Cele mai bune ceaiuri de toamnă pe care nu trebuie să le ratezi. Fac minuni pentru sănătate

Alături de o alimentație corectă și de mișcare, ceaiurile din plante pot ajuta sistemul imunitar să funcționeze în sezonul rece.
Alina Costache
18 sept. 2022, 07:34
Cele mai bune ceaiuri de toamnă pe care nu trebuie să le ratezi. Fac minuni pentru sănătate

Toamna își intră repede în drepturi, iar sistemul imunitar are nevoie de ceaiuri. În curând, vremea rece se v-a instala în România. Și, dacă nu ești un mare fan toamnă, ceaiul te va ajuta să te împrietenești cu acest anotimp.

Fie că te relaxează după o zi obositoare la muncă sau te încalzește în zilele mai răcoroase, ceaiul este extrem de sănătos pentru organism și are multiple beneficii.

Cel mai bun tratament pentru răceală: cocteilul-minune care îţi întăreşte rapid imunitatea
Pentru că știm că uneori ești în pană de idei, am adunat cele mai bune ceaiuri de toamnă pe care trebuie neapărat să le încerci!

Din păcate, puțini sunt cei care cunosc beneficiile miraculoase ale ceaiului. Iar pentru că ținem la sănătatea ta, o să îți dezvăluim câteva dintre proprietățile sale.

Dacă nu știai, ceaiul  hidratează și detoxifică organismul; stimulează funcțiile organelor interne (ajută la funcționarea corespunzatoare a stomacului, ficatului, rinichilor); remediază problemele digestive (indigestia, greața , balonarea, tulburările de tranzit intestinal);  consolidează sistemul imunitar în lupta cu răceala, ameliorând tusea, răgușeala; diminuează stările de anxietate și stres favorizand relaxarea; oferă porția de nutrienți atât de necesară pentru energia organismului.

Ceaiul de echinacea

Ceaiul de echinacea este cel mai indicat în susținerea imunității pentru că stimulează producerea de globule albe care au rolul de a apară organismul împotrivă infecțiilor cu viruși și bacterii;  inhibă acțiunea hialuronidazei, enzima secretata de bacterii care le facilitează pătrunderea în celulele sănătoase; inhibă multiplicarea bacteriilor, virusurilor și fungilor; favorizează regenerarea țesuturilor( vindecarea rănilor, cicatricilor); contribuie la detoxifierea sanguină și limfatică prin îmbunătășirea funcțiilor ficatului.

Dacă consumi 2-3 cani de ceai pe zi sub formă de infuzie vei reuși să îți creezi propriul scut de apărare împotriva afecțiunilor de sezon.

Ceaiurile de măceșe și de cătină

Aceste ceaiuri sunt o sursă bogată de vitamina C, recunoscută atât pentru proprietățile antioxidante cât și pentru stimularea imunității organismului. Compoziția complexă a fructelor de cătină este dată de conținutul de vitamina C și vitaminele A, B1, B2, B6, E, K, P și F.

Fructele de măceș sunt la fel de recunoscute pentru calitățile vitaminizante (vitamine A, B1, B2, B3, B5, K, P, E), mineralizante (magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, zinc), regenerante și antiinflamatoare și au un conținut bogat în elemente bioactive (polifenoli, antociani, bioflavonoide etc.) fiind indicate în multiple afecțiuni (alergii, anemii, convalescență, boli respiratorii, articulare etc.)

Consumă zilnic aceste ceaiuri sub formă de infuzie, de 2-3 ori pe zi pentru a le descoperi efectele benefice.

Cum să păstrezi murăturile tari şi fără mucegai. Trucurile folosite de gospodine

Ceaiul de mușețel

Ceaiul de mușețel este folosit pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate cum sunt cele legate de digestie, viroze respiratorii, migrene, arsuri solare, acnee. Florile de mușețel sunt bogate în minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine (B1 și C), dar și în principii active sub formă de uleiuri volatile (azulene ) sau compuși nevolatili (flavonoizi, apigenina, fitosteroli etc.). Astfel, ceaiul de mușețel  are acțiune antispastica, anestezică, antiseptică și antiinflamatoare, carminativă, cicatrizantă, fiind util în tulburările digestive și nu numai. De asemenea, poate inactivă toxinele bacteriene și are efect antidiareic, sudorific dar și sedativ. Acesta se consumă sub formă de infuzie (1 linguriță de plantă la 1 cană apă, 1-2 căni pe zi).

Ceaiul de lavandă

Ceaiul de lavandă are proprietăți terapeutice inedite. Este antispastic, coleretic-colagog (la nivel hepatic stimulează secreția bilei și favorizează eliminarea acesteia în intestin), antiseptice, diuretice, relaxante și anxiolitice. Infuzia din flori de lavandă este de mare ajutor atât în probleme digestive (dischinezii biliare, balonări), cât și în afecțiuni respiratorii (gripă, tușe convulsivă etc) sau urinare (cistite) dar și în cazul migrenelor, nevrozelor sau suprasolicitării psihice. În compoziția plantei au fost identificate peste 40 de componente (uleiul esențial ce conține substanțe volatile cum sunt linalol, terpineol, camfor, limonen, tanin, flavonoide, săruri minerale, principii amare) care atribuie lavandei numeroase calități vindecătoare.

Ceaiul de lavandă contribuie la reducerea tensiunilor psihice, oferind o stare de liniște și calm;  echilibrarea stării psiho-emoționale; protejarea organismului împotriva stresului, susținând funcționarea normală a sistemului nervos, cardio-vascular și digestiv; crearea condițiilor prielnice pentru instalarea somnului; menținerea sănătății aparatului respirator.

Se pot consumă până la 3 căni de ceai preparat prin infuzie.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are Guvernul României
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după ce a ieșit din cabinet, greșeala lui majoră a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Noi detalii în dosarul crimei de la Brăila: Suspectul a încercat să-și facă un alibi și a schimbat taxiurile și hainele
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!