Consumul de stafide şi curele pe baza acestora au efecte pozitive nu doar în problemele de natură gastrointestinală sau în constipaţie, ci au şi efecte anticancerigene, ajută vederea şi cresc apetitul sexual.
Remediu cu stafide pentru digestie
Stafidele consumate zilnic sunt un adevărat “pansament” pentru stomac, deoarece acestea conţin o cantitate mare de fibre şi ajută la reglarea tranzitului intestinal. Prin urmare, stafidele au uşor efect laxativ şi previn constipaţia, dar ajută şi la eliminarea mai rapidă a toxinelor din corp.
Reduc aciditatea
Stafidele sunt resurse importante de potasiu şi magneziu, elemente care ajută la reducerea acidităţii gastrice şi a eliminării toxinelor din orgasnism, prevenindu-se astfel riscul de boli precum artrita, guta, pietrele la rinichi sau bolile cardiace.
Ameliorează simptomele anemiei
Conţinutul bogat de fier şi complexul de vitamina B pe care îl conţin stafidele ajută la ameliorarea anemiei, iar cuprul stimulează producerea de celule roşii din sânge, celule cu rol extrem de important, şi anume cel de a transporta oxigenul către ţesuturi.
Au efect anticancerigen
Un antioxidant numit catehină prezent în stafide ajută la protejarea împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi, care pot provoca tumori şi cancer de colon.
Tratează infecţiile
Stafidele deţin fitonutrienţi polifenolici, cunoscuţi ca şi antioxidanţi cu efect antiinflamator. De asemenea, aceştia au proprietăţi antibacteriene şi ajută la reducerea febrei şi distrugerea bacteriilor şi virusurilor, astfel încât ne protejează de răceli sau alte viroze respiratorii, prin întărirea sistemului imunitar.
Stafidele măresc libidoul
Consumul de stafide este indicat şi pentru viaţa amoroasă. Aceste fructe conţin un aminoacid numit arginină, care are potenţial de mărire a libidoului şi care sporeşte senzaţia de excitare. Este indicat consumul mai ales pentru bărbaţi, în tratamentul disfuncţiilor erectile, dar şi ca energizant. Există chiar şi o practică straveche, precum cea din India, unde mirilor le este oferită o cană cu lapte, stafide şi şofran în noaptea nunţii, pentru ca aceasta să fie una…de neuitat pentru ambii parteneri.
Ajută vederea
Antioxidanţii din stafide protejează vederea de radicalii liberi, care pot slăbi acuitatea vizuală şi care pot creşte riscul de afecţiuni oculare degenerative cum este cataracta. Stafidele sunt o sursă bună de vitamina A şi betacaroten, care sunt de asemenea excelente în protejarea ochilor,” notează floaredetei.ro.
Reţeta cu stafide pentru tuse
În 1/2 lapte pasteurizat se pune 1 pumn de stafide şi se pune la foc mic. Apoi se ia de pe foc şi se lasă să se înmoaie stafidele încă o jumătate de oră. Beţi laptele şi mâncaţi stafidele. Această reţetă poate fi, de asemenea, utilizată atunci când o persoană este sănătoasă, dar vrea să întărească sistemul imunitar.
Ceai de stafide
În jumătate de litru de apă clocotită se toarnă un pumn de stafide. Se ia de pe foc şi se lasă la macerat timp de o jumătate de oră. Strecuraţi ceaiul. Beţi acest ceai şi mâncaţi stafidele fierte. Puteţi adăuga la stafide 1/2 mere şi 1 linguriţă de scorţişoară. Cu această reţetă puteţi curăţa stomacul, intestinele şi rinichii, potrivit bewoman.ro. Acest ceai este util dacă suferiţi de anemie.
Stafide cu iaurt
Se amestecă 2-3 linguriţe stafide cu o ceaşcă de iaurt. Lăsaţi să se înmoaie timp de o oră, o oră şi jumătate. Apoi, mâncaţi iaurtul cu stafidele. Acest amestec este foarte util pentru oase şi dinţi deoarece conţine o concentraţie mare de proteine şi calciu.
Plantele banale care te ajută să elimini excesul de apă din organism.
Citeşte şi: Pofta de iute poate ascunde probleme grave de sănătate. Bolile de care poţi să suferi