Primul IQ test a apărut în anul 1905 şi de atunci a fost modernizat şi modificat de mai multe ori. Variantele modificate se folosesc și în ziua de astăzi pentru amuzament, divertisment sau pentru lansarea de provocări. Testele IQ au fost folosite de-a lungul anilor în scopuri mult mai importante, de exemplu au fost folosite de armata SUA în Primul Război Mondial. Teste de IQ s-au folosit de unele companii ca probă de angajare.
Testele de inteligență nu durează de regulă mult timp, însă ele iau diverse forme și se referă la teme vaste. IQ testul include câteva subteste verbale (cuprind de exemplu percepţie, aritmetică, asemănări, vocabular, orientare în spațiu, logică, ş.a.m.d.) şi câteva subteste de performanţă (de exemplu completarea desenului, completarea obiectelor, aranjarea desenelor în şir corect, etc.).
De data aceasta, testul de inteligență prezentat pune mintea la contribuție și vă îndeamnă să descoperiți piesa de puzzle ce lipsește dintr-o serie. Însă, înainte de a prezenta testul, trebuie să aflați câteva detalii legate de testele IQ. Un test IQ utilizează, în primul rând, gândirea logică. Atenția la detalii, dar și logica sunt esențiale într-un astfel de test. De cele mai multe ori, astfel de teste sunt utilizate pentru diagnosticul psihologic. Prin intermediul acestora, ar putea să se stabilească gradul de inteligență pe care un individ îl poate avea, însă nu sunt teste concludente.
Privește imaginea de mai jos și descoperă care ceas completează seria:
Există patru ceasuri și fiecare arată un timp diferit. Primul ceas arată ora 8, cel de-al doilea arată ora 8 și jumătate. Al treilea ceas arată încă ora 4. Însă, ce timp va arăta cel de-al patrulea ceas? Testul necesită logică. Dacă nu ați reușit să descoperiți care este răspunsul corect, atunci noi vă sărim în ajutor. Varianta corectă este B – adică ceasul va arăta ora 3.