Potrivit informaţiilor publicate de cercetătorii care lucrează la experimentele Atlas şi LHC de la CERN, ar exista doi bosoni Higgs cu o masă extrem de asemănătoare, totuşi diferită.
Rezultatele, care nu sunt încă confirmate, au reieşit din informaţiile originale, ciudate, care arată că particula, care dă masă oricărei alte particule, se descompunea în doi fotoni mai des decât ar fi trebuit.
Informaţiile au fost studiate mai atent, iar rezultatul arată că ar fi două particule şi nu una singură: un boson Higgs cu masa de 123.5 GeV (volţi gigaelectronici) şi unul cu masa de 126.6 GeV.
Revista Scientific American explică că cercetătorii credeau dinainte că ar putea exista mai mult de un boson Higgs, dar nu atât de asemănători. Prin urmare, este încă posibil ca rezultatele să indice o problemă cu experimentul şi nu o descoperire remarcabilă.
Bosonul Higgs a fost propus în 1964 şi este ultima piesă lipsă a Modelului Standard al fizicii, teoria acceptată care descrie elementele care stau la baza universului nostru. Potrivit acestui model, particula Higgs oferă masă tuturor celorlalte particule. Totuşi, până la apariţia acceleratoarelor de particule, bosonul a fost imposibil de detectat.
Cercetătorii de la CERN au anunţat în iulie că experimentele lor ar fi dezvăluit bosonul Higgs, însă nu au confirmat cu siguranţă, mai ales că rezultatele arătau că Higgs se descompunea în doi fotoni mai des decât se aşteptau.
Datele arată că ar fi doi bosoni Higgs – unul în albastru, unul în roşu