Peste o sută de persoane au murit și alte 230 au ajuns la spital în Turcia din cauza otrăvirii cu alcool de contrabandă.
La Istanbul, 70 de persoane au murit după ce s-au otrăvit, de la 14 ianuarie. Alte 33 de persoane au murit la Ankara de la începutul anului, conform guvernatorului Ankarei, Vasip Sahin.
Alte 230 de persoane din cele două orașe au fost spitalizate, și 40 dintre cei internați erau în stare critică, conform Reuters.
Cel puţin 33 de persoane au murit la Ankara, iar alte 20 se află în spital, la terapie intensivă, după ce au consumat alcool contrafăcut, a anunţat vineri biroul guvernatorului provinciei, informează AFP.
Deşi alcoolul este prohibitiv pentru religia musulmană, s epare că nu toţi cetăţenii din Turcia sunt habotnici şi respectă litera Coranului.
Alcoolul falsificat cu metanol, un alcool industrial diferit de etanolul utilizat în băuturile alcoolice, este suspectat de a fi cauza deceselor.
13 persoane suspectate că vindeau alcool contrafăcut au fost arestate, a anunţat vineri guvernatorul provinciei, Vasip Sahin.
Mai mult de 100 de tone de alcool contrafăcut au fost confiscate în Konya (centru), Düzce (nord-vest) şi Ankara, a adăugat el.
Cel puţin 38 de persoane au murit în decurs de patru zile şi la Istanbul, în ianuarie, după ce au consumat alcool falsificat. Alte 26 au fost plasate la terapie intensivă. Guvernoratul Istanbulului a refuzat să spună vineri pentru AFP dacă numărul victimelor a crescut de atunci.
STUDIU: Mâinile tale spun totul despre dependența la alcool. La ce detaliu trebuie să fii atent
Retailerii de alcool acuză guvernul că este indirect responsabil pentru acest val de decese din cauza taxelor ridicate aplicate băuturilor alcoolice, care, potrivit lor, încurajează producţia clandestină. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, un musulman devotat acuzat de adversarii săi că vrea să islamizeze societatea, a luat poziţie în mai multe rânduri împotriva consumului de alcool sau tutun.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, un musulman practicant devotat, acuzat de oponenții săi că dorește să islamizeze societatea, a luat poziție în mod repetat împotriva consumului de alcool sau tutun, conform Le Figaro.
Producătorii de băuturi alcoolice s-au confruntat, de asemenea, cu o povară fiscală din ce în ce mai costisitoare și cu alte restricții.
Pe 3 ianuarie, Guvernul a majorat din nou taxele pe alcool și produse din tutun pentru 2025.
Costurile ridicate au împins unii consumatori și magazine, restaurante și baruri să se bazeze pe alcool de contrabandă și băuturi făcute în casă, ceea ce a dus la creșterea cazurilor de otrăvire în ultimii ani.
Luna trecută, biroul guvernatorului din Istanbul a declarat că a luat măsuri pentru a combate vânzările și distribuția de alcool de contrabandă, inclusiv camere video obligatorii în magazinele care vând alcool, suspendarea sau revocarea licențelor de vânzare și efectuarea de inspecții periodice.