Analiza a 18.000 de cupluri din China a relevat că persoanele care trăiesc în medii cu niveluri moderat ridicate de poluare cu microparticule prezintă un risc cu 20% mai mare de infertilitate, concept definit prin faptul că o femeie nu poate rămâne însărcinată în decursul unui an de încercări. Modul în care a fost conceput studiul nu le-a permis oamenilor de știință să stabilească efectiv modul în care poluarea aerului ar putea afecta fertilitatea, dar se știe că particulele poluante provoacă inflamații în organism, care ar putea afecta producerea de ovule și spermă, după cum afirmă oamenii de știință, citaţi de The Guardian.
Un alt studiu recent, efectuat pe 600 de femei care frecventează o clinică de infertilitate din SUA, a constatat că expunerea crescută la poluarea aerului a fost asociată cu un număr mai mic de ovule care se maturizează în ovare. Infertilitatea afectează multe milioane de cupluri din întreaga lume, dar s-au făcut relativ puține cercetări cu privire la impactul poluării aerului. Cu toate acestea, se știe deja că aerul poluat crește riscul altor aspecte ale reproducerii, inclusiv nașterea prematură sau greutatea redusă la naștere. Nivelurile obișnuite de dioxid de azot sunt la fel de nocive ca fumatul, crescând riscul de avort spontan, după cum afirmă cercetătorii care au descoperit particule poluante pe partea fetală a placentelor.
Qin Li, de la Centrul de Medicină a Reproducerii de la Universitatea din Beijing, al treilea spital din China, cel care a condus cercetarea privind infertilitatea, a declarat că viitorii părinți ar trebui să fie preocupați de poluarea aerului în care trăiesc. „Numeroase studii au constatat că poluarea aerului este asociată cu o mulțime de probleme cu sarcina”, a mai spus acesta, pentru The Guardian. „Aproximativ 30% dintre cuplurile infertile au infertilitate inexplicabilă”, a mai spus Li, menționând că vârsta, greutatea și fumatul erau factori bine cunoscuți. „[Studiul nostru] indică faptul că poluarea cu particule mici ar putea fi un factor de risc neignorabil pentru infertilitate”, a adăugat el.
Cercetarea, publicată în revista Environment International, s-a bazat pe date din interviuri și chestionare de la 18.571 de cupluri care au făcut parte din marele sondaj de fertilitate din China rezervat femeilor căsătorite. În China, femeile sunt obligate să se înregistreze la autorități înainte de a încerca să rămână însărcinate, fapt care le-a permis cercetătorilor să solicite informații de la toate femeile care intenționau să conceapă un copil.
Rezultatele au arătat, de asemenea, că proporția femeilor care nu rămân însărcinate după 12 luni de încercări a crescut de la 15% la 26% atunci când se compară trimestrul expus la cea mai mică poluare cu trimestrul cu cea mai mare poluare.
Citeşte şi Companiile japoneze, obligate să promoveze concediul de paternitate în rândul angajaţilor