Cele două cuvinte din limba română pe care 99,9% dintre români le folosesc greșit. Și tu faci greșeala asta

De sărbători, românii fac greșeala de a spune „Crăciun fericit”. Această urare este incorectă din punct de vedere lingvistic, deoarece „fericit” este un adjectiv ce se referă la o stare a unei persoane, iar sărbătorile nu pot fi „fericite”. Forma corectă este „Crăciun binecuvântat”.
Alina Costache
27 dec. 2024, 13:51
Cele două cuvinte din limba română pe care 99,9% dintre români le folosesc greșit. Și tu faci greșeala asta

Care sunt cele două cuvinte din limba română pe care românii le folosesc greșit? Colindele, acele cântece care aduc magia Sărbătorilor, sunt pline de semnificații spirituale și religioase, vorbind despre nașterea pruncului Iisus Hristos. Ele reprezintă o incantație care aduce în casele noastre o stare de binecuvântare. Însă, în această perioadă de bucurie, românii folosesc urarea „Crăciun fericit”, fără să știe că este pleonasm, de fapt!

Cuvintele rostite greșit de români de sărbători

„Primele colinde de Crăciun au fost rostite de îngerii care au vestit păstorilor din Betleem naşterea Mântuitorului. De aceea, colindatul începe în Ajunul Crăciunului. Colindele de Crăciun sunt un fel de învăţătură populară despre Naşterea Domnului. Se cântă de Prunc, de Maica Sa, de peşteră, de iesle, de Stea, de magi. Se pot face apoi urări în preajma Anului Nou, cum ar fi Sorcova şi Pluguşorul. Există însă şi colinde de Bobotează sau de Paşti“, a precizat părintele Eugen Tănăsescu pentru Adevărul.

Cum răsplătim colindătorii, mai ales atunci când banii sunt limitați și colindătorii sunt mulți? „Cu dragoste mai întâi şi cu ce poate fiecare. Toată lumea se gândeşte la bani pentru că acesta este principalul defect al capitalismului: te face să cuantifici totul în bani. Adevăraţii colindători primesc, însă, de toate. Prin lumea satului se mai oferă colindătorilor produse alimentare: cârnaţi, vin, cozonaci, fructe. Cei mai tineri însă preferă banii, pentru că visează la tehnologie, care se procură cu bani“, a explicat preotul-blogger.

Citeste si Cuvântul din limba română pe care mulți români nu îl înțeleg. Dacă este pronunțat corect, e greșit, și dacă e pronunțat greșit, este corect

Referitor la răspunsul corect pentru colindători, părintele Tănăsescu recomandă „Crăciun binecuvântat!“, „Nașterea Domnului cu folos sufletesc!“, „Mântuitorul se naște!“. „Nu trebuie să spunem «Crăciun fericit», deoarece este un pleonasm! Cum pot fi altfel Sărbătorile decât fericite? Eu colind așa: «Crăciun binecuvântat, cu Hristos încununat, cu colinde presărat, în dragoste îmbelșugat!»“.

Colindele tradiționale românești sunt un adevărat tezaur cultural ce trebuie păstrat cu grijă: „Avem datoria morală de a transmite copiilor noștri colindele autentice. Dacă nu o facem, Crăciunul va deveni tot mai mercantil și mai superficial. Când aud refrene de genul «Doar un Crăciun cu tine», mă întristez. Mă deranjează desacralizarea colindului și transformarea lui într-o manea de Crăciun“, a încheiat părintele Eugen Tănăsescu.

Vezi si Care este cuvântul din limba română care începe și se termină cu vocala „î”. Cei mai mulți dintre noi nu l-au folosit niciodată

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Legumele bogate în proteine care te vor ajuta să îți îmbunătățești dieta. Beneficiile pe care le au pentru sănătate
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Horoscop rune 3-9 februarie 2025. Mihai Voropchievici, veste neașteptată pentru Balanțe
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu: CCR nu îi va permite să candideze la Președinția României
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
Proiectul de buget pe 2025 pe înțelesul tuturor: „Am făcut o românească fiscală simpatică și avem peste 5% din PIB pentru Apărare”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Cum faci cei mai delicioși cartofi cu cașcaval! Rețeta pentru preparatul care te va cuceri instant
Spynews
Ce știe Alina Sorescu despre câți bani are Alexandru Ciucu! Adevărul despre presupusele afaceri profitabile: ”A cerut să nu fie luate în calcul”
Evz.ro
ANAF vine cu măsuri drastice. Românii vizați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu în politică. Fostul președinte a fost răpus de boală. Dumnezeu să-l ierte!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Patrimoniul românesc este extrem de valoros, afirmă directorul Art Safari
MediaFlux
Un preot din România a câștigat premiul pentru cea mai bună carte de dezvoltare personală a anului! Cine este Părintele Pimen?
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pensionarea anticipată în 2025. Cine poate beneficia și cum se calculează suma primită