„Cel puţin 20 de persoane au fost ucise în ciocniri începând cu 21 octombrie”, a anunţat pentru AFP Myo Thant, purtătorul de cuvânt al Guvernului din statul Rakhine, precizând că noi corpuri continuau să fie aduse la spitale şi că bilanţul ar putea depăşi de două ori această estimare în orele următoare.
„Bilanţul ar putea ajunge la 50 de morţi”, a menţionat el, anunţând că numărul răniţilor ar putea, de asemenea, să fie foarte mare.
Un alt oficial local a confirmat riscul ca bilanţul să ajungă la 50 de morţi, unele zone din statul Rakhine fiind greu accesibile.
Naţiunile Unite sunt „alarmate” de situaţie.
„ONU este foarte îngrijorată de informaţiile privind reluarea conflictelor intercomunitare în mai multe locuri din statul Rakhine, care s-au soldat cu morţi şi obligarea a mii de persoane, inclusiv femei şi copii, să fugă din casele lor”, a declarat un oficial al Naţiunilor Unite de la Rangun, Ashok Nigam, într-un comunicat.
„Accesul la toate persoanele afectate este esenţial şi Naţiunile Unite cer un acces necondiţionat la toate comunităţile în acord cu principiile umanitare”, a adăugat el.
Violenţele între etnia rakhine şi rohingyas, o minoritate musulmană apatridă pe care ONU o consideră cea mai persecutată din lume, au provocat cel puţin 110 morţi din iunie, potrivit unor cifre oficiale.
Până în prezent, aproximativ 75.000 de persoane au fost strămutate, în mare parte musulmani.