Premierul Victor Ponta a declarat vineri, cu prilejul inaugurării lucrărilor de construcţie la proiectul laserului de la Măgurele, că acesta reprezintă un proiect istoric şi îşi doreşte ca în anii care urmează să vadă aici o zonă care se dezvoltă în mod excepţional, o „Laser Valley”.
Premierul şi-a exprimat convingerea că la Măgurele vor veni să lucreze la acest proiect „cu totul special”, alături de români, mulţi cercetători străini.
„Cred că la acest proiect 10 – 20 de ani de acum încolo va fi nevoie de tineri cercetători, care vor fi destul de bine plătiţi, destul de bine motivaţi să vină să lucreze aici”, a spus şeful Guvernului.
În opinia sa, proiectul ELI-NP reprezintă unul dintre proiectele-fanion la nivel european şi mondial.
„Sunt foarte multe lucruri de făcut pentru ca acest proiect să se finalizeze şi să se dezvolte. Se pot întâmpla lucruri în România pe care noi nu le credeam posibile. Da, putem să avem cel mai mare proiect de cercetare finanţat din fonduri europene şi e cel mai mare proiect, vorbesc ca sumă, pentru 260 milioane de euro. Da, poate să fie România, ţara cu atât de multe probleme în absorbţia fondurilor europene. Putem să facem cercetare în România, putem să facem unul dintre proiectele-fanion la nivel european şi mondial”, a afirmat Ponta, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, deşi au existat oameni care nu credeau că se va întâmpla acest lucru în România, din fericire, au fost mai mulţi oameni care au avut încredere în acest proiect, unul dintre ei fiind chiar comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, căruia i-a mulţumit.
Ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcţie a infrastructurii proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP) s-a desfăşurat vineri pe platforma de cercetare Măgurele, evenimentul fiind organizat de Guvern, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN – HH).
La eveniment au participat premierul Victor Ponta, comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, secretarul de stat în MEN Tudor Prisecaru, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti etc.
Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de construire a celei mai avansate infrastructuri pe plan mondial destinate studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme este implementat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Prima fază a acestui ambiţios proiect este cofinanţată de UE, în baza unui contract încheiat cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.
ELI-NP este parte componentă a unui proiect de mare anvergură de cercetare ştiinţifică, teoretică şi aplicată, care va avea instalaţii în România, Republica Cehă şi Ungaria, şi va fi realizat de un consorţiu format din 13 state europene. Proiectul ELI-NP, a cărui valoare totală este de 356,23 milioane de euro, va fi implementat în două faze: în actualul exerciţiu bugetar al UE, 2007-2013, şi în cel viitor, 2014-2020.