Cele mai bune specii de lemn pentru afumat. Pe care să nu îl foloseși deloc

Alimentele afumate au o savoare aparte și se păstrează mult mai bine în acest fel. Înainte de a afuma carnea, peștele sau brânzeturile este bine să știm care sunt cele mai bune specii de lemn pentru acest procedeu și ce fel de lemn să nu folosim.
Filip Stan
26 nov. 2023, 08:12
Cele mai bune specii de lemn pentru afumat. Pe care să nu îl foloseși deloc
Cele mai bune specii de lemn pentru afumat. Pe care să nu îl foloseși deloc

Cel mai bun lemn pentru afumat. Afumarea cărnii și a peștelui a devenit o metodă de preparare și conservare a alimentelor din ce în ce mai populară, folosită încă din cele mai vechi timpuri, de când oamenii trăiau în peșteri. Afumarea a fost una dintre primele tehnici de preparare a alimentelor, inventată ca un proces de conservare pentru perioadele în care acestea nu mai erau disponibile proaspete.

Citește și: UE cere renunțarea la sobele tradiționale pe lemne. Cu ce vrea să le înlocuiască

Ce lemn să folosești pentru afumat

Fumul care iese din foc în timpul gătirii transformă carnea prin modificarea compoziției sale chimice. Prin procesul de afumare, carnea se gătește, rumenește, capătă aromă și se conservă. Această gătire lentă descompune colagenul din carne, ceea ce face carnea fragedă și suculentă. Afumarea adaugă aromă cărnii, peștelui și brânzeturilor și oferă un efect de conservare a alimentelor. Frecvent, sunt afumate diverse tipuri de șuncă, fripturi de porc, slănină, piept de vită, păsări întregi, somon, hering, stridii și brânzeturi. Alegerea lemnului potrivit este esențială pentru obținerea unui gust delicios.

Fag

Fagul adaugă o notă ușor dulce și poate avea nuanțe de nuci. Fagul produce un fum de intensitate medie, conferind alimentelor o culoare ușor închisă. Este ideal pentru carne roșie și bacon, precum și pentru afumatul brânzeturilor cu arome delicate.

Arțarul

Oferă o aromă dulce, ușoară, preferată pentru afumarea cărnii albe. Se poate folosi pentru afumarea vegetalelor, a ardeilor pentru boia sau a brânzeturilor.

Cireș

Cireșul aduce un caracter fructat și ușor acrișor la fum. Cireșul produce un fum ușor și conferă alimentelor o nuanță de roz. Este potrivit pentru carne de porc și păsări.

Prun

Lemnul de prun este asemănător cu cireșul, dar cu nuanțe specifice de prun. Prunul furnizează un fum moderat, cu o nuanță mai închisă decât cireșul. Se potrivește cu carnea de porc și păsări, oferind un gust fructat și echilibrat.

Stejar

Stejarul aduce un gust robust și lemnos, cu nuanțe de vanilie. Stejarul produce un fum dens, conferind alimentelor o culoare mai închisă. Este ideal pentru carne de vită și porc, adăugând un caracter intens și lemnos.

Nuc

Nucul oferă un gust puternic, dulce și distinct. Generează un fum intens, cu o culoare închisă, perfectă pentru a scoate în evidență aromele alimentelor mai dense. Potrivit pentru carne de vită, porc și pui, adăugând o notă de nucă caracteristică.

Mărul

Lemnul de măr furnizează un fum dulce și fructat, adesea cu note subtile de măr copt. Produce un fum ușor și conferă alimentelor o culoare mai deschisă. Este potirivt pentru carne de porc și păsări, oferind un gust delicat și fructat.

Mesteacăn

Mesteacănul poate oferi unele note subtile de dulce, ceea ce îl face potrivit pentru alimentele mai delicate. Mesteacănul generează un fum ușor și produce o culoare de fum mai deschisă. Este ideal pentru carnea de pește.

Ce să nu folosești pentru afumat

Lemnul proaspăt sau verde

Lemnul proaspăt tăiat este plin de apă, rezultând un fum înțepător, urât mirositor, care va conferi un gust amar cărnii afumate.

Rășinoasele

Rășinoasele tind să aibă ace în loc de frunze. Lemnul de la acești copaci este mai moale, deși există și excepții. Ele se ard relativ repede, iar acest lucru nu este propice pentru arderea lentă și consistentă necesară pentru o sesiune bună de afumat, deoarece gătitul cărnii, legumelor sau oricare ar fi felul de mâncare pe care îl alegeți pentru afumător, necesită de obicei mai mult timp.

Resturi de cherestea

Cheresteaua, atât cea nouă, cât și cea folosită, este de evitat atunci când alegeți lemn pentru afumare. Este imposibil de determinat ce fel de lemn este, unde a fost depozitat sau pentru ce a fost folosit, lucruri ce face acest lemn nesigur de utilizat pentru gătit. De asemenea, cheresteaua poate fi tratată chimic, făcând-o otrăvitoare pentru oameni.

Lemn tratat chimic

Orice lemn care a fost tratat chimic este periculos de folosit pentru afumat. Pe lângă cherestea, lemnul tratat chimic include resturi de lemn de la producătorii de mobilier și paleți de lemn. Nu numai că paleții din lemn sunt de obicei tratați chimic, dar este posibil să fi fost folosiți și pentru a transporta substanțe chimice periculoase. Lemnul din livezile vechi prezintă o problemă similară, deoarece mulți cultivatori își pulverizează copacii cu pesticide și alte substanțe chimice.

Lemn vopsit

Vopseaua de pe lemn face ca preparatele din carne să aibă gust amar. De asemenea, este posibil ca vopseaua veche să conțină plumb și alte substanțe chimice, ceea ce o face periculoasă pentru oameni.

Lemn mucegăit

Lemnul vechi acoperit cu mucegai sau cu vreo ciupercă va da cărnii un gust rău. Unele mucegaiuri conțin și toxine, ceea ce le face periculos de utilizat pentru afumat. Un lemn bun pentru afumătură, chiar dacă e puțin mucegăit, poate fi folosit în continuare, însă doar dacă îl ardeți în cărbuni înainte de a-l pune în afumător.

Citește și: Preţul lemnului a explodat în 2023! Cât trebuie să plătească românii în această iarnă pentru încălzirea cu lemn

 

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'