Poziţii de dormit. Recomandarea specialiştilor vine în contextul în care o anumită poziţie poate provoca dureri în zona organului afectat. În consecinţă, ne vom trezi, iar odihna va fi, astfel, compromisă.
Este preferată de cei mai mulţi oameni și are numeroase beneficii. Femeile însărcinate trebuie să privilegieze această poziţie, la fel persoanele care se confruntă cu dureri în zona lombară. Poziţia fetală poate contribui, totodată, la diminuarea sforăitului.
Sunt, însă, de menţionat şi dezavantajele acestei posturi. O poziție prea strânsă și rigidă determină limitarea cantităţii de aer inhalate în timpul somnului. O postură relaxată presupune să nu aduci genunchii prea aproape de bărbie. Pentru a nu te „chirci”, pune-ţi o pernă între genunchi.
Această poziţie nu este recomandată persoanelor care se confruntă cu probleme articulare sau cu rigiditate musculară, întrucât poate amplifica durerile în dimineața următoare, potrivit doc.ro
Această postură limitează sforăitul, facilitează digestia și poate chiar reduce refluxul gastroesofagian. Specialiştii recomandă dormitul mai cu seamă pe partea stângă.
Totuşi, în anumite cazuri, dormitul pe o parte, cu sprijin pe un braț, nu e cea mai bună idee. Asta întrucât se produce o tensiune la nivelul mușchilor brațului pe care dormi, acest lucru putând duce la constricția mandibulei.
În plus, potrivit cercetărilor, dormitul pe o parte contribuie la apariția ridurilor. Pentru a evita durerile de spate, poți folosi același truc, cu o pernă între picioare.
Şi aceasta este una dintre posturile preferate de multe persoane. Este recomandată mai cu seamă celor care suferă de sforăit sau de apnee în somn.
Dezavantajul dormitului pe burtă este faptul că această poziţie favorizează durerile de gât şi cele lombare, asta întrucât se pune multă presiune inutilă pe mușchii și articulațiile din zonele cervicală și lombară. Pentru a evita aceste neplăceri, strecoară-ţi o pernă sub burtă. De asemenea, ar fi foarte bine dacă ai putea renunţa la perna de sub cap.
Potrivit specialiştilor, dormitul pe spate este cea mai bună poziție de somn, deoarece protejează coloana vertebrală, genunchii și zona cervicală. Asta întrucât corpul este perfect aliniat. O pernă plasată sub genunchi va relaxa această postură.
Nu este, însă, o poziţie recomandată persoanelor care suferă de sforăit sau de apnee în somn şi nici celor care se confruntă cu dureri de spate. Dacă ai dureri de spate, asigură-te că ai un suport de susținere, cum ar fi o pernă, pentru a evita intensificarea durerilor.
Citeste si Licoarea-minune care te scapă de insomnie. Iată ceaiul care te va face să ai un somn excelent!
Dacă te simţi obosită dimineaţa, e cazul să iei măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii somnului. Cele mai la îndemână şi eficiente lucruri pe care le poţi face în acest scop sunt: