Interdicţia ca femeile să intre în biserică în anumite perioade din viaţa lor nu este legată de necurăţie sau spurcăciune, ci lucruri ce ţin de igiena trupească şi de starea sufletească. Referitor la igiena trupească, această interdicţie este moştenită din vechime, când nu existau metode de păstrare a curăţeniei trupului, igiena fiind precară.
Preoţii explică faptul că Dumnezeu nu a făcut femeia necurată, ci ea „se mântuieşte prin naşterea de fii” şi are prin datul ei ontologic o perioadă de câteva zile în care corpul ei se pregăteşte pentru a primi un prunc. Aceste lucruri ţin de firea femeii şi de procesul conceperii şi nu pot împiedica apropierea de Dumnezeu, scrie ziarullumina.ro
Aşadar, se recomandă ca femeia să nu intre în biserică în două cazuri: timp de 40 de zile după naştere şi în perioada ciclului menstrual.
În răstimpul de 40 de zile după naştere, organismul femeii se reface. Totuşi, în această perioadă, Biserica a rânduit săvârşirea unor slujbe numite ierurgii atât pentru femeia care a născut, cât şi pentru pruncul nou-născut, pentru moaşă şi pentru celelalte femei care au oferit ajutor. Ierugiile sunt rugăciuni spre „alinarea durerilor, spre iertarea păcatelor, spre depărtarea tuturor relelor, spre tărie, vindecare şi sfinţire a caselor„. La capătul celor 40 de zile, mama poate merge împreună cu bebeluşul la biserică pentru a-l îmbiserici.
A doua situaţie în care femeia are interzis în biserică este în perioada menstruaţiei. Sfânta Scriptură aminteşte de femeia care avea scurgere de sânge de 12 ani şi care nu a îndrăznit să se atingă de Hristos, ci doar de poala hainei Sale, şi cu toate acestea a fost tămăduită. Totuşi, din respect faţă de Dumnezeu, în perioada ciclului menstrual femeia, chiar dacă participă la Sfânta Liturghie, datorită evlaviei, ar trebui să nu se împărtăşească cu Sfintele Taine.
Există, însă, o situaţie specială, în care femeia poate intra în biserică chiar şi în perioada menstruaţiei. Atunci când este naşă de Botez sau Cununie. În acest caz, femeia trebuie să se curăţească, să se protejeze igienic şi cu credinţă puternică să participe la sfintele slujbe pentru a-şi putea îndeplini misiunea de creştin.
Părintele Constantin Necula a răspuns în cadrul unei conferințe dedicată tinerilor la întrebarea: ”Au voie sau nu femeile aflate la menstruație să intre în biserică?”.
Curiozitatea a pornit de la faptul că unii preoți nu îngăduie așa ceva, pe motiv că este pângărită biserica.
„Nu avem ce să discutăm aici. Intrați liniștite măcar până acolo unde vă simțiți bine. Cred că unii dintre noi exagerăm foarte, foarte mult în gestică asta ginecologică. Că nu avem niciun cabinet ginecologic montat lângă biserică să ne spună în ce perioadă a lunii sunteți. De obicei știți singure și respectați această frumusețe a întâlnirii cu curățenia. Vă întreb și eu așa, că-s mai prost, mai tâmpițoi de felul meu, dacă mireasa e în acea perioadă, nu o cununăm? Îi spunem, te duci acasă, mai stai cinci zile și ne întoarcem marți…?„, a declarat părintele Constantin Necula, citat de cultural.bzi.ro.