Cele cinci țări în care copiii cresc cel mai bine. Calitatea educației, politicile de concediu și spațiile verzi, factori importanți în alcătuirea clasamentului

Următoarele cinci țări au fost evaluate de UNICEF ca fiind cele mai bune atunci când vine vorba de creșterea copiilor.
Alina Costache
08 feb. 2023, 21:24
Cele cinci țări în care copiii cresc cel mai bine. Calitatea educației, politicile de concediu și spațiile verzi, factori importanți în alcătuirea clasamentului
Top 5 țări în care copiii cresc cel mai bine

Top 5 țări considerate perfecte pentru a crește un copil. UNICEF a analizat țările în privința bunăstării copiilor, în baza unor criterii precum sănătatea și fericirea copiilor, calitatea educației, politicile de concediu pentru familie sau spațiile verzi și locurile de joacă. În clasament au fost luate în calcul doar cele mai bogate țări din lume.

Japonia

Japonia ocupă primul loc în ceea ce privește sănătatea fizică în analiza UNICEF 2020. Aceasta ia în considerare mortalitatea infantilă și obezitatea. În cel mai recent bilanț realizat în 2022 care a analizat mediile în care cresc copiii, Japonia se plasează pe locul al doilea pentru „mediul înconjurător”, categorie care include spațiile verzi și siguranța traficului.

Totodată, are cea mai mică rată de obezitate infantilă, mortalitate infantilă scăzută și niveluri extrem de scăzute de poluare. De asemenea, este una dintre cele mai sigure țări pentru familii.

Rata globală a crimelor din Japonia este mult mai scăzută decât în alte țări analizate de UNICEF, la 0,2 la 100.000 de locuitori, față de 5,3 în SUA, 1,8 Canada și 0,8 în Australia.

Japonia are unul dintre cele mai bune sisteme educaționale din lume și oferă drepturi foarte generoase de concediu parental, pentru fiecare părinte care lucrează.

Citește și: Primele paste din făină de greieri au ajuns în supermarketuri! Costă de 4 ori mai mult decât pastele obişnuite

Estonia

Estonia se situează pe locul al doilea pentru o serie de aspecte importante. Copiii care cresc aici sunt expuși la mai puțină poluare, țara având mai multe spații verzi și locuri de joacă. Țara are a doua cea mai mică rată de copii născuți surpaponderali dintre toate țările bogate.

Una dintre cele mai mari atracții este sistemul educațional deoarece copiii au competențe mai bune în matematică, științe și alfabetizare decât alte țări.

„Deja în grădiniţe există robotică, tablete inteligente şi aşa mai departe, toate folosite ca parte a învăţării bazate pe joc”, a declarat Anne-Mai Meesak, manager de proiect la Consiliul pentru educaţie şi tineret din Estonia.

Potrivit unui raport OCDE, în medie, un copil de 5 ani este mai bun la diverse abilități socio-emoționale, la cooperarea cu alți copii și la identificarea emoțiilor, față de copiii din SUA și Anglia.

Estonia are unul dintre cele mai generoase politici de concediu dintre toate țările din lume, cu 100 de zile de concediu de maternitate, 30 de zile de concediu de paternitate și 475 de zile de concediu parental plătit.

Spania

Spania se află pe primul loc în clasamentul UNICEF în ceea ce privește mediul înconjurător, cu niveluri foarte scăzute de morbiditate infantilă datorită poluării scăzute a aerului și a apei. În ciuda serviciilor sociale, educaționale și de sănătate slabe, copiii din Spania au un nivel de bunăstare foarte ridicat.

Se situează pe locul trei în privinșa bunăstăriu mentale a copiilor și pe locul patru în privința competențelor academice și sociale de bază. Rata de sinucidere în rândul adolescenților este mult mai scăzută decât în alte țări bogate.

Ambii părinți beneficiază de câte 16 săptămâni de concediu plătit integral, după care mama poate lua un concediu fără plată timp de trei ani sau poate reduce orele de lucru. Opțiunile sunt valabile pentru orice rezident legal înregistrat în sistemul spaniol de securitate socială care a cotizat cel puțin 180 de zile în ultimii șapte ani.

Lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor este totuși o problemă importantă, 33% dintre părinți cnsiderând că și-ar dori să existe mai multe locuri disponibile.

Finlanda

Finlanda ocupă locul cinci în clasamentul general UNICEF și are punctaje foarte bune în ceea ce privește categoriile „lumea copilului” (care analizează modul în care mediul înconjurător are un impact direct asupra copiilor) și „lumea din jurul copilului” (analizează elementele mediului cu care interacționează un copil).

Este una dintre cele mai performante țări la nivel global în privința competențelor copiilor în materie de alfabetizare și matematică, părinții având o părere foarte bună despre relația cu personalul școlar.

Rata de mortalitate a copiilor a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani este una dintre cele mai scăzute din lume.

Finlanda oferă un concediu de maternitate de 14 luni, plătit, alte 14 luni de concediu parental care poate fi împărțit între părinți și un concediu suplimentar care poate fi aplicat până când copilul împlinește trei ani.

Citește și: Cum a fost pedepsit un șofer român care a gonit pe șoselele din Olanda? Depășise limita de viteză cu 38 de km/oră

Olanda

Olanda se află pe primul loc în topul UNICEF privind bunăstarea copiilor, care stă foarte bine la capitolul sănătate mintală în rândul copiilor. Nouă din 10 copii cu vârsta de 15 ani spun că sunt satisfăcuți de viața pe care o au, iar 8 din 10 spun că își fac ușor prieteni.

„Fii normal, e deja destul de nebunesc”, este vorba pe care se bazează finlandezii.

Părinții primesc foarte mult sprijin din partea statului olandez. Concediul pentru familie include cel puțin 16 săptămâni de concediu de maternitate obligatoriu, plătit integral și până la șase săptămâni de concediu paternal plătit, plus concediu parental neplătit care poate fi luat până când copilul împlinește opt ani.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să pui în aluatul pentru cozonac dacă vrei să rămână fraged și pufos. Ingredientul folosit de gospodinele din Moldova
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Întâlnire la Kremlin: Vladimir Putin și Robert Fico discută probleme energetice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios