Cel mai bun lemn pentru afumat. Afumarea cărnii și a peștelui a devenit o metodă de preparare și conservare a alimentelor din ce în ce mai populară, folosită încă din cele mai vechi timpuri, de când oamenii trăiau în peșteri. Afumarea a fost una dintre primele tehnici de preparare a alimentelor, inventată ca un proces de conservare pentru perioadele în care acestea nu mai erau disponibile proaspete.
Citește și: UE cere renunțarea la sobele tradiționale pe lemne. Cu ce vrea să le înlocuiască
Fumul care iese din foc în timpul gătirii transformă carnea prin modificarea compoziției sale chimice. Prin procesul de afumare, carnea se gătește, rumenește, capătă aromă și se conservă. Această gătire lentă descompune colagenul din carne, ceea ce face carnea fragedă și suculentă. Afumarea adaugă aromă cărnii, peștelui și brânzeturilor și oferă un efect de conservare a alimentelor. Frecvent, sunt afumate diverse tipuri de șuncă, fripturi de porc, slănină, piept de vită, păsări întregi, somon, hering, stridii și brânzeturi. Alegerea lemnului potrivit este esențială pentru obținerea unui gust delicios.
Fagul adaugă o notă ușor dulce și poate avea nuanțe de nuci. Fagul produce un fum de intensitate medie, conferind alimentelor o culoare ușor închisă. Este ideal pentru carne roșie și bacon, precum și pentru afumatul brânzeturilor cu arome delicate.
Oferă o aromă dulce, ușoară, preferată pentru afumarea cărnii albe. Se poate folosi pentru afumarea vegetalelor, a ardeilor pentru boia sau a brânzeturilor.
Cireșul aduce un caracter fructat și ușor acrișor la fum. Cireșul produce un fum ușor și conferă alimentelor o nuanță de roz. Este potrivit pentru carne de porc și păsări.
Lemnul de prun este asemănător cu cireșul, dar cu nuanțe specifice de prun. Prunul furnizează un fum moderat, cu o nuanță mai închisă decât cireșul. Se potrivește cu carnea de porc și păsări, oferind un gust fructat și echilibrat.
Stejarul aduce un gust robust și lemnos, cu nuanțe de vanilie. Stejarul produce un fum dens, conferind alimentelor o culoare mai închisă. Este ideal pentru carne de vită și porc, adăugând un caracter intens și lemnos.
Nucul oferă un gust puternic, dulce și distinct. Generează un fum intens, cu o culoare închisă, perfectă pentru a scoate în evidență aromele alimentelor mai dense. Potrivit pentru carne de vită, porc și pui, adăugând o notă de nucă caracteristică.
Lemnul de măr furnizează un fum dulce și fructat, adesea cu note subtile de măr copt. Produce un fum ușor și conferă alimentelor o culoare mai deschisă. Este potirivt pentru carne de porc și păsări, oferind un gust delicat și fructat.
Mesteacănul poate oferi unele note subtile de dulce, ceea ce îl face potrivit pentru alimentele mai delicate. Mesteacănul generează un fum ușor și produce o culoare de fum mai deschisă. Este ideal pentru carnea de pește.
Lemnul proaspăt tăiat este plin de apă, rezultând un fum înțepător, urât mirositor, care va conferi un gust amar cărnii afumate.
Rășinoasele tind să aibă ace în loc de frunze. Lemnul de la acești copaci este mai moale, deși există și excepții. Ele se ard relativ repede, iar acest lucru nu este propice pentru arderea lentă și consistentă necesară pentru o sesiune bună de afumat, deoarece gătitul cărnii, legumelor sau oricare ar fi felul de mâncare pe care îl alegeți pentru afumător, necesită de obicei mai mult timp.
Cheresteaua, atât cea nouă, cât și cea folosită, este de evitat atunci când alegeți lemn pentru afumare. Este imposibil de determinat ce fel de lemn este, unde a fost depozitat sau pentru ce a fost folosit, lucruri ce face acest lemn nesigur de utilizat pentru gătit. De asemenea, cheresteaua poate fi tratată chimic, făcând-o otrăvitoare pentru oameni.
Orice lemn care a fost tratat chimic este periculos de folosit pentru afumat. Pe lângă cherestea, lemnul tratat chimic include resturi de lemn de la producătorii de mobilier și paleți de lemn. Nu numai că paleții din lemn sunt de obicei tratați chimic, dar este posibil să fi fost folosiți și pentru a transporta substanțe chimice periculoase. Lemnul din livezile vechi prezintă o problemă similară, deoarece mulți cultivatori își pulverizează copacii cu pesticide și alte substanțe chimice.
Vopseaua de pe lemn face ca preparatele din carne să aibă gust amar. De asemenea, este posibil ca vopseaua veche să conțină plumb și alte substanțe chimice, ceea ce o face periculoasă pentru oameni.
Lemnul vechi acoperit cu mucegai sau cu vreo ciupercă va da cărnii un gust rău. Unele mucegaiuri conțin și toxine, ceea ce le face periculos de utilizat pentru afumat. Un lemn bun pentru afumătură, chiar dacă e puțin mucegăit, poate fi folosit în continuare, însă doar dacă îl ardeți în cărbuni înainte de a-l pune în afumător.