Cel mic are păduchi. Ce e de făcut?

Micuțul tău se scarpină cam des în cap de la o vreme? Poate fi vorba de păduchi, musafiri nepoftiți de care copilul va scăpa cu îngrijirea potrivită.
Romania TV
25 iul. 2016, 08:04
Cel mic are păduchi. Ce e de făcut?

În ciuda percepției potrivit căreia păduchii apar numai la cei cu igienă precară, pediculoza, cum mai este numită totalitatea manifestărilor provocate de infestarea cu păduchi, afectează toate păturile sociale.

Aceste insecte minuscule, de culoare gri, se prind de păr, în zona cefei și în spatele urechii, având membrele adaptate pentru a se putea agăța, hrănindu-se cu sângele gazdei. Femela păduche depune până la 10 ouă zilnic, iar acestea eclozează după 8 zile, devenind apoi vizibile și ușor de îndepărtat.

Se transmit prin contact direct

Mulți cred ca păduchii sar sau zboară și se agață de firele de păr ale unei noi gazde, ceea ce nu este deloc ceea ce se petrece în realitate.

„Transmiterea infecției se realizează prin contactul direct cu părul unei persoane infectate. Există controverse privind transmiterea prin intermediul obiectelor de igienă – perie de păr, prosop, lenjerie de pat – multe studii susținând puțin probabilă contaminarea pe aceste căi, întrucât un păduche aflat în afara scalpului poate trăi o perioadă scurtă de timp”, precizează medicul specialist pediatru Irina Costache.

Totuși, este mai bine ca fiecare copil să fie deprins cu regulile de igienă și să aibă propriile obiecte de îngrijire personală la grădiniță și la școală.

Când să apelezi la medic

De cele mai multe ori, la debutul infectării nu apar simprome. Treptat, după câteva săptămâni în decursul cărora păduchii au devenit numeroși, copilul suferă din cauza mâncărimilor și a disconfortului creat de leziunile de la nivelul scalpului.

Se pot observa o înroșire și o creștere a sensibilității acestuia. În plus, pediculoza perturbă somnul copilului, deoarece păduchii sunt mai activi noaptea. Uneori, infestarea duce și la febră, iritabilitate. Aceste semne ar trebui să te convingă să te adresezi unui medic.

„Nu există nicio analiză specială de diagnosticare a pediculozei. Este de ajuns să se facă o simplă examinare cu ochiul liber. Pentru evidențierea păduchilor vii se folosește un pieptăn cu dinți fini, umezit”, indică pediatrul Irina Costache. Odată pus diagnosticul de pediculoză, este bine ca părintele să anunțe la creșă, grădiniță sau școală, după caz, pentru a fi prevenită infectarea celorlalți copii.

Citeşte şi  Totul despre păduchi: Sfaturi pentru părinţi ca să scape de paraziţii capului

Info

Dacă simptomele nu dispar nici după aplicarea tratamentului, este necesară o nouă vizită la medic, pentru schimbarea acestuia.

Cum se aplică tratamentul

Pentru îndepărtarea păduchilor și a ouălor, medicul sau farmacistul recomandă pieptănarea regulată a părului și terapiile chimice cu acțiune locală pe bază de permetrină, malathion, alcool benzilic, ivermectină.

Aceste produse se aplică potrivit prospectului, uneori pe părul uscat, de preferat în chiuvetă, pentru a nu atinge pielea corpului. Dacă se folosește pe părul ud, este bine ca apa să fie călduță, ca să fie prevenită vasodilatația, care crește absorbția substanței chimice din produs.Pediatrul Irina Costache atrage atenția asupra șamponului pe bază de organoclorine:

„Acesta a fost asociat cu efecte adverse neurologice majore – convulsii sau chiar deces. Medicamentul este interzis în SUA, dar se comercializează în continuare în Europa. Ar trebui folosit doar ca un al doilea tratament la pacienții care nu pot tolera alte terapii sau cu eșecuri în tratamente anteriore contra păduchilor sau scabiei. Pe de altă parte, dimeticona este utilizată pe scară largă în Europa și l-am regăsit în numeroase produse dedicate, comercializate la noi. Este un non-pesticid, pe bază de silicon și se crede că acționează prin acoperirea păduchilor și afectarea capacității lor de a gestiona apa”.

Atenție!

Uleiul de măsline, untul, petrolul, benzina sunt deseori folosite contra păduchilor, dar sunt parțial eficiente și inflamabile.

Sfatul specialistului

Metoda clasică, prin pieptănare, ca și metodă unică, are rezultate modeste. Sunt necesare sesiuni numeroase la fiecare 2-3 zile, chiar și după 2 săptamani de la găsirea ultimului păduche. Oțetul nu are eficiență dovedită clinic. Cel mai important aspect în gestionarea unei astfel de situații de către părinții unui copil infestastat cu păduchi este aplicarea măsurilor corecte. Acestea includ ședințe repetate de pieptănare și eliminarea lindenilor (n.r. ouăle păduchilor), aplicarea tratamentelor special dedicate pe care le pot procura din farmacii, nicidecum benzină sau kerosen, spălarea lenjeriilor și aplicarea soluțiilor utilizate în prevenție de către toți membrii familiei.

Află ce cred românii despre pediculoză AICI

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Bulevardele din București pe unde nu circulă nicio mașină. Sunt în stare excepțională, dar sunt abandonate de un deceniu
Capital.ro
Ciolacu a dat ordinul pe pensii. Data când vor crește iar pensiile în România: Așa e normal
Playtech.ro
Greșeala pe care o fac aproape toți șoferii pe străzile cu sens unic. Cum se face corect virajul la stânga
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
A murit mare actor de comedie. Făcea oamenii să râdă de fiecare dată
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Chiriașii trebuie să primească dovada. Proprietarii de locuințe sunt obligați să le demonstreze plata
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Atac aerian greșit în Nigeria: cel puțin 16 civili uciși
MediaFlux
APARE un NOU CARD SOCIAL! ANUNȚ BOMBĂ în ROMÂNIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre