Cozonacul este desertul preferat al românilor, care nu lipsește niciodată de pe masa festivă de sărbători. Deși este o rețetă veche, unele gospodine pot fi puse în dificultate. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli întâlnite în prepararea cozonacului.
Tradiționalii cozonaci, simpli, cu umplutură de ciocolată, nucă sau cu rahat, au devenit simbilul celor mai importante sărbători creștine.
Prepararea cozonacilor implică un proces lung, migălos și necesită mult efort. Orice pas greșit făcut are consecințe asupra rezultatului final. Bucătarii cu experiență au întocmit o listă cu cele cinci greșeli pe care gospodinele le fac atunci când pregătesc cozonacul.
În primul rând, este important de știut că prepararea cozonacului se programează din timp. Dacă folosiți ingredientele imediat după ce le-ați scos din frigider, vei avea parte de surprize neplăcute. Ingredientel trebuiue să ajungă la temepratura camerei înainte de a fi încorporate în compoziție.
Este la fel de importantă și temperatura din bucătărie. Aluatul nu va crește corespunzător într-o cameră rece. După ce este frământat, aluatul trebuie să fie ținut într-un mediu cald, la peste 22 de grade Celsius.
Există un ingredient principal, nelipsit din rețetă, care nu lasă cozonacul să crească pufos, dacă este adăugat în exces. Chiar dacă îți dorești să iasă mai dulce, nu pune mai mult zahăr decât se specifică din rețetă.
Citește și: Nu mai pune nucă în cozonaci. Altul este secretul ca să fie de două ori mai gustoși pentru masa de Crăciun
Pentru cel mai pufos cozonac, acesta se coace la o temperatură medie, nu mai mult de 60 de minute. Altfel, acesta va ieși foarte uscat.
O altă greșeală este deschiderea cuptorului în mod frecvent. Cu cât deschizi ușa mai des, temperatura din interiorul cuptorului va scădea, ceea ce va compromite cozonacul.