Cel mai mare producător de zahăr din România închide două fabrici. 270 de angajaţi rămân fără loc de muncă

Compania austriacă Agrana, principalul producător de zahăr din România, a decis să închidă imediat două fabrici, situate în Leopoldsdorf (Austria) și Hrusovany (Cehia). Măsura face parte dintr-un plan de restructurare pentru creşterea competitivităţii şi stabilizarea producţiei interne de zahăr.
Filip Stan
13 mart. 2025, 22:46
Cel mai mare producător de zahăr din România închide două fabrici. 270 de angajaţi rămân fără loc de muncă
Cel mai mare producător de zahăr din România închide două fabrici. 270 de angajaţi rămân fără loc de muncă

Producția austriacă va fi concentrată la fabrica din Tulln, în timp ce în Cehia activitatea va continua la unitatea Agrana din Opava. Fabrica din Leopoldsdorf va fi transformată într-un centru logistic, iar zahărul va fi depozitat și ambalat în silozurile existente. Terenul de 70 de hectare ar putea avea și alte utilizări economice pe termen scurt, scrie presa economică internaţională, citată de Profit.

Măsura afectează aproximativ 270 de angajați, 120 în Austria și 150 în Cehia, dar compania a anunțat că va oferi sprijin pentru recalificare, relocare și pachete compensatorii. Se pune accent pe sprijinirea forței de muncă locale din zonele afectate.

Agrana operează în România două fabrici de zahăr, cu o producție totală de peste 100.000 de tone anual, și o unitate de producție a amidonului la Țăndărei. Printre brandurile sale se numără Mărgăritar, Coronița, Clio și Wiener Zucker. În 2023, Agrana România a înregistrat o cifră de afaceri de 193 milioane lei, însă a raportat pierderi de 3,6 milioane lei, având 142 de angajați. Pe plan internațional, Agrana are peste 9.400 de angajați și 56 de unități de producție, generând venituri anuale de aproximativ 3,8 miliarde de euro. Are fabrici la Aschach/Donau (Austria Superioară), Gmund (Austria Inferioară) și Pischelsdorf (Austria Inferioară), precum și o fabrică în Szabadegyhaza (Ungaria), fiind lider în producția de zahăr în Europa Centrală și de Est.

Citeşte şi: Un gigant japonez vrea să cumpere o fostă fabrică comunistă care tocmai a dat faliment. Preţul de pornire este de 35 de milioane de dolari, plus TVA.

Pe de altă parte, România avea în 1990 peste 30 de fabrici de zahăr, însă numărul acestora a scăzut drastic. În 2023, doar trei producători mai erau activi: Agrana (fabricile din Roman și Buzău), Antrepriza Zahăr Bod și Tereos. În 2021, Agrana anunța că și-a propus că crească cantitățile procesate în cele două fabrici, din Roman și Buzău, dar atenționa că fermierii, care asigură materia primă, sfecla de zahăr, au nevoie de sprijin din partea statului pentru a reduce diferențele de randamente și calitate față de competitorii din UE.

„Sectorul de producere a zahărului este un domeniu vital pentru industria alimentară și reprezintă una dintre puținele activități economice din România care asigură întreg lanțul și valoare adaugată în țară – din câmp pe masă. Într-o piață extrem de competitivă, producția de zahăr este strâns legată de eficiența agricolă a producătorilor de sfeclă”, a declarat atunci Emilian Dobrescu, Economic Affairs, General Representative Agrana.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Afacerea cu care are succes Samuel din Satu Mare. Produsele le vinde cu 1 leu, iar foarte mulți români sunt înnebuniți să le cumpere de Paște
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere auto. Ordin direct de la UE. Cine sunt șoferii care trebuie să-l înlocuiască
Playtech.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Aaron Boupendza. Se ia în calcul și ipoteza unei crime
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
EXCLUSIV Românii obligați să achite taxă. Se trimite formular semnat la ANAF. Data limită, 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
O nouă reformă a pensiilor. Schimbare majoră pentru toți pensionarii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți