Qatar a anunţat marţi un acord prin care va furniza Germaniei gaz natural lichefiat (GNL) pe o perioadă de 15 ani.
Germania urmează să primească noi fluxuri de gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar din 2026, după ce QatarEnergy și ConocoPhillips (COP.N) au semnat marți două acorduri de vânzare și cumpărare pentru exportul său, care acoperă o perioadă de cel puțin 15 ani, potrivit Reuteurs.
Potrivit acestui acord, Germania va primi anual 2 milioane de tone de gaze lichefiate de la Ras Laffan din Qatar, prin terminalul de gaze din nordul Germaniei, Brunsbuettel, care este în prezent în construcţie.
„Acesta este primul acord de aprovizionare cu gaze lichefiate pe termen lung semnat cu Germania, cu o perioadă care se întinde pe cel puţin 15 ani, ceea ce contribuie la securitatea energetică pe termen lung a Germaniei”, a declarat directorul general de la firma QatarEnergy, Saad al-Kaabi, într-o conferință de presă la Doha.
Acordul va contribui „la eforturile de a sprijini securitatea energetică în Germania şi în Europa”, a mai precizat ministrul.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, concurența pe piața gazelor lichefiat s-a intensficat, Europa, în special, având nevoie de cantități mari pentru a ajuta la înlocuirea gazului rusesc al conductelor care obișnuia să asigure aproape 40% din importurile continentului.
Acest acord cu Germania vine la câteva zile după ce firma QatarEnergy a semnat un acord de vânzare de gaze lichefiate pe 27 de ani cu grupul chinez Sinopec, este primul acord de furnizare de gaze către Europa de la proiectul North Field, cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume.
Mai exact, săptămâna trecută, emiratul din Golf a încheiat un acord de aprovizionare cu China pe 27 de ani, o durată record în această industrie.
De asemenea, și livrările Rusiei de gaze naturale lichefiate au crescut în luna octombrie până la aproape un record, ilustrând modul în care statele se chinuie să-și reducă dependența de principalul furnizor, relatează Bloomberg. Franța, China și Japonia au fost cumpărătorii de top din Rusia în luna octombrie.
Negocierile cu europenii au fost însă dificile, Germania şi alte ţări refuzând să semneze acorduri pe termen lung identice celor care leagă emiratul Qatar de clienţii săi asiatici, conform Agerpres.
Citiți și: Germania va primi gaz lichefiat şi motorină de la Emiratele Arabe Unite