Joi a avut loc cel mai mare protest după ridicarea restricţiilor în faţa Parlamentului, unde îşi are sediul şi Curtea Constituţională. Oamenii au ieşit în stradă cu zecile pentru a protesta faţă de prelungirea stării de alertă şi a măsurilor de combatere a pandemiei din legea Legii 55/2020. CCR a luat în discuţie, joi, cinci sesizări referitoare la acest act normativ.
Participanţii la protest au afişat bannere cu mesaje precum „CCR – Judecă drept o lege strâmbă”, „Salvaţi Constituţia”, „Jos legea terorii”, „CCR – Nu te spăla pe mâini cu sângele nostru”. Oamenii au fluturat steagul tricolor şi au suflat în vuvuzele, notează Agerpres.
La faţa locului au fost chemaţi mai multe echipaje de jandarmi.
În tot acest timp, Raed Arafat a fost chemat să dea explicații în fața judecătorilor CCR. Oamenii care au ieşit în stradă spun că nu sunt de acord cu legea 55/2020 care se dezbate în momentul de faţă la CCR, deoarece ar exista excepţii de neconstituţionalitate.
De asemenea, unii dintre protestatari au precizat că au ieşit pentru a susţine CCR şi vor să le demonstreze guvernanţilor că măsurile luate în ultimul an au încălcat prevederile din Constituţie.
Potrivit Ştiripesurse, judecătorii CCR au decis să amâne o decizie de constituţionalitate pe sesizările făcute împotriva Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Magistrații au anunțat că vor exprima o opinie în ședința din 8 iunie.
Copreşedintele AUR George Simion a declarat, miercuri, că este neconstituţională instituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020, exprimându-şi convingerea că şi Curtea Constituţională va constata acelaşi lucru, pentru că situaţia sanitară nu ar mai impune această măsură.
„Vrem să anunţăm că mâine se va judeca la Curtea Constituţională, începând cu ora 9,00, sesizarea legată de neconstituţionalitatea Legii 55/2020, în integralitatea ei. Este un demers făcut de doamna avocat Silvia Uscov, la care noi am depus la dosar argumente pentru neconstituţionalitate. Credem că starea de alertă bazată pe Legea 55 este neconstituţională. Măsurile de relaxare aşa-spuse, din ultima perioadă, vin şi în urma acestui proces la CCR. S-au comis multe abuzuri, încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor. Această stare de alertă nu a ajuns niciodată să fie votată în Parlamentul României şi fără control parlamentar nu a existat procedura de confirmare a stării de urgenţă. De aceea, mâine, la CCR, se va face dreptate”, a declarat Simion, într-o conferinţă de presă.
Simion a adăugat că starea de alertă este în vigoare „doar pentru a satisface anumite grupuri de interese din domeniul achiziţiilor medicale”.
„Credem că starea de alertă este în vigoare doar pentru a satisface anumite grupuri de interese din domeniul achiziţiilor medicale. Va fi declarată neconstituţională această stare de alertă şi terminăm cu acest coşmar. Noi, AUR, ne asumăm că nu vom mai ajunge niciodată la cazurile în care drepturile şi libertăţile fundamentale să fie îngrădite şi libertăţile principale, de la libertatea de circulaţie până la libertatea şi dreptul fundamental la educaţie, să fie încălcate”, a încheiat Simion.
Citeşte şi: Ion Dichiseanu a murit la vârsta de 87 de ani. Era internat de mai bine de trei luni la Spitalul Floreasca