Slănina se ține cinci sau șase zile la sare, după care se scoate la fum și se lasă neîncetat câteva zile sau maximum trei sptămâni, după gustul fiecăruia. Daca afară este foarte cald, spre exemplu 13 grade Celsius, nu se lasă decât câteva zile, pentru că altfel se va strica.
Exisă două metode eficienta de a depozita slănina și care garantează că vă veți putea bucura de savoarea acestui aliment chiar și ani de zile.
Tot ce aveți nevoie este o hârtie de copt clasică, neapărat de culoare închisă, sare de salină, neiodată, calitativă. Calitatea sării pe care o adăugați la slănină este un aspect esențial, dacă nu folosiți sarea potrivită, slanina nu va avea gust bun. Apoi aveți nevoie de un vas în care să depozitați slanina.
Slănina se pune în hartia de copt apoi se pune sare din belșug, se poate acoperi total în sare, se împachetează apoi bine și se depozitează. Cu această metodă slana își păstrează pe o perioadă de un an de zile gustul 100%. Cel mai bine e să fie păstrată într-un loc răcoros, preferabil în beci. NU este recomandat celor de la bloc, deoarece vara este foarte cald, iar slănina se va strica.
Aveți nevoie de pungi din plastic în care veți pune bucățile de slănină. Tăiați bucăi de 20-30 de centimetri și puneți-le în pungile din plastic, având grijă să scoateți aerul, pe cât este posibil, din pungă și să o închideți ermetic, cu un nod. Se pune apoi slănina, împachetată în pungi, la congelator. Va fi foarte tare când o veți scoate de la congelator. Dezavantajul este că după congelare în proporție de 20% i se modifică gustul, însă o puteți păstra astfel 2-5 ani.