Pentru al nouălea an consecutiv, competiţia Olympus BioScapes Digital Imaging Competition a atras cele mai interesante imagini fotografiate la microscop. De la creiere de muscă, la cleşti de crustacee, cele mai uimitoare fotografii au fost premiate cu produse şi bani.
Marele premiu, în valoare de 5000 dolari, a fost câştigat de un profesor australian după ce a reuşit să filmeze, timp de un minut, unele din cele mai mici animale de pe planetă, numite rotifere, în timp ce se hrăneau într-un lac. Microscopul a fost setat să mărească de peste 500 de ori imaginea pentru a face vizibile aceste detalii uimitoare. Ralph Grimm a reuşit să filmeze organele acestor mici creaturi şi modul în care ele se hrănesc.
Locul doi a fost câştigat de Arlene Wechezak, un profesor universitar din Washington, cu o imagine a unei alge roşii. Ultimul loc pe podium i-a revenit tot unui american, Igor Siwanowicz, pentru fotografia puternic colorată a unei ferigi în timp ce producea spori.
„Imaginile microscopice crează o legătură extraordinară între ştiinţă şi artă. Am creat această competiţie pentru a ne axa pe uimitoarele poveşti care ies astăzi din laboratoarele de cercetare. Miile de imagini pe care oamenii le-au împărţit cu noi fac parte din cele mai noi şi interesante cercetări din prezent. Ele pot duce într-un final la descoperiri importante care pot ajuta la salvarea de vieţi. Aceste frumoase fotografii sunt o sursă de inspiraţie pentru noi toţi”, a declarat preşedintele companiei Olympus, Hidenao Tsuchiya.
Competiţia adună cele mai incredibile imagini ale vieţii capturate prin microscop, folosind orice grad de magnificaţie şi orice formă de iluminare. Participanţii au voi să trimită cinci fotografii sau filme împreună cu o descriere privind importanţa imaginii şi povestea din spatele ei.
Mai jos filmul care a câştigat marele premiu.