Cele mai bune ceaiuri de toamnă pe care nu trebuie să le ratezi. Fac minuni pentru sănătate

Alături de o alimentație corectă și de mișcare, ceaiurile din plante pot ajuta sistemul imunitar să funcționeze în sezonul rece.
Alina Costache
18 sept. 2022, 07:34
Cele mai bune ceaiuri de toamnă pe care nu trebuie să le ratezi. Fac minuni pentru sănătate

Toamna își intră repede în drepturi, iar sistemul imunitar are nevoie de ceaiuri. În curând, vremea rece se v-a instala în România. Și, dacă nu ești un mare fan toamnă, ceaiul te va ajuta să te împrietenești cu acest anotimp.

Fie că te relaxează după o zi obositoare la muncă sau te încalzește în zilele mai răcoroase, ceaiul este extrem de sănătos pentru organism și are multiple beneficii.

Cel mai bun tratament pentru răceală: cocteilul-minune care îţi întăreşte rapid imunitatea
Pentru că știm că uneori ești în pană de idei, am adunat cele mai bune ceaiuri de toamnă pe care trebuie neapărat să le încerci!

Din păcate, puțini sunt cei care cunosc beneficiile miraculoase ale ceaiului. Iar pentru că ținem la sănătatea ta, o să îți dezvăluim câteva dintre proprietățile sale.

Dacă nu știai, ceaiul  hidratează și detoxifică organismul; stimulează funcțiile organelor interne (ajută la funcționarea corespunzatoare a stomacului, ficatului, rinichilor); remediază problemele digestive (indigestia, greața , balonarea, tulburările de tranzit intestinal);  consolidează sistemul imunitar în lupta cu răceala, ameliorând tusea, răgușeala; diminuează stările de anxietate și stres favorizand relaxarea; oferă porția de nutrienți atât de necesară pentru energia organismului.

Ceaiul de echinacea

Ceaiul de echinacea este cel mai indicat în susținerea imunității pentru că stimulează producerea de globule albe care au rolul de a apară organismul împotrivă infecțiilor cu viruși și bacterii;  inhibă acțiunea hialuronidazei, enzima secretata de bacterii care le facilitează pătrunderea în celulele sănătoase; inhibă multiplicarea bacteriilor, virusurilor și fungilor; favorizează regenerarea țesuturilor( vindecarea rănilor, cicatricilor); contribuie la detoxifierea sanguină și limfatică prin îmbunătășirea funcțiilor ficatului.

Dacă consumi 2-3 cani de ceai pe zi sub formă de infuzie vei reuși să îți creezi propriul scut de apărare împotriva afecțiunilor de sezon.

Ceaiurile de măceșe și de cătină

Aceste ceaiuri sunt o sursă bogată de vitamina C, recunoscută atât pentru proprietățile antioxidante cât și pentru stimularea imunității organismului. Compoziția complexă a fructelor de cătină este dată de conținutul de vitamina C și vitaminele A, B1, B2, B6, E, K, P și F.

Fructele de măceș sunt la fel de recunoscute pentru calitățile vitaminizante (vitamine A, B1, B2, B3, B5, K, P, E), mineralizante (magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, zinc), regenerante și antiinflamatoare și au un conținut bogat în elemente bioactive (polifenoli, antociani, bioflavonoide etc.) fiind indicate în multiple afecțiuni (alergii, anemii, convalescență, boli respiratorii, articulare etc.)

Consumă zilnic aceste ceaiuri sub formă de infuzie, de 2-3 ori pe zi pentru a le descoperi efectele benefice.

Cum să păstrezi murăturile tari şi fără mucegai. Trucurile folosite de gospodine

Ceaiul de mușețel

Ceaiul de mușețel este folosit pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate cum sunt cele legate de digestie, viroze respiratorii, migrene, arsuri solare, acnee. Florile de mușețel sunt bogate în minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine (B1 și C), dar și în principii active sub formă de uleiuri volatile (azulene ) sau compuși nevolatili (flavonoizi, apigenina, fitosteroli etc.). Astfel, ceaiul de mușețel  are acțiune antispastica, anestezică, antiseptică și antiinflamatoare, carminativă, cicatrizantă, fiind util în tulburările digestive și nu numai. De asemenea, poate inactivă toxinele bacteriene și are efect antidiareic, sudorific dar și sedativ. Acesta se consumă sub formă de infuzie (1 linguriță de plantă la 1 cană apă, 1-2 căni pe zi).

Ceaiul de lavandă

Ceaiul de lavandă are proprietăți terapeutice inedite. Este antispastic, coleretic-colagog (la nivel hepatic stimulează secreția bilei și favorizează eliminarea acesteia în intestin), antiseptice, diuretice, relaxante și anxiolitice. Infuzia din flori de lavandă este de mare ajutor atât în probleme digestive (dischinezii biliare, balonări), cât și în afecțiuni respiratorii (gripă, tușe convulsivă etc) sau urinare (cistite) dar și în cazul migrenelor, nevrozelor sau suprasolicitării psihice. În compoziția plantei au fost identificate peste 40 de componente (uleiul esențial ce conține substanțe volatile cum sunt linalol, terpineol, camfor, limonen, tanin, flavonoide, săruri minerale, principii amare) care atribuie lavandei numeroase calități vindecătoare.

Ceaiul de lavandă contribuie la reducerea tensiunilor psihice, oferind o stare de liniște și calm;  echilibrarea stării psiho-emoționale; protejarea organismului împotriva stresului, susținând funcționarea normală a sistemului nervos, cardio-vascular și digestiv; crearea condițiilor prielnice pentru instalarea somnului; menținerea sănătății aparatului respirator.

Se pot consumă până la 3 căni de ceai preparat prin infuzie.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Întâlnire la Kremlin: Vladimir Putin și Robert Fico discută probleme energetice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios