O categorie de români urmează să beneficieze de o sumă de cel puțin de 1.000 de lei în 2025. Recent, un eurodeputat a vorbit despre acest subiect. Mai exact, este vorba despre fermierii care dețin ferme mici și mijlocii.
Eurodeputatul Dan Motreanu a făcut o simulare a subvențiilor oferite fermierilor români pentru plățile pe suprafață, evidențiind astfel faptul că valoarea acestora va crește treptat, de la 96,47 euro/hectar în 2023, până la 103,06 euro/hectar în 20227. Recent, Motreanu a anunțat pe rețelele de socializare că a solicitat Consiliului Uniunii Europene să grăbească procesul de convergență al plățiloe directe din cadrul Politicii Agricole Comune, pentru a elimina mai rapid diferențele existente între statele membre. Totodată, el a prezentat un calcul referitor la cuantumul plăților pe care fermierii români le primesc.
Eurodeputatul a afirmat că fondurile europene reprezintă un suport crucial pentru fermierii români, având un rol semnificativ în dezvoltarea sectorului agricol.
Potrivit europarlamentarului, ”din 2007 până în prezent, fermierii români au primit peste 40 de miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună (PAC), suplimentați cu fonduri naționale, totalizând investiții de 50 de miliarde de euro în agricultură. Fondurile au fost utilizate pentru achiziționarea de echipamente moderne, creșterea productivității, diversificarea culturilor și dezvoltarea zonelor rurale”.
Acesta a menționat și că impactul PAC 2023-2027 asupra dezvoltării agriculturii din țara noastră este unul major. România se clasează pe locul șase Uniunea Europeană, printre cele 27 de state membre, beneficiind de o contribuție totală din partea PAC de 14,9 miliarde de euro, la care se adaugă aproape un miliard de euro din fonduri naționale. Doar Franța, Spania, Germania, Italia și Polonia primesc sume mai mari.
”În 2023 am obținut votul Parlamentului European pentru subvenții mai mari pentru agricultorii români, pe baza unui amendament depus împreună cu mai mulți europarlamentari români.
Am solicitat Consiliului UE să accelereze procesul de convergență al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune, eliminând mai repede diferențele dintre statele membre”, a mai afirmat el.
Dan Motreanu a vorbit și despre plățile pentru subvenția de suprafață, care vor crește progresiv până în 2027. Conform unui calcul făcut de acesta, în România, cuantumul subvențiilor va crește treptat, de la 96,47 euro/hectar în 2023, la 103,06 euro/hectar în 2027. Astfel, în perioada 2023-2027, fermierii mici și mijlocii care dețin până la 50 de hectare se vor bucura de un sprijin redistributiv suplimentar de 52,2 euro/hectar.
Mai mult, tinerii fermieri vor primi un sprijin adițional de 48 de euro/hectar. Așadar, o fermă mică sau mijlocie poate ajunge să primească 155,5 euro/hectar, iar pentru tinerii fermieri, suma poate ajunge la 203,5 euro/hectar.