Cel puţin 20 de morţi în Kiev şi alte oraşe din Ucraina, în urma bombardamentelor ruseşti. Forţele Kremlinului au atacat chiar şi un spital de copii

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise, iar peste 50 rănite în urma atacurilor în valuri ale Rusiei cu rachete, luni, în prima parte a zilei, asupra Ucrainei, a anunţat ministrul de interne ucrainean Ihor Klimenko.
Filip Stan
08 iul. 2024, 16:38
Cel puţin 20 de morţi în Kiev şi alte oraşe din Ucraina, în urma bombardamentelor ruseşti. Forţele Kremlinului au atacat chiar şi un spital de copii

Kievul a fost printre oraşele cel mai grav afectate, alături de Krivoi Rog, în sudul Ucrainei. Forţele ruse au tras „peste 40 de rachete” de diferite tipuri asupra mai multor oraşe din Ucraina, între care capitala Kiev, unde cel puţin şapte persoane au fost ucise, potrivit unor informaţii preliminare, în timp ce administraţia militară din Kiev a avertizat pe contul său de Telegram cu privire la un atac „masiv” asupra „întregii Ucraine”, potrivit AFP .

Atacul Rusiei de luni asupra capitalei Ucrainei a fost unul dintre cele mai grave din cei peste doi ani de invazie pe scară largă a Moscovei, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pentru Reuters.

Dacă iniţial administraţia militară din Kiev raportase cinci morţi, ulterior bilanţul a crescut la cel puţin şapte morţi şi 15 răniţi, iar bilanţul s-ar putea agrava întrucât în urma atacului a fost puternic avariat spitalul de copii Ohmatdet, autorităţile afirmând că sub dărâmături s-ar putea afla oameni, inclusiv copii.

„Unul dintre cele mai importante spitale pentru copii din Europa” a fost avariat, „există oameni sub dărâmături şi numărul exact al victimelor este în prezent necunoscut”, a transmis preşedintele Volodimir Zelenski pe reţeaua de socializare X, postând o înregistrare video cu clădirea avariată. „Rusia nu poate susţine că nu ştie unde cad rachetele sale şi trebuie să fie trasă la răspundere pentru toate crimele sale”, a adăugat el.

În afară de Kiev, unde s-au auzit mai multe explozii, au fost lovite „Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk şi Kramatorsk”, a precizat preşedintele ucrainean pe contul său de Telegram, denunţând acest nou val de bombardamente al Rusiei, indicând că imobile de locuinţe şi infrastructuri au fost lovite. „Toate serviciile sunt mobilizate pentru a salva cât mai mulţi oameni posibil”, a mai transmis el.

Citeşte şi: Războiul din Ucraina continuă, Orban n-a găsit pacea la Kremlin: ”Pozițiile Rusiei și Ucrainei sunt foarte îndepărtate una de cealaltă”

„Atac cu rachete! Apărarea antiaeriană a fost activată în regiune. Păstraţi tăcerea informativă. Cerem să nu înregistraţi şi să nu publicaţi pe reţele activitatea apărătorilor noştri. Rămâneţi în adăposturi până la sfârşitul alertei aeriene”, a transmis pe contulul său de Telegram Administraţia Militară din Kiev.

Mai multe explozii au zguduit Kievul luni în prima parte a zilei, un nor de fum ridicându-se deasupra centrului oraşului. Primarul capitalei ucrainene a afirmat că fragmente de rachete doborâte de apărarea antiaeriană au căzut în diferite cartiere din centrul oraşului, iar serviciile de urgenţă se îndreaptă la faţa locului. Într-o primă postare, el indicase trimiterea unei ambulanţe în districtul Solomianski, în vestul capitalei, unde se presupunea că ar putea exista victime.

Potrivit Administraţiei militare a capitalei ucrainene, fragmente de rachete au căzut în şase cartiere diferite, între care Solomianski, Dniprovski, Golosiivski şi Şevcenko, iar şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a denunţat un atac „vizând civili şi infrastructuri”.

Ultimul atac major asupra Kievului a avut loc pe 12 iunie.

„Atenţie, aviaţia cu rază lungă de acţiune a Federaţiei Ruse a început din nou să tragă cu rachete asupra Ucrainei”, a transmis armata poloneză pe reţeaua de socializare X. Polonia, la graniţa cu Ucraina, este unul dintre susţinătorii Kievului.

Citeşte şi: Rezultate alegeri în Franța: Noul Front Popular a obţinut victoria. Rassemblent National al extremistei Marine Le Pen, abia pe locul al treilea

Forţele aeriene ucrainene au raportat un „atac cu rachete” asupra oraşului Dnipro, în centrul Ucrainei, fără a oferi detalii. De asemenea, au fost activate alerte de raid aerian în întreaga Ucraină. Acestea au indicat că forţele ruse au lansat cel puţin o rachetă Kinjal în timpul atacului.

Departe de Kiev, în regiunea Harkov (nord-est), ţinta unei ofensive ruse din 10 mai, cinci civili au fost ucişi în momentul în care maşina lor a trecut peste o mină amplasată pe un drum forestier, a anunţat luni şeful administraţiei militare din Harkov, Oleg Sinegubov.

Explozia a avut loc „în apropiere de cimitirul nr.17 pe un drum forestier neasfaltat în direcţia satului Ţirkunî”, la nord de Harkov, a indicat el pe Telegram, precizând că victimele sunt un bărbat de 53 de ani, două femei de 64 şi respectiv 25 de ani, un băieţel de cinci ani şi un bebeluş de trei luni.

În centru, la Krivoi Rog, oraşul natal al lui Volodimir Zelenski, atacurile ruseşti de luni au făcut cel puţin zece morţi şi 31 de răniţi, a indicat şeful administraţiei militare din acest oraş, Oleksandr Vilkul, potrivit AFP.

„Potrivit datelor preliminare, 10 persoane au fost ucise, 31 de răniţi sunt deja la spital, dintre care 10 sunt în stare gravă”, a transmis Oleksandr Vilkul pe Telegram, afirmând că un „atac masiv cu rachete” a lovit o întreprindere industrială din Krivoi Rog.

Citeşte şi: Putin susține că a fost păcălit de Occident să înceteze focul în Ucraina. Singura condiție impusă de liderul de la Kremlin pentru restabilirea păcii

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Top 5 alimente care te îmbătrânesc prematur. Românii le adoră pe unele dintre ele, fără să știe ce efect au în timp
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii din România. Nu ai dreptul în propria curte sau pe teren. Mergi după gratii
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentul banal care îi poate lăsa fără permis
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
S-a dat interzis pentru cei cu telefoane mobile. Toți românii trebuie să înțeleagă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Numărul incendiilor de vegetație din Grecia, de peste două ori mai mare decât anul trecut
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!