A fi sărac în România pare ceva natural. Atât pentru oameni, cât şi pentru localităţi. Sărăcia cea mai pregnantă se găseşte în oraşele mici şi se vede cu ochiul liber, nu mai sunt necesare studii care să ateste evidenţa.
Pe lista cu cele mai sărace orașe din România se regăsesc: Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu, urmate de Suceava, Piatra-Neamț, Roman, Focșani, Buzău, Slobozia, Alexandria, Slatina și Drobeta-Turnu Severin.
Citeşte şi Cum poţi cumpăra vechime în muncă, în rate. Până când trebuie achitatată suma în totalitate
Cauzele principale ale sărăciei din aceste oraşe sunt infrastructura deficitară, în toate domeniile, restructurarea industrială, îmbătrânirea demografică şi depopularea.
Consiliul Consultativ pentru Regionalizare a realizat un studiu care arată că o comună din Teleorman, Necșești, este cea mai săracă localitate din România. Urmează comunele Răsuceni (Giurgiu), Coroieşti (Vaslui), Seaca de Pădure (Dolj) şi Schitu (Giurgiu), Danicei (Vâlcea), Gogoşi (Olt), Deleni (Vaslui), Toporu (Giurgiu) şi Sălcuţa (Dolj).
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei, cu un procent de 25,4%. Mai mult, România este țara cu cea mai mare inegalitate între bogați și săraci din Uniunea Europeană.