Cele 10 porunci ale profesorului Vlad Ciurea pentru a-ţi proteja creierul. La ce oră e bine să dormi şi ce e bine să mănânci

Nu lăsa stresul să-ți ”ucidă” creierul! Sfaturile prof.dr. Vlad Ciurea pentru a te proteja de suprasolicitarea care îmbolnăvește.
Filip Stan
18 feb. 2022, 11:49
Cele 10 porunci ale profesorului Vlad Ciurea pentru a-ţi proteja creierul. La ce oră e bine să dormi şi ce e bine să mănânci

Prof.dr. Vlad Ciurea are sfaturi pentru a evita bolile neurologice. Epuizarea psihică, generată de stres, este o stare la care se ajunge pentru că, în societatea moderrnă, omul își dorește să realizeze foarte multe. ”Din nefericire populația foarte tânără vrea să facă foarte multe. Nu putem și creierul nu primește atâtea comenzi câte vrem noi să-i dăm!”  a explicat prof. dr. Vlad Ciurea, reputat neurochirurg român, într-un dialog la Medika Tv.

Neurochirurgul Vlad Ciurea: De ce să spui rugăciunea „Tatăl Nostru” seara. Ce se întâmplă a doua zi

De la epuizarea psihică la accidentul vascular cerebral, apărut la vârste din ce în ce mai tinere, nu este decât un pas. Există însă metode de eliberare a creierului de încărcătura negativă provenită din foarte multe sarcini asumate.

”Vrei să faci față și simție că nu mai poți, puțin repaus, este minunat. Atunci, dintr-o dată, se liniștește creierul. Celulele nervoase sunt vascularizate, primesc oxigen și ceea ce le place cel mai mult, glucoză, și încep să se simtă bine.” a explicat prof.dr. Vlad Ciurea, arătând că pauza este, de fapt, un câștig de timp.

”Lucrurile trebuie luate pas cu pas, nu toate odată. Profesorul restian a zis că nu trebuie să-i dai creierului două comenzi odată că amândouă vor ieși prost. Este adevărat! Uitați-vă ce se întâmplă în circulație când cineva vrea să și conducă, să și dea mesaje pe telefon!”

Pauze, prioritizare de sarcini și folosirea creierului în momente optime

Noțiunea de viață echilibrată înseamnă, pentru sănătatea creierului, respectarea unor reguli. Una dintre ele este regula celor trei intervale de câte opt ore care trebuie folosită pentru muncă, activități cotidiene și somn.  ”Creierul e un organ foarte sensibil și trebuie să-i respectăm regula celor trei de opt. Opt ore de muncă, opt ore de somn, opt ore de activități de rutină zilnică.” spune prof.dr. Vlad Ciurea.

Vlad Ciurea trage semnalul de alarmă. Ce se întâmplă cu pacienții care au nevoie de tratament neurologic în România: ”Sunt consternat!”

O altă recomandare a medicului neurochirurg este să profităm de intervalele în care creierul are, în mod natural, o activitate intensă: Altceva trebuie să facem: să folosim vârfurile de activitate cerebrală naturală. Să-l folosim la maximum dimineața, între 10 și 12 , și după-amiaza, între 16-18 ”

Prof. Dr. Vlad Ciurea dezvăluie cele 10 porunci pentru creier: „Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră pentru că altfel vom depinde de alții”

Creierul este cea mai de preţ bijuterie a omului. El trebuie îngrijit, hrănit şi antrenat zilnic. Ca şi corpul, creierul are nevoie de disciplină şi o rutină zilnică din care nu trebuie să lipsească aerul curat, alimentația sănătoasă, buna dispoziție şi mișcarea.

În acest context, prof. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie, a dezvăluit pentru ziaruldeiaşi.ro cele 10 porunci pentru creier.

