În vara lui 2012, pe cand explora Peştera de sub Carsa din Cheile Caraşului, Marius Paniti a observat într-o galerie, un perete imens cu o textură neobişnuită. A trimis mostre spre analiza către universitati şi muzee celebre, dar şi la NASA. Primele rezultate au venit din Napoli, unde specialiştii au confirmat vechimea meteoritului.
„Această rocă nu putea fi obţinută la temperaturile existente pe lava terestră. Deci temperaturile au fost de 2-3 ori mai mari decât temperaturile de pe Pământ„, a declarat Marius Paniti.
Roca are o vechime între 90 si 160 de milioane de ani.
„Este singurul găsit într-o peşteră. O altă premieră este o formă de silicaţi nemaiîntâlnită pe Terra. Duritatea acestor roci are peste 8 pe scara Mohs când ştim că 10 este diamantul”, a precizat expertul.
Specialiştii au stabilit că meteoritul a fost supus unor temperaturi de trei ori mai mari decat cele existente pe Terra şi ar fi dus, odată cu căderea lui, la dispariţia mai multor specii de plante şi animale, printre care si dinozaurii.
Oamenii de ştiinţă susţin că la sfârşitul erei Mezozoice, un asteroid gigantic a lovit Pământul. Când a intrat în atmosferă s-a fragmentat în mai multe bucăţi care au fost găsite în Golful Mexic, în deşertul Sahara, Mongolia şi China. Se bănuia că o parte din asteroid s-ar afla şi în Europa, dar până acum nu au găsit rămăşiţe.