Casa Națională de Pensii a precizat că prima greșeală în procesul de recalculare a fost preluarea incorectă a datelor din documentele justificative.
”Aceasta se poate referi la stagii de cotizare, stagii asimilate, stagii în condiții speciale, venituri (salarii și sporuri), gradele de invaliditate/dizabilitate”, au declarat reprezentanții de la Casa Națională de Pensii.
O altă greșeală care a dat peste cap procesul de recalculare a pensiilor a fost interpretarea greșită a legislației, care ar fi produs erori în determinarea stagiilor contributive/necontributive, a punctajelor, a datelor de referință pentru calculul pensiilor.
De asemenea, există o altă greșeală care face referire la declararea incorectă a datelor de către angajatori, spun reprezentații Casei de Pensii. Ei susțin că informațiile furnizate de angajatori sunt esențiale pentru calculul corect al pensilor românilor.
În plus, faptul că nu a existat o comunicarea din partea beneficiarilor ar fi produs a patra greșeală, au spus cei de la Casa de Pensii. ”Beneficiarii au obligația de a comunica orice modificare ce poate influența cuantumul pensiei”, au transmis reprezentanții instituției, potrivit avocat.net.
A cincea eroare este ”calculul eronat al diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate”. Casa de Pensii spune că ”această eroare poate apărea în cazul recalculărilor și revizuirilor pensiilor”.
Pensionarii care s-au trezit că pensiile lor au scăzut după recalculare pot să-și facă dreptate în mai multe feluri:
În ceea ce privește despăgubirile penionarilor, Casa de Pensii spune că 2.000.000 de români vor primi creșteri de până în 500 de lei, în timp ce alți 1.000.000 vor avea creșteri între 500 și 1.000 de lei. Totuși, 800.000 de pensionari nu vor avea pensia mărită după recalculare și vor rămâne cu pensia în plată.