1. Cine se trezește de dimineață sănătos ajunge – e bine să ne trezim cât mai dimineață

Dacă ne ridicăm la ora 9 sau 10 din pat, ne vom simți obosiți. În schimb, dacă procedăm ca și bunicii noștri, e mult mai bine. Este recomandat să ne băgăm la somn odată cu găinile, și să ne trezim odată cu cântatul cocoșului (n.r – ne culcăm la ora 22:00-23:00 maxim, și ne trezim la 5:30-6:00).

2. Aerul curat, sănătate pentru creier

Primul lucru care trebuie făcut dimineața, este să aerisim încăperea unde am dormit, și să ieșim pentru măcar 5 minute la aer curat. Creierul trebuie oxigenat cât mai bine. De evitat să mâncăm imediat cum ne-am trezit. Organismul nu reacționează foarte bine.

Neurochirurgul Vlad Ciurea spune de ce e bine să mâncăm slănină cu ceapă

3. Te miști, deci exiști

După ce se închid ferestrele și după ce ne asigurăm că este încăperea aerisită, trebuie făcută puțină mișcare, pentru că stimulează circulația sângelui și a inimii. Exact cum ar spune japonezii: „Mă mișc, deci, exist!“

4. Ziua bună se cunoaște după dușul de dimineață

Ai făcut mișcare? Urmează dușul de dimineață. Te revigorează și simți că prinzi și mai multă putere. Toaleta și dușul sunt resimțite ca fiind două acțiuni prin care eliminăm elementele toxice din noi.

5. Micul dejun trebuie luat în liniște

După duș și toaletă se recomandă micul dejun. În liniște. Fără să răspundem la telefoane, fără să ne uităm la televizor și fără să fim agitați.

6. Sănătatea din ceașcă

La fel cu micul dejun, cafeaua sau ceaiul de dimineață se bea în liniște. Este momentul în care îți aduni gândurile și îți faci planuri pentru ziua care tocmai începe.

7. Zâmbet pentru o sănătate mai bună

Recomand tuturor să zâmbească ori de câte ori au ocazia. Zâmbetul și râsul sunt de mare ajutor pentru psihic și pun în mișcare mușchii feței. Astfel, îți descrețești fruntea și nu te mai gândești la grijile cotidiene.

8. Alimentele ușoare, ideale pentru masa de prânz.

La prânz este bine să servim o masă ușoară, nu copioasă. În caz contrar, vei simți că nu mai ai energie și că trebuie neapărat să dormi măcar o oră.

9. Masa de seară, cât mai ușoară.

Masa de seară, adică cina, trebuie să fie și mai ușoară decât cea de prânz. Așadar, evită produsele procesate, carnea, grăsimea. Soliciți și mai mult inima, pancreasul și tubul digestiv.O salată este numai bună. În funcție de hipertensiunea arterială, recomand un pahar de vin roșu seara. Cel mai bun vasodilatator cerebral și antioxidant.

10. Somnul dulce mult aduce! 

Cel mai bine este să te bagi în pat la 22:00. Conform unor studii amănunțite, cel mai bun și odihnitor somn este între ora 10 și 11 noaptea. Trebuie să încercăm să adormim fără televizor sau fără telefon. Respectând aceste două reguli, faci o curățare a creierului. Se spune că partea superioară a creierului doarme, organismul se odihnește, iar a doua zi avem puterea de o lua de la capăt.  Toate acestea ne sunt la îndemână. Depinde de noi să ne protejăm, să avem grijă de sănătatea noastră. Pentru că altfel vom depinde de alții”, spune prof. Alexandru Vlad Ciurea pe pagina sa de socializare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Alina Badic, horoscop pana pe 4 mai 2025. „Este o perioada destul de dura, o conjunctie care poarta un mesaj deosebit pentru noi”
MediaFlux
Spania, Portugalia și Andorra au rămas fără curent. UPDATE: Și Franța e afectată! „Problemă în rețeaua electrică europeană”, anunță autoritățile LIVE VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre