Cele mai bune ceaiuri pentru ficat şi bilă

Există o mulțime de medicamente cu rol în tratarea bolilor de ficat sau îmbunătățirea funcțiilor biliare. În farmacia naturii, ele se numesc păpădie, sunătoare și cicoare, aceste plante ajutând la ameliorarea simptomelor asociate bolilor hepatice sau biliare.
Romania TV
11 apr. 2016, 08:16
Cele mai bune ceaiuri pentru ficat şi bilă

Păpădia  elimină toxinele  

– În cazul problemelor de ficat, ideal este ceaiul de rădăcină de păpădie. Peste 5 g de plantă se toarnă 200 ml de apă și se fierbe amestecul 10 minute la foc mic. Decoctul obținut se bea de 3 ori pe zi.

– Se amestecă o linguriță din rădăcină de păpădie, siminoc, scai-măgăresc, gălbenele, mătase de porumb, urzică, troscot (o linguriță din fiecare) cu 100 g fructe de ienupăr. Se dau toate plantele prin râșniță până se obține o pulbere. Peste 2 linguri din amestec se toarnă jumătate de litru de apă clocotită și se lasă la infuzat peste noapte într-un termos. Se bea jumătate dintr-o cană de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese.

Citeşte şi  Moduri simple prin care poţi să-ţi îmbunătăţeşti funcţionarea ficatului

– Se amestecă 25 g de rădăcină de păpădie cu 20 g de țintaură (numită și iarba frigurilor). Peste plante se toarnă 300 ml de apă și se pun la fiert pentru 10 minute, după care se infuzează alte 30 de minute. Se administrează tot amestecul timp de o zi, în 3 reprize.

Sunătoarea tratează bila leneșă

– Ai nevoie de 20 g sunătoare, 10 g troscot, 15 g cicoare sălbatică, 20 g siminoc, 5 g mușețel, 20 g gălbenele. Se toarnă jumătate de litru de apă peste 20 g din amestecul de plante și se lasă la infuzat peste noapte. Dimineața se pune infuzia la fiert pentru 7 minute, apoi se lasă deoparte 30 de minute, într-un loc întunecos. Se administrează câte jumătate de cană de 4 ori pe zi.

– Se amestecă 20 g de sunătoare cu 20 g de siminoc și 20 g de rădăcină de obligeană. Din amestecul de plante se ia o lingură, peste care se adaugă 250 ml apă de călduță și se fierbe 5 minute la foc mic. Se lasă deoparte 30 de minute, apoi se adiminstrează. Se recomandă jumătate de cană de infuzie de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

Citeşte şi  Alimente interzise în bolile de ficat. Iată ce să nu incluzi în dietă

– Pentru bolile colecistului, se amestecă 3 lingurițe de sunătoare cu 2 lingurițe cu pelin, 2 lingurițe cu mentă, 2 lingurițe rădăcină de valeriană și 1 linguriță de pulbere de conuri de hamei. Se fierb 15 minute 5 linguri de amestecul de plante cu 1 l de apă, apoi se lasă la infuzat o oră. Se bea câte 1 o cană de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

– În cazul bolnavilor suferinzi de ciroză hepatică, se recomandă un ceai din câte 20 g de sunătoare, rădăcină de cicoare, coada-calului și coada-șoricelului. Se fierbe 1 lingură din amestecul de plante cu 200 ml apă. Se lasă la infuzat 4 ore, apoi se bea de 2-3 ori pe zi.

Cicoarea este un bun hepatoprotector

– În tratarea bolilor de ficat s-a dovedit foarte eficientă și cicoarea. Se prepară un ceai dintr-un amestec de rădăcină de cicoare, coada-calului, coada-șoricelului și sunătoare (câte o linguriță din fiecare). Se toarnă 250 ml apă clocotită peste 2 linguri din amestecul de plante și se lasă la infuzat 4 ore. Din ceaiul obținut, se bea câte o cană seara.

Citeşte şi  Ai probleme cu vezica biliară? Regim pentru „bilă leneşă”

– Problemele cu fierea se pot trata cu un remediu pe bază de cicoare. Se amestecă 3 lingurițe de rădăcină de cicoare, 2 lingurițe de mentă, 2 lingurițe de sunătoare cu 1 linguriță de valeriană. Amestecul de plante se fierbe 15 minute într-un litru de apă, apoi se lasă la infuzat o oră. Se consumă câte o cană de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.  

– Pentru bolnavii de ciroză hepatică se recomandă un tratament îndelungat de aproximativ 2 luni pe bază de cicoare. Se amestecă 1 lingură de cicoare cu 2 linguri de frunze de alun. Se fierbe amestecul de plante într-un litru de apă aproximativ 10 minute, apoi se lasă deoparte 8 ore. În infuzia obținută se adaugă jumătate de linguriță de pulbere de rădăcină de cicoare. Se bea câte o cană de 3 ori pe zi.

Află care sunt cele mai bune fructe pentru ficat şi rinichi AICI

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Spania, lovită din nou de inundații: Zeci de mașini luate de ape în Girona! Ploile fac ravagii în continuare
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9