Înainte de a încerca orice altceva, tratați zona calusurilor cu o înmuiere de 20 de minute în apă caldă. După ce ți-ai uscat pielea cu prosopul, vezi dacă poți îndepărta ușor un strat de calus doar cu degetul. După mai multe sesiuni în care înmuiați picioarele în apă caldă, este posibil să puteți îndepărta complet calusul. Îmbăierea picioarelor în apă caldă este primul remediu recomandat de Academia Americană de Dermatologie.
Unguent de gălbenele
Pentru a ajuta la înmuierea calusurilor existente și pentru a preveni formarea acestora, experții sugerează utilizarea zilnică a unei creme sau a unei loțiuni hidratante pe zonele afectate. Dermatologii recomandă utilizarea cu încredere a unguentului cu gălbenele de două ori pe zi, dimineața și seara. Această loțiune puternică acționează pentru a hidrata și reînnoi pielea de pe picioare și coate. Acidul glicolic combinat cu vitamina E exfoliază delicat și revigorează pielea deteriorată a călcâielor.
Folosiți branțuri suplimentare pentru pantofi
Indiferent dacă alegeți șosete mai groase sau branțuri pentru pantofi, puțină căptușeală suplimentară poate ajuta la prevenirea calusurilor pe călcâie. Branțurile suplimentare funcționează ca un amortizor pentru picioare și reduc frecarea pe care o suportă picioarele dvs. în timpul mersului.
Oțetul de mere
Conținutul de acid din oțetul de mere poate înmuia pielea tare a calusurilor. Pregătiți o soluție din patru părți de apă și o parte de oțet de mere și înmuiați calusurile timp de aproximativ 20 de minute. Când vă îndepărtați pielea după această baie cu oțet de mere, este posibil ca pielea moartă să se desprindă mai bine. Nu exagerați prea tare și încearcați să aveți răbdare. Ruperea pielii în jurul sau deasupra calusului poate duce la o infecție.
Uleiul de ricin
Uleiul de ricin are proprietăți care îl fac un lubrifiant natural pentru piele. Acest lucru poate fi util atunci când încercați să vă hidratați pielea pentru a îndepărta calusurile. Înmuierea calusului într-un amestec de apă caldă cu 5 linguri de ulei de ricin ar trebui să fie suficientă atât pentru a lubrifia pielea dură, cât și pentru a calma zona afectată.
Bicarbonat de sodiu și suc de lămâie
Acest remediu presupune combinarea unei componente acide (sucul de lămâie) și a unei componente chimice (carbonatul acid de sodiu, cunoscut și sub denumirea de bicarbonat de sodiu) pentru a declanșa o reacție care face calusurile mai ușor de îndepărtat. Veți avea nevoie de apă caldă, un lighean și 2 până la 3 linguri de suc de lămâie pentru început. După câteva minute de înmuiat calusurile în această soluție, adăugați bicarbonatul de sodiu. Granulele fine ale bicarbonatului de sodiu, în combinație cu sucul de lămâie creează o soluție care ajută la dizolvarea calusurilor, relatează healthline.com.