Cele două țări care vor primi gaz natural lichefiat din Qatar

Qatar a semnat marţi un acord pentru exportul de gaze naturale lichefiate către Germania. Contractul se întinde pe o perioadă de 15 ani, începînd cu 2026, potrivit Reuters. De asemenea, Qatarul va livra GNL Chinei timp de 27 de ani.
Alina Costache
29 nov. 2022, 14:10
Cele două țări care vor primi gaz natural lichefiat din Qatar

Qatar a anunţat marţi un acord prin care va furniza Germaniei gaz natural lichefiat (GNL) pe o perioadă de 15 ani.

Germania urmează să primească noi fluxuri de gaz natural lichefiat (GNL) din Qatar din 2026, după ce QatarEnergy și ConocoPhillips (COP.N) au semnat marți două acorduri de vânzare și cumpărare pentru exportul său, care acoperă o perioadă de cel puțin 15 ani, potrivit Reuteurs.

Citiți și: Ameninţare epidemiologică din Qatar. Oamenii de ştiinţă avertizează cu privire la un virus mai puternic decât SARS-COV2

Potrivit acestui acord, Germania va primi anual 2 milioane de tone de gaze lichefiate de la Ras Laffan din Qatar, prin terminalul de gaze din nordul Germaniei, Brunsbuettel, care este în prezent în construcţie.

„Acesta este primul acord de aprovizionare cu gaze lichefiate pe termen lung semnat cu Germania, cu o perioadă care se întinde pe cel puţin 15 ani, ceea ce contribuie la securitatea energetică pe termen lung a Germaniei”, a declarat directorul general de la firma QatarEnergy, Saad al-Kaabi, într-o conferință de presă la Doha.

Acordul va contribui „la eforturile de a sprijini securitatea energetică în Germania şi în Europa”, a mai precizat ministrul.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, concurența pe piața gazelor lichefiat s-a intensficat, Europa, în special, având nevoie de cantități mari pentru a ajuta la înlocuirea gazului rusesc al conductelor care obișnuia să asigure aproape 40% din importurile continentului.

Acest acord cu Germania vine la câteva zile după ce firma QatarEnergy a semnat un acord de vânzare de gaze lichefiate pe 27 de ani cu grupul chinez Sinopec, este primul acord de furnizare de gaze către Europa de la proiectul North Field, cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume.

Mai exact, săptămâna trecută, emiratul din Golf a încheiat un acord de aprovizionare cu China pe 27 de ani, o durată record în această industrie.

De asemenea, și livrările Rusiei de gaze naturale lichefiate au crescut în luna octombrie până la aproape un record, ilustrând modul în care statele se chinuie să-și reducă dependența de principalul furnizor, relatează Bloomberg. Franța, China și Japonia au fost cumpărătorii de top din Rusia în luna octombrie.

Negocierile cu europenii au fost însă dificile, Germania şi alte ţări refuzând să semneze acorduri pe termen lung identice celor care leagă emiratul Qatar de clienţii săi asiatici, conform Agerpres.

Citiți și: Germania va primi gaz lichefiat şi motorină de la Emiratele Arabe Unite

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
De unde provine, de fapt, cuvântul ”mulțumesc” și cum a ajuns în limba română. Și tu îl folosești zilnic, dar nu știi asta
Capital.ro
Se schimbă banii în Europa. Anunțul BNR pentru cei care preferă bani cash
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Cine sunt românii care vor arăta buletinele, de azi. A intrat în vigoare noua lege
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Desert de-ți lasă gura apă. Plăcintă cu cireșe și migdale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordin în România. Sunt obligați să plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Petrolier răsturnat și scufundat în largul coastelor din Manila: Un membru al echipajului dispărut, autoritățile încearcă să oprească scurgerea de petrol
MediaFlux
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!