Ceaiurile și anumite condimente pot ajuta la ameliorarea stării de răceală și gripă. O combinaţie de tumeric și miere este folosită des pentru ameliorarea simptomelor în caz de infecții respiratorii, dar şi a unor alergii.
Turmericul este cunoscut inca din medicina chinezeasca antica pentru proprietatile sale, fiind de ajutor in lupta contra afectiunilor antiinflamatorii, ale pielii si pentru ameliorarea problemelor digestive si ale ficatului
Turmericul poate fi folosit atât în stare proaspătă, cât şi uscat, sub formă de pudră. Curcuminoizii sunt ingredientele care fac din turmeric, un frate al ghimbirului – o rădăcină cu rol antibiotic, antioxidant, antibacterian, antifungic, antiinflamator.
Radacina de turmeric contine un compus special numit „curcumina”, ce are proprietatea de a reduce inflamatia. Scaderea nivelului inflamatiei poate diminua si riscul ca afectiunile sa progreseze si sa devina acute. Turmericul este utilizat pentru a ameliora afectiuni care se manifesta prin durere si inflamatie.
De asemenea, compuşii din turmeric stimulează buna funcţionare a aparatului digestiv, reduc durerea. Turmericul este pus şi în categoria condimentelor ce protejează împotriva celulelor cancerigene. Persoanelor anxioase, turmericul le poate fi de folos, căci are şi un efect liniştitor.
Citește și: Ce se întâmplă dacă mănânci usturoi cu miere pe stomacul gol timp de 7 zile. Rețeta de preparare
Cu toate ca are numeroase beneficii pentru sanatate, trebuie sa ai in vedere si riscurile pe care le are consumul de tumeric. Evita cantitatile mari de turmeric, intrucat pot provoca arsuri stomacale, deoarece stimuleaza sucul gastric.
Mierea are proprietati antibacteriene si lupta impotriva infectiilor
Mierea este un aliment care nu ar trebui să lipsească din casa niciunei gospodine, mai ales că mulți sunt de părere că atunci când dorim un îndulcitor este bine să înlocuim zahărul cu aceasta.
De asemenea, mierea are efecte benefice și în medicină. Mierea are proprietati antibacteriene si lupta impotriva infectiilor – unele studii au dovedit eficienta mierii in lupta cu mai multe tipuri de bacterii, inclusiv E.coli sau salmonella. Datorita acestei actiuni, mierea, pe lângă antibiotic, ajuta la vindecarea diverselor tipuri de infectii, inclusiv a celor de la nivelul pielii.
Ajuta la vindecarea ranilor si ulceratiilor – acest beneficiu se datoreaza actiunii antibacteriene. Mierea combate proliferarea bacteriilor si va accelera refacerea tesuturilor care au suferit diverse tipuri de rani.
Citește și: Nu pune niciodată miere în ceaiul fierbinte! Greșeala toxică pe care o fac majoritatea oamenilor
Amelioreaza durerile de gat si tusea – pentru ca este un bun emolient, mierea ajuta la calmarea gatului iritat si a acceselor de tuse. In cazul tusei uscate, mierea de albine s-a dovedit a fi chiar un remediu la fel de precum medicamentele pe baza de dextrometorfan (substanta activa din majoritatea antitusivelor).