Insulele plutitoare Uros
Insulele plutitoare din stuf au case, şcoli şi chiar un post radio pe Lacul Titicaca, afalt la graniţa dintre Bolivia şi Peru. Locuitorii lor, populaţia denumită Uros, cunosc o tehnică veche de realizare a insulelor artificiale, folosită de secole întregi. La baza insulelor se află… stuful. Mersul pe aceste insule este ca şi cum te-ai plimbat pe jeleuri, iar dacă stuful nu este prins bine, piciorul poate să îţi intre prin el.
Fortul No Man’s Land
În 2008, un om de afaceri denumit Harmesh Pooni a scăpat de creditorii săi închizându-se în Fortul No Man’s Land, un complex în apropierea Insulei Wight, din sudul Marii Britanii. El cumpărase fortul cu câţiva ani înainte, transformându-l într-o reşedinţă de lux, cu propriile generatoare de energie, picină, sală de fitness, saună, teren de tenis şi baruri. Pooni a fost prins, în cele din urmă, iar acum fortul a fost transformat în hotel de lux.
No Man’s Land este una din cele patru insule artificiale construite în regiune în secolul al 19-lea, pentru apărarea împotriva atacurilor pe mare.
Fosta lagună Thilafushi, situată la câţiva kilometri de Male, capitala din Maldive, a fost transformată într-o insulă a gunoaielor. A fost o măsură de urgenţă adoptată de Maldive pentru a rezolva criză deşeurilor din zonă. Insula a fost creată din nisipul exacavat din ocean. Găurile rămase au fost umplute cu gunoaie, după care au fost săpate mai multe găuri, insula a crescut şi gunoaiele s-au acumulat. Printre deşeurile stocate se află, din păcate, baterii, azbest şi alte materiale toxice, spre indignarea ecologiştilor. Dacă aceste deşeuri s-ar vărsa la un moment dat în ocean, ar deveni un dezastru ecologic gigantic.
Isola di Lolando, din Florida
Isola di Lolando din Biscayne Bay, Florida, a fost construită în anii 1920, în timpul unei perioade de expansiune imobiliară. Insula avea să aducă aminte de Veneţia, construită şi ea în apă. Din păcate, un uragan extrem de puternic a distrus structura insulei. Acum, din ea au mai rămas doar nişte stâlpi.
Insula Spiral II, Mexic
Insula plutitoare de lângă Isla Mujeres şi Cancun, Mexic, este construcţia unui eco-geniu pe nume Richie Sowa. Britanicul şi-a făcut insula din peste 100.000 de sticle de plastic, luate din gunoaie. Spiral Island II este a doua insulă de acest tip, prima fiind distrusă de uraganul Emiliy în 2005.
Insula are un diametru de circa 18 metri şi este acoperită de nisip, plante şi de mangrove. Are chiar şi o piscină, unde Sowa a construit o mini-insuliţă pentru raţe. Pentru a ajunge pe coasta Mexicului, care se află la doar 6-9 metri, el trage o sfoară şi mişcă toată insula…manual. Construcţia continuă şi în ziua de azi.
Insulele Palmier şi Insulele Lumii din Dubai
Insulele Palmier, precum şi Insulele Lumii din Dubai sunt cele mai celebre insule artificiale din lume. Aceastea au fost construite folosind nisipul de pe fundul mării, cu ajutorul unei tehnologii impresionante.
Muntele Plutitor al Nemuritorilor din Marea Nordului
De la distanţă, insula plutitoare a Nemuritorilor pare a fi un munte de metal care se topeşte în soare. De la apropiere, îţi dai seama că este o sculptură din oţel. Ea se află în Marea Nordului la câţiva metri de coasta belgiană şi la circa un kilometru de cea olandeză, fiind o bizară operă de artă a artistului chinez Zhan Wang.
Barajul Kamfers din Africa de Sud
O insulă artificială în formă de S aflată în spatele barajului Kamfers din Africa de Sud, a devenit casa păsărilor flamingo. Un ornitolog pe nume Mark Anderson a cerut construcţia insulei în 2006 pentru a servi drept sanctuar pentru flamingo. Insula în formă de S formează două golfuri special pentru flamingo. Pe micuţa insulă se mai află şi patru iazuri, alimentate de o pompă de apă pe bază de energie solară, plus 1.000 de cuiburi artificiale. Vestea s-a răspândit rapid în comunitatea păsărilor flamingo, iar acum insuliţa a devenit neîncăpătoare. Din fericire, flamingo şi-au mărit singure insula, folosind argila din iazuri. Peste 10.000 de flamingo locuiesc acolo, fiind un adevărat rai al acestor păsări.
Umihotaru, din Japonia
Insula Umihotaru se află în mijlocul apelor, la întâlnirea unui pod cu un tunel subacvatic, ce unesc Kawasaki, Kanagawa şi Kisarazu.