China a folosit din nou „foarfecele” cenzurii, afirmă autorii articolului postat pe site-ul publicaţiei Le Figaro. În aprilie 2012, câteva scene din versiunea 3D a filmului „Titanic”, mai ales aceea în care personajul Rose, jucat de Kate Winslet apare goală, au fost retrase din montajul autorizat de oficialii chinezi. Acum, a venit rândul filmului „007: Coordonata Skyfall”.
Una dintre scenele suprimate de autorităţile chineze este aceea în care un asasin profesionist francez (interpretat de Ola Rapace) ucide un agent de securitate asiatic, în ascensorul unei clădiri din Shanghai. Oficialii chinezi au decis să suprime şi secvenţele în care era menţionată prostituţia. Atunci când personajul James Bond petrece o seară în Macau, el îi pune câteva întrebări partenerei sale din acea seară, Severine (interpretată de Bérénice Marlohe) despre tatuajul acesteia, întrebând-o dacă acel tatuaj are vreo legătură cu trecutul ei de sclavă sexuală. Subtitrările pentru această scenă au fost modificate. În traducerea chineză a subtitrării originale, celebrul spion britanic o întreabă pe frumoasa lui parteneră despre cariera ei din mafia chineză. Subtitrările au fost modificate şi într-o scenă în care personajul negativ Silva (jucat de Javier Bardem) evocă tortura chineză. Filiala de la Beijing a studiourilor Sony Pictures nu a dorit să comenteze aceaste acte de cenzură.
Filmul „007: Coordonata Skyfall” a impresionat în box office-ul mondial şi a obţinut deja încasări de peste 1 miliard de dolari pe plan internaţional. Se pare că acest succes răsunător a speriat autorităţile chineze care au decis să amâne lansarea filmului, prevăzută iniţial pentru începutul lunii noiembrie 2012, până la sfârşitul lunii ianuarie, pentru a proteja producţiile cinematografice locale de concurenţa puternică pe care le-o face pelicula britanică.
Scenele politice sau controversate din punct de vedere cultural au foarte puţine şanse să scape atenţiei cenzorilor chinezi. De exemplu, filmul „Men in Black 3” a fost difuzat în această ţară doar după retragerea unei scene în care extratereştrii se deghizau în angajaţi ai unui restaurant chinezesc din New York.
La fel s-a întâmplat şi în cazul filmului „Misiune: Imposibilă III”. Secvenţa în care un bărbat joacă Mah-jong, un joc chinezesc tradiţional, în faţa unei camere în care un ostatic este ţinut în captivitate, a fost tăiată. La rândul lui, personajul Chow Yun-fat din filmul „Piraţii din Caraibe: Cufărul Omului Mort” a fost şi el cenzurat, întrucât autorităţile de la Beijing au considerat că acesta promovează o imagine exagerat de caricaturală a chinezului de rând.