Ce trebuie să știi despre ciclul menstrual
Din ziua întâi a ciclului menstrual (când începe menstruația) până când ești la ovulație – perioada se numește fază foliculară. Din ziua ovulației, până la finalul ciclului menstrual, ea poartă numele de fază luteală și durează de obicei între 12 și 16 zile.
Ovarele sunt organe de forma unor migdale, care dezvoltă foliculi ce conțin ouă în curs de pregătire pentru ovulație. La fiecare ciclu menstrual, hormonul foliculostimulant (FSH) dezvoltă în jur de 5-12 foliculi. Foliculul dominant este eliberat la ovulație. Foliculii care cresc produc estrogen. Ca urmare a nivelului ridicat de estrogen din sânge, hormonul luteinizant (LH) declanșează ovulația în corp.
Ovulația are loc la aproximativ 12-24 de ore după ce hormonul luteinizant este prezent în corp. Dacă ai contact sexual în această perioadă, ai mari șanse să rămâi însărcinată. Pentru 90% dintre femei, durata ciclului menstrual poate varia de la 23 la 35 de zile, ovulația apărând la mijlocul ciclului.
Citeşte şi 7 mituri despre fertilitate, care te împiedică să rămâi însărcinată
Durere în partea inferioară a abdomenului – Mittelschmerz
Cel mai incomod simptom al ovulației pentru unele femei este durerea -mittelschmerz – un cuvânt german însemnând durerea de mijloc. Pentru acestea, ovulația provoacă o durere bruscă, constantă în partea inferioară a abdomenului. Un disconfort ușor este normal, dar dacă el este foarte intens, mergi la medic. Ar putea fi un semn că ai chisturi ovariene sau alte probleme de sănătate.
Mucusul cervical
Observarea mucusului cervical de mai multe ori pe zi, este de asemenea importantă, deoarece consistența lui este un factor care te anunță că ești la ovulație. După o perioadă în care secrețiile vaginale sunt uscate, ele ar trebuie să fie lipicioase, apoase, înainte de perioada când ești fertilă. Când ești la ovulație, musucul arată și are consistența albușului.
Sâni sensibili la atingere și apetit sexual ridicat
Când ești la ovulație, nivelul progesteronului este foarte ridicat. Din acest motiv, este posibil ca sânii să fie sensibili la atingere. Simți nevoia să treci la acțiune în dormitor? Această dorință se datorează ovulației, căci femeile observă adesea un apetit sexual crescut când sunt la ovulație.
Pete de sânge la mijlocul ciclului menstrual
Ai observat prezența unor pete de sânge pe la mijlocul ciclului menstrual? Există o bună șansă ca asta să însemne că ești la ovulație. Petele pot apărea chiar și înainte sau după ovulație, ca urmare a modificărilor hormonale.