Frecvența! Dar, dacă tot ceea ce cunoașteai despre sânge se oprește aici, ei bine, află că există milioane de tipuri de sânge, cel mai rar fiind împărțit de mai puțin de 45 de oameni. Ce au aceștia în comun, se pare că exclusivitatea.
La apariţia unei infecţii în corpul tău, antigenii vor stimula formarea de anticorpi, iar celulele albe se vor fixa pe antigeni acţionând ca un scut împotriva infecției.
Principalii antigeni sunt A și B. Genotipul fiecărui individ este determinat de alelele (forme multiple pe care le poate avea o genă) oferite de părinți.
Dacă A și B sunt cele dominante, 0 (care nu are un antigen corespunzător) este recesivă.
Există însă şi antigenul D, după care se ghidează sistemul Rh (cunoscut ca Rhesus şi considerat a fi cel mai cuprinzător sistem de grupe sanguine).
Pe lângă antigenul D, alți 50 mai fac parte din sistemul Rh.
Conform acestuia, dacă sângele conţine antigenul D, are un factor pozitiv, şi dacă îi lipseşte, atunci are un factor negativ.
Există 35 de sisteme sanguine recunoscute de Societatea Internațională de Transfuzie de Sânge, dar, este suficient ca noi să le cunoaştem pe cele două cele mai importante: AB0 și Rh.
De asemenea, există sute de antigeni diferiți care se încadrează în alte 33 de sisteme sanguine recunoscute, despre aceştia însă, nu se prea vorbește.
De exemplu, mai mult de 99,9 % dintre oameni au antigenul Vel.
Marcarea acestuia atunci când ni se stabileşte grupa de sânge (de exemplu ABVel+) ar fi probabil inutilă. Nu ar face decât să complice lucrurile cu detalii neînţelese pentru noi.
160 din cei 342 de antigeni ai unei grupe sanguine au prevalență ridicată, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor îi au în sângele lor.
Dacă vă lipseşte un antigen pe care 99% dintre oameni îl au, atunci sângele dumneavoastră este considerat rar.
Dar dacă vă lipsește unul din antigenii pe care 99,99% dintre oameni îl au, atunci daţi-mi voie să vă felicit: sunteţi o raritate. Cel mai rar tip de sânge existent este cel cu Rh nul.
Acesta se caracterizează prin lipsa completă de antigeni în sistemul Rh. Acest tip de sânge este atât de rar, încât doar 43 de oameni pe Pământ îl au și există doar nouă donatori activi.
Până în anul 1961, medicii au presupus că lipsa tuturor antigenilor Rh ar fi incompatibilă cu viaţa chiar din stadiul embrionar, potrivit DeȘtiut.ro.
„Este sângele de aur”, a declarat pentru Mosaic dr. Thierry Peyrard, directorul Laboratorului Național de Referință pentru Imunohematologie din Paris.
Aşadar, Rh nul împreună cu alte grupe sanguine rare sunt extrem de valoroase.
„Datorită potenţialului său uriaş de a salva vieţi, sângele cu Rh nul poate fi considerat „universal” pentru oricine cu o grupă sanguină rară.
Citește și S-a descoperit o nouă grupă sanguină. Sunt doar 13 oameni în lume care au grupa Er
Totodată este foarte apreciat de medici – deși va fi administrat pacienților doar în situații extreme și după o analiză foarte atentă, tocmai pentru că este aproape imposibil de înlocuit”, relatează Mosaic.