Inspectorul responsabil cu resursele umane de la Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Ferenc Waczel, a declarat că s-au înscris în clasa pregătitoare 3.261 de elevi, mai mulţi cu aproximativ o sută decât anul trecut, potrivit Agerpres. Dintre aceştia, 463 de copii împlinesc vârsta de 6 ani după 1 septembrie 2014 şi a fost nevoie de evaluarea lor psihosomatică, pentru a se stabili dacă sunt apţi pentru şcoală. Cel mai „vârstnic” înscris în clasa pregătitoare va împlini 9 ani în luna august, fiind născut în 2005, iar cel mai mic copil care va merge la şcoală va împlini 5 ani în luna septembrie. Ferenc Waczel a spus că au fost aproximativ 30 de astfel de cazuri în care părinţii au decis să îşi dea copiii la şcoală, chiar dacă sunt foarte mici.
Motivele pentru care părinţii îi trimit pe copii la şcoală atât de devreme sunt legate de faptul că au o preferinţă pentru anumită învăţătoare, sunt influenţaţi de cei din jur sau nu doresc aceştia să termine cursurile la 19 sau 20 ani. Există, însă, şi cazuri în care părinţii nu vor să-şi dea copiii la şcoală decât după ce au împlinit 8 ani.
„Potrivit metodologiei, dacă învăţătoarea observă că un copil nu poate ţine pasul cu colegii lui poate recomanda întoarcerea sa în grădiniţă, dar personal consideră că ar fi o traumă pentru copil”, a explicat Ferenc Waczel.
La începerea perioadei de înscriere în clasa pregătitoare, inspectorul responsabil cu învăţământul preşcolar din IŞJ Harghita, Lucica Erdei, a declarat că evaluarea privind dezvoltarea şi maturitatea şcolară trebuie să se facă atent de o echipă de specialişti, „pe bază de probe realiste”, şi nu aşa cum se realizează acum.
„Nu poţi în 5-10 minute să-ţi dai seama că acel copil este matur pentru a face faţă cerinţelor şcolii. Sunt copii cu ritm de dezvoltare diferit. Un copil poate să fie la 5 ani şi şase luni matur pentru şcoală, sau unul de 6 ani şi ceva să nu fie matur pentru şcoală, dar această maturitate şcolară se evaluează prin probe (…) de o comisie, nu de un psiholog. Să fie un medic, un psiholog şi educatoarea de la grupe. Nu este cea mai fericită metoda de acum”, afirma atunci Lucica Erdei.
În Harghita există şcoli situate în zone rurale izolate, fără posibilitate de transport, în care s-a înscris la clasa pregătitoare doar un singur elev, motiv pentru care se vor organiza clase simultane, aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi.