Acorda-ti 2 minute pentru a te calma
Atunci cand aveai 5 ani, poate ca iti sugeai degetul mare pentru a-ti ameliora stresul. Ca adulti, multi dintre noi se calmeaza cu alimente de tip junk food, un pahar (sau doua) de vin sau poate unele programe TV care nu iti pun mintea la contributie. Dar acestea sunt remedii care, de fapt, nu repara nimic.
Din fericire, studiile recent au scos la iveala cateva modalitati simple pentru a-ti ridica moralul si pentru a reduce stresul din viata ta, iar aceste mijloace pot, intr-adevar, sa creeze schimbari pozitive in creier si corp.
Citeşte şi Cum să slăbeşti în funcţie de zonele corporale în care s-au depus grăsimi
Stresul declanseaza secretia hormonului numit cortizol, care poate deteriora creierul nostru si poate slabi sistemul cardiovascular si sistemul imunitar in timp, spun specialistii in neuropsihologie. Urmeaza aceste sfaturi de la expertii in nutritie, psihologie si neurologie pentru a ameliora stresul in cel mai rapid mod cu putinta.
1. Compune-ti o fata fericita
Zambetul te calmeaza, chiar daca tu treci doar prin niste emotii neplacute. Un studiu de la Universitatea din Wisconsin a descoperit ca oamenii care isi facusera injectii cu Botox au fost mai putin predispusi la manie, deoarece nu si-o puteau exprima. Care este lectia pe care trebuie sa o invatam? Doar mimeaza zambetul pana cand reusesti sa te inveselesti.
2. Imagineaza-ti ca ai mainile calde
Atunci cand simti ca frica si anxietatea preiau conducerea asupra ta, sistemul nervos directioneaza fluxul de sange la cei mai mari muschi, un raspuns evolutiv pentru a te proteja impotriva pericolului fizic. Acest flux de sange directionat in alte zone are de cele mai multe ori ca rezultat mainile inghetate.
Deci, atunci cand iti incalzesti mainile, acest lucru trimite automat un semnal sistemului tau nervos si ii spune ca este in regula sa te calmezi. Chiar si simpla vizualizare a mainilor calde poate fi suficienta pentru a te ajuta sa opresti reactia „lupta sau fugi”.
Citeşte şi Scapă de stres! Cum să fii mai organizat şi mai puţin stresat
3. Doneaza cativa lei
Atunci cand oferi bani pentru o cauza nobila, buna, activitatea in sine te face sa te simti mai bine decat daca ti-ai cumpara o pereche de blugi de designer – iar studiile o dovedesc, spun oamenii de stiinta de la Universitatea British Columbia si Harvard Business School.
In plus, nu trebuie sa fii milionara pentru a te bucura de acest impuls karmic. Cercetatorii au aflat ca acele persoane care au dat de pomana chiar si 5 dolari altcuiva s-au simtit considerabil mai bine decat cei care si-au cumparat, in schimb, ceva pentru ei.
4. Fa-ti plinul de cereale integrale
Daca te simti indispusa, morocanoasa, cea mai buna idee este sa mananci o gustare din carbohidrati, dar care sa fie din cereale integrale si ar trebui sa te simti mai fericita in decurs de o jumatate de ora, spun nutritionistii americani.
Carbohidratii cresc concentratia glucozei din sange, care la randul ei stimuleaza secretia de serotonina, un neurotransmitator asociat cu calmitatea, sentimentele pozitive care dureaza. Nutritionistii te sfatuiesc sa tintesti spre 30 de grame de carbohidrati: 4 cani de floricele de porumb sau jumatate de briosa din grau integral vor face ca acest truc sa functioneze.
5. Cu mainile in pamant
Potrivit unui studiu olandez din 2011 publicat in Journal of Health Psychology, 30 de minute de gradinarit reduc nivelul de stres mult mai eficient decat 30 de minute de lectura in tacere intr-o camera linistita. Cercetatorii spun ca este rezultatul activitatii fizice.
Dar poate ca secretul se afla in pamantul in sine. Cateva studii au gasit o legatura intre o bacterie comuna (M. vaccae), care se gaseste in solul din gradina, si nivelurile crescute de serotonina, ceea ce inseamna mai putina anxietate si o mai buna concentrare. Persoanele care adora sa gradinareasca ar putea inhala fara sa stie aceasta bacterie in timp ce se „joaca” cu mainile in sol.
Citeste mai mult pe feminis.ro.