Cele mai bune poziţii de dormit în funcţie de afecţiunile pe care le ai. Aşa poţi avea un somn odihnitor

Mulţi dintre noi se simt confortabil să doarmă pe burtă, la fel de mulţi dorm mult mai bine în poziţia fetusului, în timp ce alţii preferă să doarmă pe spate. Specialiştii spun, însă, că, atunci când ne aşezăm în pat la somn, este bine să ţinem cont de afecţiunile de care suferim.
Alina Costache
03 feb. 2022, 09:35
Cele mai bune poziţii de dormit în funcţie de afecţiunile pe care le ai. Aşa poţi avea un somn odihnitor

Poziţii de dormit. Recomandarea specialiştilor vine în contextul în care o anumită poziţie poate provoca dureri în zona organului afectat. În consecinţă, ne vom trezi, iar odihna va fi, astfel, compromisă.

Poziţii de dormit. Poziția fetusului

Este preferată de cei mai mulţi oameni și are numeroase beneficii. Femeile însărcinate trebuie să privilegieze această poziţie, la fel persoanele care se confruntă cu dureri în zona lombară. Poziţia fetală poate contribui, totodată, la diminuarea sforăitului.

Sunt, însă, de menţionat şi dezavantajele acestei posturi. O poziție prea strânsă și rigidă determină limitarea cantităţii de aer inhalate în timpul somnului. O postură relaxată presupune să nu aduci genunchii prea aproape de bărbie. Pentru a nu te „chirci”, pune-ţi o pernă între genunchi.

Această poziţie nu este recomandată persoanelor care se confruntă cu probleme articulare sau cu rigiditate musculară, întrucât poate amplifica durerile în dimineața următoare, potrivit doc.ro

Poziția pe o parte

Această postură limitează sforăitul, facilitează digestia și poate chiar reduce refluxul gastroesofagian. Specialiştii recomandă dormitul mai cu seamă pe partea stângă.

Citeste si Când este ideal să mergi la somn. În afara acestor ore, riscul apariţiei problemelor cardiace creşte chiar şi cu 25%

Totuşi, în anumite cazuri, dormitul pe o parte, cu sprijin pe un braț, nu e cea mai bună idee. Asta întrucât se produce o tensiune la nivelul mușchilor brațului pe care dormi, acest lucru putând duce la constricția mandibulei.

În plus, potrivit cercetărilor, dormitul pe o parte contribuie la apariția ridurilor. Pentru a evita durerile de spate, poți folosi același truc, cu o pernă între picioare.

Poziția pe burtă

Şi aceasta este una dintre posturile preferate de multe persoane. Este recomandată mai cu seamă celor care suferă de sforăit sau de apnee în somn.

Dezavantajul dormitului pe burtă este faptul că această poziţie favorizează durerile de gât şi cele lombare, asta întrucât se pune multă presiune inutilă pe mușchii și articulațiile din zonele cervicală și lombară. Pentru a evita aceste neplăceri, strecoară-ţi o pernă sub burtă. De asemenea, ar fi foarte bine dacă ai putea renunţa la perna de sub cap.

Poziția pe spate

Potrivit specialiştilor, dormitul pe spate este cea mai bună poziție de somn, deoarece protejează coloana vertebrală, genunchii și zona cervicală. Asta întrucât corpul este perfect aliniat. O pernă plasată sub genunchi va relaxa această postură.

Nu este, însă, o poziţie recomandată persoanelor care suferă de sforăit sau de apnee în somn şi nici celor care se confruntă cu dureri de spate. Dacă ai dureri de spate, asigură-te că ai un suport de susținere, cum ar fi o pernă, pentru a evita intensificarea durerilor.

Citeste si Licoarea-minune care te scapă de insomnie. Iată ceaiul care te va face să ai un somn excelent!

Cum să-ţi îmbunătăţeşti calitatea somnului

Dacă te simţi obosită dimineaţa, e cazul să iei măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii somnului. Cele mai la îndemână şi eficiente lucruri pe care le poţi face în acest scop sunt:

  • Evitarea excesului de cofeină;
  • Practicarea unei activităţi fizice regulate;
  • Realizarea unui ritual de relaxare înainte de culcare.

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Republica Moldova, o idee genială pentru vacanța de Paște. Ce găsești acolo te va uimi
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Lovitură finală pentru Lasconi! Răsturnare de situație înainte de alegeri
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu