Cele 5 etape ale despărțirii

Cum să treci peste o desparțire? Este o întrebare pe care fiecare dintre noi ne-am pus-o cel puțin o dată în viață. Când ne despărțim, durerea pe care o experimentăm se poate simți insuportabilă. Durerea este complicată și uneori ne întrebăm dacă se va termina vreodată. Trecem printr-o varietate de experiențe emoționale, cum ar fi furia, confuzia și tristețea.
Filip Stan
01 apr. 2024, 09:27
Cele 5 etape ale despărțirii

O teorie dezvoltată de psihiatrul Elisabeth Kübler-Ross susține că parcurgem cinci etape distincte de durere după pierderea cuiva drag sau când vrei să treci peste o despărțire. Cele cinci etape sunt generale și chiar dacă în cartea sa Kübler-Ross făcea referire la durerea cauzată de pierderea fizică a unei persoane dragi, ele poti fi aplicabile și durerii cauzate de o despărțire (divorț, ruperea unei relații, parasirea de către persoana iubită).

Negarea

Negarea este prima dintre cele cinci etape ale durerii. Te ajută să faci față pierderii. În această etapă, lumea devine lipsită de sens și copleșitoare. De cele mai multe ori apare în cazul partenerului care nu a inițat despărțirea, mai ales dacă acesta nu a înțeles cât de grave sunt problemele în relație. Dacă treci prin această etapă, este posibil să îți amintești momente frumoase din relație, pe care le scoți la iveală pentru a combate decizia despărțirii.

Uneori, negarea poate fi însoțită de speranță că lucrurile se vor îmbunătăți sau că partenerul se va întoarce.

Furia

Pe măsură ce acceptarea începe să se instaleze, este posibil să te confrunți cu o explozie de furie și resentimente. Poți fi furios pe partenerul tău, pe tine însuți sau pe circumstanțele care au condus la despărțire. În unele cazuri, partenerul de cuplu simte furie pentru că nu înțelege cu ce a greșit în relație, iar suferința despărțirii este văzută ca o nedreptate.

Pot apărea sentimente de frustrare și nedreptate, iar procesul de iertare poate fi dificil în această etapă.

Negocierea

În timpul acestei etape, s-ar putea să încerci să negociezi sau să găsești soluții pentru a repara relația. Poți simți nevoia să încerci să ajungi la o înțelegere sau să găsești modalități de a reveni la cum era înainte. Este important să îți amintești că ambele părți trebuie să fie dispuse să lucreze la relație și că uneori, despărțirea este cea mai bună opțiune pentru ambele persoane implicate.

În unele cazuri, în urma negocierii, poate avea loc împăcarea. Însă în cazul în care efortul de negociere a împăcării a fost generat doar de unul dintre parteneri, despărțirea se dovedește a fi de fapt doar amânată. La scurt timp de la împăcare, partenerii vor trece prin aceleași etape ale despărțirii, pentru că efortul de reconstruire a unei relații nu poate fi susținut de o singură persoană.

Depresia

După negociere, atenția noastră se mută direct în prezent. Durerea intră în viața noastră la un nivel mai profund decât ne-am imaginat vreodată. Pierderea speranței legate de împăcare este primul pas către acceptarea ei. Dar acesta aduce deseori o etapă de durere emoțională copleșitoare, singurătate, senzație de neajutorare, abandon și dezorientare.

Depresia poate să apară pe măsură ce începi să conștientizezi cu adevărat pierderea și să te confrunți cu singurătatea și tristețea. Este un moment normal și natural al procesului de vindecare, însă este important să nu rămâi blocat în această stare. Încearcă să îți menții rutina zilnică, să fii activ și să îți acorzi timp pentru activități care îți aduc bucurie și satisfacție.

Acceptarea

Ultima etapă a procesului de vindecare este acceptarea. Acest lucru nu înseamnă neapărat că ești fericit cu despărțirea, ci că ai ajuns să accepți realitatea și să îți continui viața în ciuda acesteia. În acest stadiu, poți începe să îți reconstruiești viața și să îți găsești scopuri și pasiuni noi. Este important să îți acorzi timp să te vindeci și să îți amintești că este perfect normal să ai momente în care te simți trist sau frustrat.

În concluzie, trecerea peste o despărțire poate fi un proces dificil și dureros, însă este posibil să treci cu succes prin fiecare etapă a acestuia. Este important să îți accepți sentimentele, să îți oferi timp pentru a te vindeca și să îți amintești că este perfect normal să ai nevoie de sprijin din partea altora în timpul acestui proces. Cu timp și răbdare, vei putea să te redescoperi și să îți refaci viața după o despărțire.

Cele cinci etape – negarea, furia, negocierea, depresia și acceptarea – sunt adesea discutate ca și cum s-ar întâmpla în ordine, trecând de la o etapă la alta. Poți auzi oameni spunând lucruri precum „Oh, am trecut de la negare și acum cred că intru în etapa furiei”. Dar acest lucru nu se întâmplă cel mai adesea când vorbim despre o despărțire.

De fapt, etapele sunt non-lineare – oamenii pot experimenta aceste aspecte ale durerii în momente diferite și ele nu se întâmplă într-o anumită ordine specifică. S-ar putea să nu experimentezi toate etapele și s-ar putea să constați că sentimentele sunt destul de diferite în diferite situații de pierdere.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Horoscop rune 3-9 februarie 2025. Mihai Voropchievici, veste neașteptată pentru Balanțe
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu: CCR nu îi va permite să candideze la Președinția României
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
ANAF vine cu măsuri drastice. Românii vizați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu în politică. Fostul președinte a fost răpus de boală. Dumnezeu să-l ierte!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Patrimoniul românesc este extrem de valoros, afirmă directorul Art Safari
MediaFlux
Un preot din România a câștigat premiul pentru cea mai bună carte de dezvoltare personală a anului! Cine este Părintele Pimen?
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarea anticipată în 2025. Cine poate beneficia și cum se calculează suma primită