„Iată că la Transporturi se întâmplă ceva. Două avioane deja au venit şi mai sunt două pe ţeavă, care vin în octombrie, long haul (pentru distanţe lungi n.r.). Ne-a întrebat directorul de la Tarom şi noi i-am spus că sunt două ţări mari importante pentru incoming: Rusia şi China”, a spus Burcea, care este şi administratorul Paralela 45, unul dintre cei mai mari turoperatori din România, companie care are contract cu Tarom.
El susţine că nu se pot face planuri pentru 2018 decât „dacă le ai în bătătură şi trebuie să le ai până prin octombrie”.
„Noi considerăm că piaţa Chinei este extraordinar de importantă, pentru că numărul de turişti de acolo este practic infinit. Dar şi America este o piaţă foarte bună, mai ales că a ajuns la o rată de refuz a vizelor de 17%. Deci stăm destul de bine şi la vize”, a adăugat Burcea.
Şeful ANATsusţine că încă nu au fost stabilite exact oraşele în care vor ateriza avioanele Tarom, dacă este sigur că se vor relansa zborurile transatlantice.
El precizează că turoperatorii au fost chemaţi la discuţii la Tarom de către directorul general Eugen Davidoiu.
„Cele două avioane care vin se îndreaptă spre America şi China (în ceea ce priveşte lansarea curselor directe, n.r.), iar noi vrem să tragem tare şi către Rusia”, a menţionat şeful ANAT.
Burcea subliniază că anul trecut nu a venit în România niciun grup de turişti din China.
Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au declarat joi pentru News.ro că „cele două avioane vor intra în flota Tarom până la sfârşitul anului”.
Citește și Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor: Tarom va ajunge „pe zero” anul acesta, nu va avea pierderi
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat pe 31 mai că Tarom negociază cu o companie de leasing operaţional pentru achiziţia altor două avioane noi, lung curier, care vor intra în acest an în flota companiei de stat.
Aceste aeronave ar permite relansarea curselor directe spre SUA şi China, ministrul susţinând că Tarom va rezolva şi problema dreptului de survol deasupra Rusiei.