Cel mai revoluţionar sistem de depistare a cancerului la sân, disponibil în România VIDEO

Aparatul ecograf Acuson S2000 ABVS, care a revoluţionat piaţa medicală, este disponibil acum şi în România. Este unul dintre cele două aparate disponibile în Europa de Est şi permite o scanare amănunţită a sânului, ajutând astfel la depistarea precoce a formaţiunilor nodulare.
Cristina Vrajitoru
28 feb. 2012, 10:29
Cel mai revoluţionar sistem de depistare a cancerului la sân, disponibil în România VIDEO

Cancerul de sân este tumora malignă cu cea mai ridicată incidenţă în rândul femeilor, reprezentând 16% din toate formele de cancer depistate. De altfel, cancerul de sân este şi cea mai frecventă cauză de mortalitate prin cancer la femei, aproape jumătate de milion de femei din întreaga lume şi-au pierdut viaţa anul trecut din cauza acestei afecţiuni.

În lume, la fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la 14 minute, câte o persoană moare din cauza acestei afecţiuni. Anual, în România peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar.

O ecografie mamară ajută la depistarea precoce a formaţiunilor nodulare. Aparatul ecograf Acuson S2000 ABVS, care a revoluţionat piaţa medicală, este disponibil acum şi în România. Ecograful, Acuson S2000 ABVS, dezvoltat de Siemens, efectuează o scanare volumetrică a sânilor şi reconstruieşte tridimensional structura acestora, fără a folosi radiaţii. Presiunea aplicată pe sân este mult mai redusă decât în cazul mamografiei, aşa încât femeia se simte confortabil în timpul investigaţiei. Imaginile astfel achiziţionate sunt memorate în staţia grafică şi pot fi accesate de fiecare dată pentru a urmări evoluţia şi a face comparaţii între scanări.

Doctorul endocrinolog Adrian Comanici, cel care lucrează cu acest aparat de un an şi jumătate, a explicat pentru RTV.NET care sunt paşii urmaţi în depistarea unui diagnostic: „O anamneză, un examen clinic, un diagnostic de etapă cu extinderea investigaţiilor, analize de laborator apoi vine partea de imagistică. Acest sistem de ultrasonografie nu este un banal ecograf. Acest tip de investigaţie este plasat exact în zona de extindere a investigaţiilor în domeniul imagistic„.

Ce face acest aparat?

Tehnica ultrasonografului Siemens Acuson S2000 ABVS foloseşte utrasunetele cum folosesc şi ecografele. Această tehnică este noninvazivă, se foloseşte inclusiv la determinarea morfologiei fetale, inclusiv la produsele de concepţie în perioada de dezvoltare intrauterină. Scanarea volumetrica a sânilor cu acest aparat poate fi efectuată femeilor de orice vârstă, chiar şi gravidelor sau persoanelor care au contraindicaţie de expunere la raze X sau câmp magnetic (RMN).

„Sistem este configurat special pentru patologie endocrinologică, el poate să facă ecografie pentru glanda tiroidă, glandele paratiroide, glada suprarenală, ecografie utero-ovariană, ecografie la nivelul gonadelor masculine, ecografie cu substanţă de contrast, se poate extinde pentru ecografii de orice fel. Prezenţa sistemului ABVS este dedicat prin structura lui examinării glandei mamare”, a mai explica medicul endocrinolog.

În timpul scanării volumetrice a sânului cu acest sistem ultrasonografic riscul pierderii unei informaţii este zero, deoarece împărţirea sânului se face în „felii” de 0,2 mm, iar imaginile transmise de ecograf şi preluate de staţia grafică sunt în format 3D şi în timp real.

Acest sistem scanează automat glanda mamară în întreg volumui ei, practic este un braţ, o sondă foarte mare care baleiază deasupra sânului şi realizează o serie de achiziţii, preluate de ecograf şi transmise staţiei grafice, astfel încât noi în staţia grafică vedem acest calup achiziţionat, acest sân virtual. Achiziţia imaginii ca atare durează foarte puţin, în 4-5 minute, cu o bună manualitate, deja ai reuşit să ai această achiziţie. În acest timp de 4-5 minute, ai timp să vezi toate imaginile, deoarece acestea sunt transmise instantaneu în staţia grafică. Dacă nu găseşti nicio modificare structurală din punct de vedere imagistic, cu asta se poate termina examenul ultrasonografic al ecografiei de sân. Deci, se poate reduce la 5 minute dacă totul este normal”, a explicat specialistul.

Ce se întâmplă după?

„Presupun că avem un nodul la sân urmează să faci o serie de tehnici imagistice suplimentare. În afară de scanare, pe staţie poţi să începi să localizezi cu lux de amânunte poziţia unei formaţiuni nodulare, sânul este împărţit în 4 cadrane. Conform unui ceasornic poziţionezi formaţiunea în ce cadran, la ce oră este. Staţia grafică ne dă posibilitatea să spunem că nodulul se găseşte la distanţă de ordin milimetric de mamelon şi la o profunzime la nivel de tegument la câţi centimetri sau milimetri este”, a mai spus medicul.

Aparatul este dotat cu un sistem de elastografie care generează informaţii despre elasticitatea ţesuturilor. O formaţiune nodulară dură are elasticitate scăzută şi pune în evidenţă că acea formaţiune poate să fie cu risc de malomitate, deci atenţia medicului este net superioară.

Preţurile pentru o astfel de investigaţie la clinica Mirmed-Aslan din Bucureşti variază în funcţie de complexitatea actului medical. O simplă scanare pentru un sân absolut sănătos în care nu se pune problema de patologie adiacentă costă 100 de lei. Preţul poate creşte în funcţie de complexitatea investigaţiei având în vedere că doar substanţa de constrast, dacă e nevoie de aşa ceva, costă 300 de lei.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Unde votăm pe 24 noiembrie și cum afli la care secție de votare ești arondat. Mulți oameni vor vota în alte locuri față de cele în care erau obișnuiți
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Cinci copii de la o grădiniță din Timișoara, spitalizați cu simptome de toxiinfecție alimentară
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili