Iată lista celor mai benefice 20 de alimente pentru slăbit:
1. Avocado. Avocadoul conţine puţin zahăr, dar concentraţii mari de nutrienţi. Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrition, consumarea unei jumătăţi de fruct proaspăt reduce pofta de mâncare cu 40% timp de mai multe ore. Ca să triplezi absorbţia carotenoidelor, poţi adăuga pulpă şi ulei de avocado la salate. Avocadoul este bogat în grăsimi mononesaturate care energizează organismul şi ajută metabolismul, potrivit secretele.com.
2. Fasole şi leguminoase. Fasolea si leguminoasele sunt bogate în proteine şi fibre, cele din urmă fiind deosebit de importante pentru reglarea glicemiei. De asemenea, acestea optimizează echilibrul microorganismelor şi stimulează producţia de colecistochinină, un supresor puternic al apetitului alimentar.
3. Fructe de pădure. Afinele sunt bogate în antioxidanţi precum vitaminele K, C şi A, şi sărace în zahăr şi calorii. Fructele de pădure sunt bogate în fibre alimentare, care induc saţietate şi încetinesc absorbţia zahărului.
4. Pere şi mere. Perele şi merele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în calorii. O pară de dimensiuni mici are doar 86 de calorii, adică mai puţin de 5% din DZR de calorii din alimentaţia normală. La fel şi în cazul merelor: un măr de dimensiuni medii are doar 95 de calorii. Ca să te bucuri de toate beneficiile acestor fructe, consumă-le cu tot cu coajă!
5. Grepfrut. Grepfrutul este un bun declanşator al producţiei de colecistochinină, un puternic supresor al foamei, şi este un aliment conţinător de „calorii negative”, ceea ce înseamnă că digestia sa necesită mai multe calorii decât cele conţinute de fructul în sine. În plus, grepfrutul reduce nivelurile insulinei şi previne acumulările de grăsimi.
Citeşte şi Alimente cauzatoare de cancer. Află ce trebuie să ocoleşti
6. Cereale integrale. Oamenii de ştiinţă au demonstrat în repetate rânduri că cerealele integrale consumate cu moderaţii sunt benefice pentru organism şi susţin slăbirea corporală. Concentrează-ţi atenţia în special asupra produselor integrale din hrişcă, ovăz, orez sălbatic, quinoa, orez brun, orz şi sorg.
7. Somon. Somonul este foarte bogat în nutrienţi, inclusiv acizi graşi Omega-3 (4,023mg per 178 de grame de somon), care susţin funcţia cerebrală şi îmbunătăţesc starea de spirit. Acizii graşi Omega-3 reduc însă şi inflamaţiile, ajută digestia şi previn obezitatea şi bolile metabolice. Somonul este bogat şi în proteine şi aminoacizi benefici pentru tractul digestiv, şi este totodată o sursă grozavă de iod.
8. Struguri. Strugurii sunt bogaţi în fitonutrienţi fenolici şi polifenolici, care oferă proprietăţi antiinflamatorii puternice şi previn obezitatea, bolile inflamatorii şi bolile metabolice. Asociaţia Americană pentru Diabet a raportat că polifenolii din struguri pot creşte sensibilitatea la insulină şi împiedica stresul oxidativ indus de fructoză. Cu toate acestea, strugurii conţin multe calorii şi fructoză, aşa că cel mai înţelept este să nu depăşeşti 200 de grame pe zi.
9. Cartofi dulci. Cartofii dulci sunt bogaţi în antioxidanţi şi nutrienţi cu efect antiinflamator care sprijină sănătatea ochilor, a inimii şi a sistemului digestiv. Acest soi de cartofi are un indice glicemic scăzut şi contribuie la echilibrarea glicemiei. Ideal este să îi consumi nu prăjiţi, ci fierţi.
10. Ceai verde. Ceaiul verde arde grăsimile, efectele sale datorându-se în special cafeinei şi epigalocatechinei. Ceaiul verde conţine suficientă cofeină pentru arderea grăsimilor în exces şi creşterea performanţelor aerobice, iar epigalocatechina este un antioxidant ce arde grăsimile prin creşterea nivelului de norepinefrină, un hormon care transformă celulele adipoase în energie.
11. Rodii. Rodia conţine cantităţi mari de vitamina C, vitamina K, potasiu şi acid folic, precum şi de fibre. Este bogată în nutrienţi dietetici care susţin circulaţia sângelui şi cresc performanţele fizice, aşa că este un aliment grozav înainte de antrenamente.
Citeşte şi Lista completă a alimentelor care scad colesterolul
12. Ouă. Un ou mediu conţine 161 mg de colesterol, cu puţin peste DZR de 300 mg. În schimb, ouăle nu cresc nivelul de colesterol din sânge, întrucât ficatul produce mai mult colesterol decât ouăle, ceea ce echilibrează efectele. Ouăle sunt bogate şi în proteine, acizi graşi Omega-3, şi conţin puţine calorii. Potrivit studiilor, ouăle cresc saţietatea şi reduc pofta de mâncare.
13. Supă. Supele sănătoase sunt gustări extrem de benefice. Sunt hidratante, bogate în nutrienţi, şi sunt săţioase!
14. Verdeţuri. Verdeţurile reduc pofta de mâncare şi contribuie la slăbit. Mănâncă mai des spanac, varză, salată verde ca să te bucuri de fibre şi nutrienţi sănătoşi cu foarte puţine calorii.
15. Oţet de mere. Oţetul de mere poate fi băut în amestec cu apă sau adăugat la sosurile pentru salate. Are puţine calorii şi o concentraţie ridicată de acid acetic, substanţă care reduce gradul de adipozitate. În plus, reduce glicemia postprandială, crescând astfel sensibilitatea la insulină în bolile de diabet.
16. Nuci şi alune. Nucile şi alunele sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase (acizi graşi omega-3) şi fibre. Ideale sunt cele cu puţine calorii, precum nucile caju, migdalele şi fisticul.
17. Carne de vită slabă. Potrivit studiilor, carnea de vită poate fi de ajutor în curele de slăbire mulţumită cantităţii mari de proteine pe care le conţine, dar şi faptului că reduce pofta de mâncare cu până la 60%. Carnea de vită macră este bogată în fier, fosfor, zinc, proteine, vitamina B12, vitamina B6 şi niacină. Pe de altă parte, carnea procesată s-a dovedit a fi periculoasă pentru inimă.
18. Piept de pui. Pieptul de pui este una dintre cele mai bune surse de proteine: doar 85 de grame de produs oferă 22 de grame de proteine şi doar 2 grame de grăsimi saturate.
19. Iaurt grecesc simplu. Iaurtul grecesc conţine foarte puţin zahăr, sodiu şi carbohidraţI, dar este bogat în proteine. Faptul că este mai sărac în carbohidraţi înseamnă că este că conţine şi mai puţină lactoză. Acest tip de iaurt este bogat în probiotice care stimulează digestia şi sprijină flora intestinală benefică.
20. Ulei de cocos. Uleiul de cocos este o sursă excelentă de acizi graşi modulatori ai colesterolului. Conţine trigliceride cu lanţ mediu care se digeră uşor şi sunt transformate uşor în energie. Uleiul de cocos reduce şi pofta de mâncare.
Citeşte şi Combinaţiile alimentare care te ajută să slăbeşti