Cel mai vechi ANTIBIOTIC natural şi armă împotriva mai multor tipuri de CANCER

Chinezii, în timpul împăratului Yu, prin anul 2205 î.Hr., îl consumau atât pentru gustul deosebit, cât şi pentru efectul calmant. Virtuţile vinului erau foarte bine apreciate încă din Antichitate, efectele terapeutice ale acestei băuturi fiind de necontestat.
Alina Costache
05 ian. 2018, 10:44
Cel mai vechi ANTIBIOTIC natural şi armă împotriva mai multor tipuri de CANCER

Încă din vechime, numeroase scrieri au subliniat calităţile vindecătoare ale vinului. Dacă Hipocrate recomanda vinul pentru tratarea unor debilităţi fiziologice, pneumonie, plăgi deschise şi muşcături de şarpe, marele savant Louis Pasteur îl considera drept „cea mai sănătoasă şi igienică băutură”.

Istoricul grec Tucidides considera că locuitorii din bazinul mediteranean au încheiat perioada barbară şi au trecut la civilizaţie, atunci când au început să cultive măslinul şi viţa de vie, consumând minunatele lor produse, uleiul şi vinul. Iulius Cezar cerea soldaţilor romani să-şi bea raţia de vin pentru a evita multe boli legate de infecţiile interne. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, marinarii francezi primeau zilnic o porţie de trei litri de vin, cu efect profilactic în ceea ce priveşte îmbolnăvirile digestive, potrivit doctorulzilei.ro.

Nu întâmplător, rezervele de vin de pe flota spaniolă depăşeau cu mult rezervele de apă dulce pentru marinari. Un alt fapt legat de consumul de vin este consemnat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când soldaţii italieni primeau zilnic raţia de vin roşu şi nu aveau probleme cu epidemiile de dizenterie sau tifos, ceea ce îi deosebea de soldaţii germani, mai bolnăvicioşi, fără raţia asigurată de vin.

În toate timpurile, vinul a fost recomandat, în primul rând, pentru proprietăţile antianemice, fortifiante, revigorante şi energizante. De aceea intră şi astăzi în numeroase „reţete cu vinuri tonice”.

Licoarea lui Bachus este considerată un adevărat medicament: crește elasticitatea vaselor de sânge și colesterolul bun, menține sănătatea creierului și reduce riscul de demență, reglează glicemia, ajută la digestie și crește speranța de viață. Numeroase studii au demonstrat că „licoarea zeilor” contribuie la diminuarea riscului de de cancer, printre care cel pulmonar, mamar și de prostată. Secretul stă în antioxidanți, dintre care cel mai important este resveratrolul, o substanță miraculoasă datorită efectelor de încetinire a proceselor degenerative.

Protecția vaselor de sânge

Principalul beneficiar al consumului moderat de vin roșu este inima. Efectul asupra aparatului cardiovascular se datorează pe de o parte vasodilatației coronariene, care reduce riscul de cardiopatii și accidente vasculare, dar și a cantității de vitamina C din compoziție, cu rol antioxidant. Atât alcoolul, cât și polifenolii (antioxidanții) par să favorizeze menținerea tonusului vaselor, prin formarea de oxid nitric, o substanță chimică esențială pentru relaxare, care ajută la prevenirea aterosclerozei.

„Deși nu este dovedit 100%, vinul roșu are efect de dizolvare a grăsimilor nocive din sânge și contribuie la procesul de aterogeneză, implicat în infarct miocardic, accident vascular etc. Băut în exces, are efect contrar, de depunere a grăsimilor, în special a trigliceridelor”, susține medicul nutriționist și diabetolog Eduard Adamescu, care recomandă în special vinul sec. „Evitați-le pe cele dulci, licoroase. Le puteți bea doar pentru gust, dar efectele benefice nu sunt aceleași”. Studiile au dovedit, de asemenea, că resveratrolul din vin are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce ajută la menținerea sănătății generale, din moment ce multe boli sunt atribuite inflamațiilor. Deși consumul excesiv de alcool este considerat un factor de risc pentru hipertensiune, studiile au demonstrat că maximum două pahare de vin roșu, consumate în timpul meselor, scad presiunea arterială. Datorită efectului de creștere a secreției de insulină și reducere a glicemiei, nutriționiștii recomandă consumul de vin în cantitate moderată celor care suferă de forme ușoare și medii de diabet. Având în compoziție vitamina C și P, vinul are efect vasoprotector, reducând riscul de complicații, precum arteriopatia diabetică.

Crește speranța de viață

Resveratrolul, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum (de 50 de ori mai puternic decât vitamina E și de 20 de ori mai puternic decât vitamina C), este dovedit a fi și un protector eficient împotriva demenței.

„Antioxidanții din vinul roșu ar explica de ce speranța de viață a francezilor e mai mare: au o alimentație mai ușoară și cosumă vin în cantități mici”, adaugă nutriționistul. Noile cercetări arată că vinul roșu conține melotonină, o substanță care ajută la reglarea ceasului biologic și la combaterea insomniilor. Un efect mai puțin cunoscut, care se datorează tot cantității mari de polifenoli, este cel de protecție a gingiilor, prin reducerea inflamației, și implicit de prevenire a căderii dinților.

Lupta cu maladia secolului

Marele merit al antioxidanților din compoziția vinului roșu este cel de anihilare a efectelor nocive ale radicalilor liberi. Altă substanță importantă care se găsește numai în vinul roșu, în strugurii negri și fructele de pădure, este quercitina. Studii de laborator au demonstrat că aceasta crește imunitatea organismului, previne apariția cancerului și a bolilor de inimă. Quercetina prelungește viața celulelor cu 80%, stimuleaza miocardul, care în condiții de stres nu mai poate funcționa la eficiență maximă. Astfel, vinul dilată vasele capilare și ajută la prevenirea anginei pectorale și a formării de cheaguri.

Cancer de plămâni

Fiecare pahar de vin roșu consumat zilnic reduce riscul cancerului pulmonar cu 13%, potrivit unui raport publicat într-o revistă a Asociației Americane pentru Cancer.

Studiul a fost efectuat pe 84.170 de participanți în vârstă de 45 – 69 de ani, dintre care 210 au avut cancer. În rândul fumătorilor care beau unul sau două pahare de vin pe zi, riscul a fost mai redus cu 60%.

Cancer de prostată

Consumul a patru pahare de vin roșu pe săptămână ajută la diminuarea riscului de cancer de prostată cu 50%, precum și cel al manifestării unei forme agresive cu 60%, arată un studiu efectuat de medicii de la Centrul Medical pentru Cercetarea Cancerului „Fred Hutchinson”, din Seattle.

Cancerul mamar

Consumul moderat de vin roșu se pare că ar reduce riscul apariției bolii. În urma unui studiu efectuat pe 13.525 de femei diagnosticate cu cancer la sân, cercetatorii de la prestigioasa universitate Cambridge au conchis că cele care consumaseră 3,5 pahare de vin pe săptămână aveau cu 10% mai multe șanse de a supraviețui cancerului mamar decât cele care se abțineau de la această băutură. Cele care consumau șapte pahare de vin pe săptămână își creșteau șansele cu încă 10%.În schimb, consumul a mai mult de două pahare de vin pe zi are efect invers: mărește riscul de apariție a cancerului la sân.

Ingredientele-minune conținute de vinul roșu

Potasiu: acest mineral și electrolit ajută la reglarea ritmului cardiac, ajută în sinteza acidului proteic, producerea de energie și metabolizarea zahărului din sânge;

^ Fluor: menține smalțul dinților puternic și poate preveni cariile dentare;
^ Fosfor: stimulează metabolismul, susține funcția renală și contracțiile musculare ale inimii;
^ Colina: face parte din grupul vitaminei B și ajută la menținerea sănătății generale și în mod special, la funcționarea optimă a memoriei. În prezent, este intens studiată în cadrul cercetărilor ce vizează boala Alzheimer.
^ Resveratrol: este un fenol produs în mod natural de către mai multe plante, găsindu-se în fructele și legumele de o culoare intermediară între negru, indigo și vișiniul cel mai închis (struguri negri, vinul roșu, coacaze, afine, mure, prune, ceapă roșie). Oamenii de știință de la Școala Politehnică din Lausanne au descoperit că resveratrolul, un ingredient miraculos, poate prelungi durata vieții, îmbunătățește capacitatea memoriei, crește rezistența organismului la stres, scade nivelul glicemiei, echilibrează tensiunea arterială, îmbunătățește vederea și blochează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central.

Citeşte şi Obiectul ăsta comun te îmbolnăveşte de cancer! Sigur îl ai şi tu în casă!

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?