Legume pentru diabetici. Vinetele, fasolea, varza, spanacul şi ţelina sunt cinci dintre legumele care nu ar trebui să lipsească nicio zi din farfuria diabeticului. Sunt sărace în fructoză, dar sunt bogate în vitamine şi minerale atât de necesare bunei funcţionări a organismului.
Vinetele, de pildă, conţin doar 4 grame de zahăr la suta de grame. În plus, sunt bogate în carbohidraţi solubili şi fibre care ţin sub control diabetul zaharat de tip 2. Delicioasele legume conţin, totodată, 93% apă, potasiu – care favorizează buna funcţionare a inimii, magneziu – care combate stresul, calciu – care fortifică oasele, vitaminele A şi C benefice sistemului imunitar. Nutriţioniştii recomandă consumul vinetelor sub formă de salată.
Fasolea este săracă în grăsimi, dar bogată în carbohidraţi benefici şi în fibre vegetale care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreţia de insulină. Totodată, este o sursă importantă de vitamina B, potasiu, seleniu, magneziu şi calciu.
”Fasolea este recomandată diabeticilor deoarece are un indice glicemic scăzut, dar si carbohidraţi benefici, cu proteine slabe şi fibre solubile”, spune dr. Deniza Zaharia, medic de familie, potrivit adevarul.ro.
Spanacul, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, este sărac în calorii, dar bogat în clorofilă. Poate reduce cu până la 14% riscul dezvoltării diabetului, cu condiţia să fie consumat crud sau uşor opărit.
“Spanacul se consumă ca şi aliment de bază pentru diferite mâncăruri, precum supe, supe-creme, mâncărică de spanac, salată de spanac, tarte cu spanac, şi lista poate continua. Aveţi grijă însă! Dacă în timpul preparării spanacul îşi schimbă culoarea, dacă în loc de verde devine un verde-gălbui, atunci nu mai trebuie consumat, deoarece este dăunător. Cel mai bine este ca spanacul să fie consumat în stare crudă sau foarte puţin opărit”, explică dr. Cătălin Luca, medic medicină internă, pentru sursa citată.
Varza contribuie la reglarea valorii glicemiei mai ales dacă este consumată crudă. Graţie sulforafanului pe care-l conţine, această legumă-minune stimulează producerea unor enzime cu rol detoxifiant la nivelul ficatului. Varza conţine fitonutrienţi, vitamine (A, C şi K) şi antioxidanţi naturali, substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare excepţionale.
Ţelina este o altă legumă-minune în dieta diabeticilor. Ea reglează cantitatea de zahăr şi de colesterol din organism, fiind bogată în fibre solubile. Acestea favorizează echilibrarea nivelului de zahăr din sânge şi reducerea nivelului „colesterolului rău”.
Uşor de digerat, ţelina este o sursă excelentă de vitamina K, de fibre, potasiu, acid folic, vitaminele A şi C, molibden şi mangan. Este o sursă bună şi de calciu, vitaminele B1, B2, B5, B6 şi magneziu.
“Conţinutul său nutriţional o recomandă în reglarea presiunii sângelui, scăderea colesterolului sau prevenirea cancerului. Este o vegetală bogată în fitonutrienţi, care au un efect deosebit de benefic asupra organismului. Această legumă specială este, practic, un tonic al sistemului imunitar. Cunoscută ca dispozitiv eficient de curăţare a organismului, acţionează ca un diuretic şi ajută la expectoraţie şi la combaterea dificultăţilor digestive”, spune Daniela Stan, medic de familie, potrivit adevarul.ro.