Nutriționista Tania Fântână a prezentat 10 garnituri care merg de minune cu friptura din carne de porc. Opțiuni există din plin, așa că sigur vei găsi ceva și pe placul tău în lista de mai jos.
„Cu gustul omului nu te poți pune. Frumusețea din farfurie stă în ochii privitorului. Ne știm cu carnea de porc încă de când eram mici. În copilărie o mâncam cu mămăligă, cu salată de varză și cu murături, cel mai des”, spune nutriționista, potrivit g4food.ro.
Citește și: Preț porc de Crăciun 2024. Cât costă un porc în viu de 100 de kg înainte de sărbători. Sfaturi importante de la ANSVSA pentru cei care cumpără din piețe sau târguri
Garnituri delicioase pentru friptura de porc
- Cartofi piure sau la cuptor – „Cu puțin cimbru sau rozmarin și musai usturoi. Oricât am spune nu combinației dintre carne și cartofi, ea rămâne una dintre cele mai des utilizate și absolut savuroase”, scrie nutriționista.
- Varză călită sau varză acră – „Varza acră este de sezon și foarte sănătoasă pentru tubul digestiv, la îndemână acum, în sezonul rece, și ușor de găsit și comandat în oraș. Varza călită, fie pe aragaz, fie la cuptor, reprezintă o variantă ușor de făcut și păstrat, mai ales dacă are și cine să o toace”.
- Mămăligă – „Ideală alături de tocănițe din carne de porc sau fripturi cu puțin sos de roșii, frunze de dafin și usturoi. Ca să nu mai vorbim de celebra combinație dintre sărmăluțe și mămăligă”, mai spune nutriționista.
- Rădăcinoase la cuptor- „Morcovi, păstârnac, sfeclă sau cartofi dulci, cu un strop de miere și condimente iuți”
- Salată de crudități – „morcovi, țelină, mere pentru un contrast crocant și proaspăt”.
- Salată verde – „Cu ceapă verde, roșii, ardei, castraveți, puțin ulei de măsline și lămâie. Recunosc că preferata mea este acest mix de salată în care pun și câțiva castraveți murați. Mi se pare că am astfel și un gust ușor astringent care să taie din greutatea cărnii de porc, dar am și textura crocantă și prospețimea legumelor crude”, mai scrie Tania Furtună, potrivit sursei citate.
- Quinoa sau bulgur – „Pentru o variantă modernă și nutritivă. Găsiți quinoa gata fiartă la borcane sau o puteți fierbe și voi acasă, după ce o spălați foarte bine înainte de a o pune la fiert. Bulgurul sau couscous-ul îl gătiți simplu, turnând apă fiartă peste el și lăsându-l câteva minute să se hidrateze. Puteți adăuga în ele legume crude de sezon. O să aveți astfel și nutrienți, și textură, dar și rapiditate în pregătirea mesei. Asezonați totul cu puțin ulei de măsline și lămâie. Dacă aveți niște pătrunjel verde, sunteți deja cei mai buni bucătari”.
- Piureuri – „De conopidă fiartă, de mazăre, de țelină. Fierbeți aceste legume și pasați-le apoi într-un blender”.
- Orez sau paste – „Dacă sunteți persoane active, care faceți mișcare susținută, sau dacă nu vă gândiți musai la caloriile înglobate, puteți pune alături de o friptură de porc și un pilaf cu legume sau o mână de paste proaspete puse la fiert. Asezonați rapid fie cu un sos de roșii și busuioc, fie cu sos pesto. Masa delicioasă și rapidă este gata de a fi devorată cu zero vină”, spune nutriționista.
- Tăiței de orez sau legume în stil asiatic – „Pentru o friptură marinată sau coaste de porc. Tăițeii de orez sunt foarte rapid de pregătit. Se scufundă în apă fiartă pentru câteva minute și masa e gata. Adăugați ceapă verde și puțin susan pe lângă sosul de soia pentru un gust desăvârșit”.
Citește și: De ce să mănânci șorici de porc. Are beneficii la care nici nu te-ai fi gândit