Cele mai bune uleiuri de gătit. Experții în sănătate trag un semnal de alarmă asupra celor mai nocive: „Sunt foarte procesate”

Cele mai bune uleiuri de gătit. Chiar dacă ești expert în bucătărie sau nu te pricepi aprope deloc, este bine să știi cum să alegi unul dintre cele mai populare și importante ingrediente și anume uleiul. Perri Halperin, coordonator de nutriție clinică la Mount Sinai Health System și Angie Asche, vine în ajutor cu informații extrem de utile.
Alina Costache
30 mart. 2024, 17:09
Cele mai bune uleiuri de gătit. Experții în sănătate trag un semnal de alarmă asupra celor mai nocive:
Cele mai bune uleiuri de gătit

Cele mai bune uleiuri de gătit sunt cele care sunt nesaturate ( care conțin grăsimi sănătoase) și au puncte de ardere ridicate, deci care pot rezista la căldură mare. ”Punctele de fum”, pentru cei care nu știu, sunt temperaturi la care uleiurile nu mai sunt considerate stabile sau, altfel spus, când din tigaia încinsă uleiul începe să scoată fum.

Odată ce uleiul a trecut de acel punct, poate începe să se oxideze și să elibereze radicali liberi, care pot provoca efecte negative asupra sănătății și chiar boli. De asemenea, va elibera o substanță numită acroleină, care are o aromă neplăcută și poate fi periculoasă pentru plămâni.

Citește și: Dieta cu un shot de ulei de măsline: te scapă de burtică și ține de foame

Cele mai bune uleiuri de gătit

Uleiul de măsline

Perri  Halperin spune că unul dintre principalele motive pentru care îi place să gătească cu ulei de măsline este punctul său de fum; acesta are aproximativ 350 de grade Fahrenheit, despre care spune că este o temperatură obișnuită de gătit, ceea ce îl face o alegere sigură și ideală pentru majoritatea meselor și produselor de patiserie.

Uleiul de măsline este, de asemenea, unul dintre cele mai sănătoase uleiuri de gătit. Este bogat în antioxidanți, cum ar fi fenolii și vitamina E, despre care Asche spune că este benefic pentru sănătatea noastră generală. Ea adaugă că uleiul de măsline conține acidul gras oleic, care s-a dovedit a fi protector împotriva cancerului și a inflamației. De asemenea, acesta conține compuși sănătoși care pot combate afecțiuni precum sindromul metabolic și diabetul de tip 2.

Ulei de avocado

Cu un punct de fum de aproximativ 271 grade Celsius , uleiul de avocado ar trebui să fie idealul tău dacă ești în căutarea a ceva sănătos care poate suporta și temperaturi foarte ridicate atunci când gătești. Lui Halperin îi place uleiul de avocado și datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, conține acid oleic, iar studiile au arătat că poate fi protector împotriva sindromului metabolic și îți poate reduce nivelul de colesterol, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă.

Ulei de susan

Uleiul de susan are un punct de fum mediu spre ridicat, de aproximativ 210 grade Celsius, și conține, de asemenea, antioxidanți bogați. Halperin explică faptul că acești antioxidanți, cum ar fi sesamolul și sesaminolul, pot ajuta la stabilizarea zahărului din sânge și conțin beneficii neuroprotectoare.

Cele mai proaste uleiuri pentru gătit

Un ulei de gătit este toxic atunci are un punct de fum scăzut și nu vei putea găti prea mult cu el. Halperin indică uleiul din semințe de in și uleiurile cu nuci, care au un punct de fum de aproximativ 138 grade Celsius. Ea recomandă folosirea acestor uleiuri în alimentele mai reci, cum ar fi dressingurile pentru salate.

Alte uleiuri nu pot fi încălzite și sunt menite să fie folosite reci. Uleiul de pește și cel de alge sunt folosite de obicei ca suplimente alimentare, astfel încât să obții acizii grași omega-3 în doze foarte mici. Nu recomandă folosirea acestor uleiuri pentru gătit sau pentru orice preparate încălzite.

De asemenea, se recomandă evitarea uleiului de soia și de porumb, deoarece acestea sunt foarte procesate, nu au valoare nutritivă și sunt foarte bogate în acizi grași omega-6, despre care spune că în exces pot provoca inflamații și pot duce la un risc crescut de boli cronice.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Un bărbat atacat de urs în Sântioana, județul Bistrița-Năsăud
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!