Cele mai bune plante pentru probleme respiratorii

Remediile din plante te ajută să tratezi afecțiunile respiratorii și să menții totodată sănătatea plămânilor. Au proprietăți expectorante, relaxează musculatura tractului respirator superior și ajută sistemul imunitar, datorită antioxidanților pe care îi conțin.
Alina Costache
12 mart. 2018, 10:06
Cele mai bune plante pentru probleme respiratorii

Sistemul respirator lucrează încontinuu, zi de zi, fiind un vehicul care transportă oxigen în întreg organismul. Din nefericire, acesta poate fi și punctul de intrare pentru microbi, substanțele iritante precum praful, mucegaiul și alte toxine. Pentru a putea trata și preîntâmpina aceste probleme, te poți baza și pe unele plante.

Lemnul-dulce are acțiune expectorantă

Aceasta este una dintre cele mai folosite plante din lume, grație proprietăților sale deosebite. Rădăcina de lemn-dulce calmează tusea și este folosită în cazul inflamațiilor care determină apariția durerilor în gât. Reduce iritațiile, blochează radicalii liberi și are acțiune antibacteriană și expectorantă, grație saponinelor care ajută la eliminarea mucusului. Totodată, ține sub control simptomele astmului. Prepară o infuzie din 1-2 lingurițe de pulbere de rădăcină la 250 ml de apă clocotită. După 10-15 minute, strecori. Se beau 2 căni pe zi. Planta este contraindicată persoanelor care suferă de afecțiuni renale, hepatite virale sau hipertensiune și femeilor însărcinate.

Iarba-mare distruge bacteriile

Se recomandă folosirea acestei plante pentru tratarea bronșitelor acute, a astmului, a traheitei sau a tusei convulsive. Conține substanțe active precum uleiurile volatile, camforul, alantolul și sărurile de potasiu care au proprietăți expectorante, antibacteriene, antispastice și care contribuie la fluidificarea secrețiilor bronșice. De asemenea, poate fi folosită în cazul febrei, intensificând transpirația, ajutând astfel la o refacere mai rapidă a organismului. Ca remediu, prepară un ceai dintr-o linguriță de rădăcină măcinată de iarbă-mare și o cană de apă clocotită, pe care le lași la infuzat 10 minute. Se beau 3 cești pe zi, înainte de masă, într-o cură de 2-3 săptămâni.

Plâmânărica menține sănătatea plămânilor

Datorită saponozidelor, sărurilor minerale, mucilagiilor, tanoizilor, magneziului și conținutului ridicat de vitamina C, plămânărica este utilizată în cazul afecțiunilor tractului respirator sau a tuberculozei pulmonare, frunzele plantei semănând foarte mult cu plămânii. Poate fi folosită pentru descongestionarea sinusurilor și reducerea febrei. Adaugă 1 linguriță de plămânărică uscată la 200 ml de apă fiartă. Strecoară după 10-15 minute și bea 2-3 căni zilnic.

Cimbrul, antitusiv

Cimbrul de cultură este un bun antiseptic, având proprietatea de a calma tusea și de a stimula expectorația, grație componentelor regăsite în uleiul volatil. Poate fi folosit sub formă de aerosoli sau ca infuzie pentru tratarea afecțiunilor căilor respiratorii. Pentru calmarea crizelor de tuse și tratarea virozelor respiratorii, se prepară o tinctură dintr-un amestec de 15 linguri de pulbere de cimbru și 500 ml de alcool alimentar de 50°. Amesteci bine și lași la macerat 12 zile, la întuneric. La final se strecoară, adăugându-se 7-8 picături de ulei volatil de cimbru. Se administrează 1 linguriță de 3-4 ori pe zi, 12 zile. Nu se recomandă femeilor însărcinate și celor cu hipertensiune arterială.

Eucaliptul are rol antiinflamator

Grație compușilor activi precum cumarina, flavonoidele, eucaliptol și cineol, eucaliptul este adesea folosit atât pentru a trata astmul, faringita, răceala, tusea convulsivă și cea iritantă, cât și pentru a elimina mai ușor secrețiile bronșice. Este unul din ingredientele regăsite în pastilele și siropurile pentru tratarea tusei, cu rol antimicrobian, antibacterial, antiinflamator și descongestionant. Poți folosi uleiul de eucalipt în cazul bronșitelor sau astmului, masând pieptul cu 1-2 picături. Totodată, îți poți prepara un ceai de eucalipt pentru a trata inflamațiile de la nivelul gâtului. Adaugi 1 lingură plantă mărunțită la 1 cană cu apă fierbinte și strecori după 4-6 minute de infuzat. Se beau 2-3 căni pe zi. Este contraindicat în sarcină și alăptare și copiilor sub 3 ani. Atenție! Folosite în cantități mari, remediile din eucalipt pot avea efecte toxice.

Info
Pentru a obține cele mai bune rezultate este indicat să consulți un fitoterapeut pentru a-ți recomanda cea mai bună schemă de tratament.

Află cum să te ții departe de infecțiile respiratorii AICI

Spynews
Cum arată părul natural al Biancăi Drăgușanu. Multe femei și-ar dori să îl aibă așa fără niciun efort | FOTO
Bzi.ro
El este noul „Burlac”! Sunt și 27 de bărbați care râvnesc la el!
Fanatik.ro
Pomul pe care nu e bine să-l plantezi niciodată lângă casă. Mulți nu știu că poate afecta fundația
Capital.ro
S-a stins marele actor! Toți l-am iubit și l-am urmărit la TV
Playtech.ro
Alfred Bulai a ieșit din închisoare! Ce a declarat când a aflat că e cercetat în arest la domiciliu
DailyBusiness
Vechimea în muncă, IGNORATĂ. Pensiile mici rămân NESCHIMBATE
Adevarul
Febra și metoda „șosetelor umede”. Ce spun specialiștii despre remediul natural la modă pe tot globul
Spynews
Nuntă în familia lui Sorinel Copilul de Aur! Fratele lui, Adi de Adi, s-a căsătorit. Imagini de la eveniment / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu recunoaște că a înșelat-o pe Anda Călin. Cum a convins-o să îl ierte: "Nu pot trăi fără ea"
Evz.ro
Plafonările de prețuri, ilegale! Ce urmează pentru România
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături de doamna Mădă și de soțul ei, după despărțirea de amantă
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”
Capital.ro
Anunț pentru românii care au număr la casă. E OBLIGATORIU
StirileBZI
Luxemburgul caută muncitori români. În anumite domenii, salariul este de 6.000 de euro pe lună.
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică din Timișoara ucisă la Constanța. Un copilaș de doar 5 ani, rămas fără mamă
substantial.ro
Forțele ucrainene atacă trupele ruse în regiunea Kursk cu HIMARS
MediaFlux
CUTREMUR în ALEGERI! Cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...