 15:51
Cel mai mare meteorit din lume, descoperit în România, susţine un speolog amator VIDEO

Speologul amator Marius Petru Paniti, absovent al Facultăţii de Chimie din Timişoara, a descoperit întâmplător fragmente dintr-un asteroid în Peştera de sub Cârşa, din Cheile Caraşului.

Se bănuia că o parte din asteroid s-ar afla şi pe teritoriul Europei insa pana acum nimeni nu gasise vreun indiciu. Obiectul ceresc s-a fragmentat în mai multe bucăţi, care au fost găsite în Golful Mexic, în deşertul Sahara, Mongolia şi China.

„Am găsit asemenea pietricele cu aspect de pietre semipreţioase de culori roşu, galben, oranj, cenuşiu, negru, şi mi-am dat seama imediat că au o duritate excepţională”, povesteşte Marius Paniti.

Specialistul a văzut că întregul meteorit este înglobat în peretele de calcar.

„Mi-am dat seama ce am găsit, un asteroid devenit meteorit atunci când a căzut, în marea Tethis, în acea perioadă dintre Jurasic şi Cretacic, undeva în jur de 65 de milioane de ani, acum 65 de milioane de ani”, mai spune speologul amator.

Meteoritul e format dintr-o rocă aproape la fel de tare ca diamantul, care taie sticla, deşi arată ca o piatră de râu.

Specialiştii cred că meteoritul a ajuns pe Pământ în perioada cuprinsă între Jurasic şi Cretacic, înainte de dispariţia dinozaurilor.

Marius Paniti crede că un asteroid cu o viteză de zeci de mii de kilometri pe oră a intrat în atmosfera Terrei şi s-a prăbuşit în Marea Tethis, provocând o uriaşă explozie şi un tsunami enorm.

De-a lungul timpului, fierul, cromul, manganul şi alte elemente s-au corodat, fiind pe fundul mării, iar din roca dură au rămas doar silicaţii şi metalele legate chimic. Meteoritul a fost acoperit, apoi, de sedimentele calcaroase ale mării, pe o înălţime de 200-300 de metri, ulterior urmând procesul de orogeneză – ridicare- a munţilor Carpaţi şi apoi procesul de formare a peşterilor de pe Cheile Caraşului.

Speologul amator a dus probe din meteorit la două laboratoare din Timişoara: laboratorul Facultății de Fizică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și laboratorul SC PRO AIR CLEAN SRL. Concluzia analizelor a fost că este vorba despre o rocă feldspatică, adică o rocă de scoarță planetară. Duritatea, însă, a acestei roci nu este întâlnită la nici un tip de rocă de pe Terra, ceea ce i-a făcut pe specialiști să creadă că e vorba despre un meteorit.

„Mi-am dat seama că pentru obţinerea unor asemenea formaţiuni erau necesare temperaturi mult peste cele pe care le poate oferi, de exemplu, o erupţie vulcanică… vorbim de 2-3-4 ori temperatura dintr-un miez de vulcan”, precizează speologul.

Mostre din acest meteorit au fost trimise si la NASA. Cercetătorii americani vor stabili dacă este vorba despre unul dintre cei mai vechi asteroizi care au lovit vreodată Pământul.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe