Aparatul va face parte dintr-o a doua serie de achiziții de echipamente moderne de radioterapie, care va fi făcută la finalul anului pentru dotarea spitalelor din Craiova, Cluj, Timișoara, Oradea și Târgu Mureș. O primă serie de astfel de aparate va fi achiziționată în cursul acestui an, pentru cinci spitale din București, Constanța, Galați și Baia Mare.
„Ce vreau să precizez este că, în paralel cu a doua etapă de achiziție de aparate de radioterapie, așa-numitele acceleratoare liniare, se demarează tot aici, la Cluj, construcția unui buncăr nou, pentru un aparat de radioterapie care va fi cel mai performant din țară, un aparat de 10 MeV. Proiectul tehnic a fost deja depus la minister. (…) La momentul la care aparatele de anestezie vor fi livrate în toată țara, voi mai participa la o astfel de recepție pentru a puncta finalizarea primei părți a programului de guvernare cu privire la dotarea cu aparatură performantă a spitalelor din România”, a spus ministrul, potrivit Agerpres.
Florian Bodog a amintit astfel, în cadrul vizitei sale la Cluj, o serie de achiziții realizate în cadrul programului Băncii Mondiale de dotare a unităților sanitare. Prin acest program, în primele șase luni ale acestui an, Ministerul Sănătății a realizat investiții în valoare de aproximativ 12 milioane euro iar alte investiții majore în infrastructura de sănătate au intrat în linie dreaptă.
Potrivit lui Florian Bodog, obiectivul strategic al Ministerului Sănătății este ca, la finalul exercițiului financiar 2017-2020, infrastructura de sănătate să fie modernizată și extinsă la nivelul tuturor spitalelor județene, ambulatoriilor de specialitate, dar și al centrelor de primiri urgențe.
„Toate aceste investiții se realizează pe programul Băncii Mondiale. Știți că la învestitura mea, eu am recepționat un program al Băncii Mondiale care era blocat, din care nu s-au consumat bani, ceea ce punea în pericol continuitatea acestui proiect. L-am deblocat și primele rezultate au început să apară”, a declarat vineri, la Cluj, ministrul sănătății.
Astfel, au mai fost achiziționate 277 de mașini de anestezie, destinate blocurilor operatorii din aproximativ 50 de unități sanitare. Au fost finalizate procedurile de furnizare a echipamentelor medicale necesare pentru unitățile de primiri urgențe din 68 de spitale regionale, strategice, institute medicale, spitale județene, spitale de pediatrie și spitale de suport. Este vorba despre echipamente de monitorizare, ventilatoare, ecografe, valoarea totală a acestora ridicându-se la aproape 4 milioane de euro.
Totodată, Ministerul Sănătății este în proces de achiziționare a unui număr de 12 aparate computer tomograf (CT) și a 21 de aparate de rezonanță magnetică nucleară (RMN). Dotarea cu echipamente de diagnostic imagistic se va face pentru toate spitalele județene, regionale și universitare care nu dispun, în prezent, de aceste servicii moderne de diagnostic.
Florian Bodog a inaugurat vineri lucrările de construcție la cea mai nouă clinică de hematologie din țară, care va funcționa în cadrul Institutului Oncologic ‘Profesor Doctor Ion Chiricuță’ din Cluj-Napoca (IOCN). Investiția se ridică la peste 19 milioane de lei iar realizarea clinicii va dura aproape doi ani.