Fructul unui arbust înrudit cu măcesul și-a făcut loc recent pe lista principalelor alimente cu proprietăți terapeutice antioxidante. Conținutul său ridicat de antioxidanți îl plasează pe un loc de cinste în rândul fructelor care luptă împotriva radicalilor liberi, devansând afinele, coacăzale, merișoarele sau cătina.
Studii recente vorbesc despre acest fruct la superlativ, considerând că este cea mai bogată sursă de antioxidanți.
Originar din America de Nord, arbustul a fost adus în Europa la sfârșitul secolului XIX. În anul 1948 a fost înființată în zona Sankt Petersburg o cultură de 20.000 de arbuști.
Citeşte şi Alimente bogate în substanţe anti-cancer şi anti-îmbătrânire
Acum el crește și în țara noastră. Arbustul înflorește primăvara și face flori asemănătoare celor de măr. Fructele mici, roșii sau negre, cu gust amar și astringent se coc la sfârșitul verii sau chiar toamna, fiind consumate pentru tratarea multor boli.
Cercetătorii spun că este unul dintre cele mai bogate fructe în flavonoizi: antocianine și proantocianidine, polifenoli, flavonoizi, antocianine. Mai mult, acest fruct miraculos are în compoziția sa vitaminele B2, B6, C, E, acid folic și beta-carotenoizi, care măresc capacitatea de apărare a organismului, care previn infecțiile bacteriene și virale și ajută la refacerea organismului.
Consumul său ajută la sănătatea creierului, inclusiv la prevenirea pierderilor de memorie, pierderea echilibrului și a coordonarii, dar și pentru Alzheimer.
Citeşte mai mult pe antenasatelor.ro