Cele 5 etape ale despărțirii

Cum să treci peste o desparțire? Este o întrebare pe care fiecare dintre noi ne-am pus-o cel puțin o dată în viață. Când ne despărțim, durerea pe care o experimentăm se poate simți insuportabilă. Durerea este complicată și uneori ne întrebăm dacă se va termina vreodată. Trecem printr-o varietate de experiențe emoționale, cum ar fi furia, confuzia și tristețea.
Filip Stan
01 apr. 2024, 09:27
Cele 5 etape ale despărțirii

O teorie dezvoltată de psihiatrul Elisabeth Kübler-Ross susține că parcurgem cinci etape distincte de durere după pierderea cuiva drag sau când vrei să treci peste o despărțire. Cele cinci etape sunt generale și chiar dacă în cartea sa Kübler-Ross făcea referire la durerea cauzată de pierderea fizică a unei persoane dragi, ele poti fi aplicabile și durerii cauzate de o despărțire (divorț, ruperea unei relații, parasirea de către persoana iubită).

Negarea

Negarea este prima dintre cele cinci etape ale durerii. Te ajută să faci față pierderii. În această etapă, lumea devine lipsită de sens și copleșitoare. De cele mai multe ori apare în cazul partenerului care nu a inițat despărțirea, mai ales dacă acesta nu a înțeles cât de grave sunt problemele în relație. Dacă treci prin această etapă, este posibil să îți amintești momente frumoase din relație, pe care le scoți la iveală pentru a combate decizia despărțirii.

Uneori, negarea poate fi însoțită de speranță că lucrurile se vor îmbunătăți sau că partenerul se va întoarce.

Furia

Pe măsură ce acceptarea începe să se instaleze, este posibil să te confrunți cu o explozie de furie și resentimente. Poți fi furios pe partenerul tău, pe tine însuți sau pe circumstanțele care au condus la despărțire. În unele cazuri, partenerul de cuplu simte furie pentru că nu înțelege cu ce a greșit în relație, iar suferința despărțirii este văzută ca o nedreptate.

Pot apărea sentimente de frustrare și nedreptate, iar procesul de iertare poate fi dificil în această etapă.

Negocierea

În timpul acestei etape, s-ar putea să încerci să negociezi sau să găsești soluții pentru a repara relația. Poți simți nevoia să încerci să ajungi la o înțelegere sau să găsești modalități de a reveni la cum era înainte. Este important să îți amintești că ambele părți trebuie să fie dispuse să lucreze la relație și că uneori, despărțirea este cea mai bună opțiune pentru ambele persoane implicate.

În unele cazuri, în urma negocierii, poate avea loc împăcarea. Însă în cazul în care efortul de negociere a împăcării a fost generat doar de unul dintre parteneri, despărțirea se dovedește a fi de fapt doar amânată. La scurt timp de la împăcare, partenerii vor trece prin aceleași etape ale despărțirii, pentru că efortul de reconstruire a unei relații nu poate fi susținut de o singură persoană.

Depresia

După negociere, atenția noastră se mută direct în prezent. Durerea intră în viața noastră la un nivel mai profund decât ne-am imaginat vreodată. Pierderea speranței legate de împăcare este primul pas către acceptarea ei. Dar acesta aduce deseori o etapă de durere emoțională copleșitoare, singurătate, senzație de neajutorare, abandon și dezorientare.

Depresia poate să apară pe măsură ce începi să conștientizezi cu adevărat pierderea și să te confrunți cu singurătatea și tristețea. Este un moment normal și natural al procesului de vindecare, însă este important să nu rămâi blocat în această stare. Încearcă să îți menții rutina zilnică, să fii activ și să îți acorzi timp pentru activități care îți aduc bucurie și satisfacție.

Acceptarea

Ultima etapă a procesului de vindecare este acceptarea. Acest lucru nu înseamnă neapărat că ești fericit cu despărțirea, ci că ai ajuns să accepți realitatea și să îți continui viața în ciuda acesteia. În acest stadiu, poți începe să îți reconstruiești viața și să îți găsești scopuri și pasiuni noi. Este important să îți acorzi timp să te vindeci și să îți amintești că este perfect normal să ai momente în care te simți trist sau frustrat.

În concluzie, trecerea peste o despărțire poate fi un proces dificil și dureros, însă este posibil să treci cu succes prin fiecare etapă a acestuia. Este important să îți accepți sentimentele, să îți oferi timp pentru a te vindeca și să îți amintești că este perfect normal să ai nevoie de sprijin din partea altora în timpul acestui proces. Cu timp și răbdare, vei putea să te redescoperi și să îți refaci viața după o despărțire.

Cele cinci etape – negarea, furia, negocierea, depresia și acceptarea – sunt adesea discutate ca și cum s-ar întâmpla în ordine, trecând de la o etapă la alta. Poți auzi oameni spunând lucruri precum „Oh, am trecut de la negare și acum cred că intru în etapa furiei”. Dar acest lucru nu se întâmplă cel mai adesea când vorbim despre o despărțire.

De fapt, etapele sunt non-lineare – oamenii pot experimenta aceste aspecte ale durerii în momente diferite și ele nu se întâmplă într-o anumită ordine specifică. S-ar putea să nu experimentezi toate etapele și s-ar putea să constați că sentimentele sunt destul de diferite în diferite situații de pierdere.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte