„Am descoperit în acest lac o ramură necunoscută a arborelui vieţii. Este ceva unic!”, a declarat într-un comunicat, joi, Kamran Shalchian-Tabrizi, directorul Grupului de cercetări din domeniul evoluţiei microbiene (MERG) de la Universitatea din Oslo.
„După cunoştinţele noastre, niciun alt grup de organisme nu descinde atât de aproape de rădăcinile arborelui vieţii ca această specie”, a adăugat el.
Potrivit acestui cercetător, microorganismul descoperit în lacul As, aflat la circa 30 de kilometri de Oslo, „poate servi drept telescop, pentru a observa microcosmosul original” şi să ofere astfel „o mai bună înţelegere a vieţii primitive de pe Terra”.
Potrivit cercetătorilor norvegieni, arborele genealogic al protozoarului din lacul As urcă pe firul istoriei până la originile vieţii eucariote, care cuprinde toate organismele multicelulare (animale, plante, ciuperci), ca şi câteva eucariote unicelulare precum protozoarele.
„Acest microorganism este unul dintre cele mai vechi organisme eucariote în viaţă pe care le cunoaştem. El a apărut în urmă cu un miliard de ani”, a declarat Kamran Shalchian-Tabrizi.
Organismele eucariote posedă un nucleu care conţine ADN celular, spre deosebire de procariote (bacterii).
Oamenii de ştiinţă cunosc puţine lucruri despre Collodictyon, protozoarul din lacul As: trăieşte pe fundul unui lac, are o lungime de 30 – 50 de micrometri (1 micrometru = 0,001 milimetri) şi este puţin „sociabil”. Cercetătorii nu l-au găsit în nicio altă parte, ci doar în lacul As.
Collodictyon a fost descoperit în premieră în lacul As în urmă cu 20 de ani de cercetătorii de la Universitatea din Oslo, care nu au realizat, atunci, importanţa microorganismului.